TÉMA

Sběratelství

Miliony netřeba, pár tisíc stačí. Programy radí, jak začít sbírat umění

Soukromých sběratelů umění podle galeristů v Česku přibývá. Vznikají proto programy, které radí, jak se nenechat podvést a jak bezpečně uložit své finance do uměleckých děl.
24. 7. 2023|

Tuzemský aukční trh s uměním byl loni rekordní. Apetit nakupovat přiživuje inflace i bohatnutí

Cena vydražené malby při aukcích v Česku za deset let průměrně vzrostla bez započtení inflace o jednačtyřicet procent, ukazuje ročenka Art+, která shrnuje aukční trh s uměním za rok 2022. Obchod s uměním si připsal loni několik rekordů. Sálové aukce zaznamenaly největší obrat ve své historii a tuzemské aukční maximum za jeden obraz přesáhlo stomilionovou hranici. Jedním z důvodů rekordního roku byla inflace, která vedla lidi k uložení svých úspor do uměleckých děl.
4. 4. 2023|

Průměrný český sběratel umění je muž, který obraz koupí kvůli emociální hodnotě, ukázal průzkum

O peníze jde mezi českými sběrateli až na druhém místě, ukázal mimo jiné dosud největší průzkum o českém sběratelském trhu s uměním. Art Report připravila J&T Banka společně s portálem Art+ a zapojilo se do něj více než osm set sběratelů.
8. 8. 2022|

„To je krása, to bych chtěl mít!“ Výstavní cyklus zjišťuje, co lidi vede ke sbírání umění

Kunsthalle Praha zajímá fenomén sběratelství. Věnuje mu celý cyklus nazvaný Cesty sběratelství. Zahájila jej výstava Půlnoc umění, na niž kurátorka Lenka Lindaurová vybírala díla především ze sbírky mecenáše a sběratele Karla Babíčka, jednoho z prvních porevolučních soukromých sběratelů.
5. 7. 2022|

Nová generace zájemců o umění se už nestydí vejít do galerie

V Praze začal veletrh Art Prague. Bezmála čtyřicet expozic v jednom domě představuje na dvě stovky umělců. Prodejní přehlídka se s nabídkou současného umění vrací už dvacet let. Za tu dobu se proměnil nejen způsob nabídky umění, ale také přístup kupujících. Víc se osmělili.
8. 12. 2021|

Čas je drahý, říká vietnamský sběratel evropských hodinových strojů

Už více než dvě desetiletí prohledává Pham Van Thuoc evropské kostely a snaží se najít nevyužité a zanedbané hodiny z kostelních věží. Stroje, které váží i přes jednu tunu, postupně restauruje a přidává do své netradiční sbírky, kterou má uloženou v křesťanském kostele u města Nam Dinh v severním Vietnamu. Thuoc je přesvědčený, že jeho sbírka je jednou z největších na světě. „Největší napětí není jen v hledání krásných starých hodin, ale hlavně ve zjištění, jak fungují a jak je možné je opravit“, uvádí.
17. 12. 2020|

Touha po moci a luxusu, sběratelská vášeň. Bývalý šéf Homolky Dbalý dostal rozsudek

Městský soud v Praze rozeslal po 18 měsících od vyhlášení rozsudek v kauze bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Má 525 stran a mimo jiné konstatuje, že hlavním motivem trestné činnosti byla touha po moci a luxusu.
4. 5. 2020|