TÉMA

Medici

Medici pomáhají lidem na ulici. Od začátku prosince ošetřili přes 70 bezdomovců

Od začátku prosince ošetřili studenti ze spolku Medici na ulici přes sedmdesát lidí bez domova. Reagovali tak na mrazivé počasí prvních prosincových týdnů, řekl České televizi Vojtěch Král ze spolku Medici na ulici. Nejčastěji se podle něj v zimním období řeší převazy chronických ran nebo omrzliny. Studenti medicíny také poskytují lidem bez domova volně dostupné léky a hygienické potřeby. Medici na ulici působí v Praze a dalších pěti krajských městech. Ročně ošetří přes dva tisíce lidí žijících na ulici.
13. 12. 2023|

Češi pomáhají na Ukrajině nejen materiálně, ale i jako zdravotníci

Na Ukrajině stále pomáhají desítky českých dobrovolníků. Nejčastěji jako medici nebo řidiči, kteří přivážejí materiální pomoc – a to jak lidem žijícím v blízkosti fronty, tak i přímo k jednotkám.
20. 3. 2023|

Vláda schválila kompenzace, ustoupila od nouzového stavu a otevřela debatu o povinném očkování

Kabinet v demisi schválil programy podpory pro podniky, živnostníky a zaměstnance. Premiér Andrej Babiš (ANO) také během jednání řekl, že nouzový stav nevyhlásí. Návrh na jeho znovuzavedení zvažovalo ministerstvo zdravotnictví. Umožnilo by to nařídit pracovní povinnost medikům. Návrh ale nakonec nikdo oficiálně nepředložil. Končící kabinet v pondělí uvolnil 192 milionů korun na PCR testování ve školách. Ty tak budou moci využít proplácení částkou 200 korun na test. Stát zároveň nakoupí asi 14 milionů antigenních testů pro školy, sdělil na Twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). Vláda také podle Babiše otevřela debatu o povinném očkování některých skupin zaměstnanců.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 23:18|

Vojtěch navrhne nouzový stav. Podle Hamáčka stačí v některých krajích stav nebezpečí

V Česku by opět mohl být nouzový stav. Na jednání vlády navrhne jeho vyhlášení ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Informace webu iDnes.cz potvrdil mluvčí resortu Daniel Köppl. O nouzovém stavu hovořila v rozhovoru pro Český rozhlas i hlavní hygienička Pavla Svrčinová, podle ní by umožnil povolat na pomoc nemocnicím mediky. Podle ministra vnitra v demisi Jana Hamáčka (ČSSD) jsou ale zatím problémy v nemocnicích jen v některých krajích, domnívá se, že by mohlo postačit, kdyby jejich hejtmani vyhlásili stav nebezpečí. S tím ale někteří krajští představitelé nesouhlasí. Česká lékařská komora navíc vyzvala i k lockdownu, čili celospolečenské uzávěře, která by snížila počet kontaktů mezi lidmi.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 19:37|

Vláda schválila pracovní povinnost studentů a testování státních zaměstnanců

Vláda schválila pracovní povinnost studentů. V nemocnicích začnou pomáhat od pondělí 8. března. Kabinet rovněž odsouhlasil povinné testování zaměstnanců státní správy. Veřejná sféra je povinna do 10. března zajistit testy, zaměstnanci se následně musí jednou týdně nechat otestovat, jinak od 17. března nebudou moci na pracoviště.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 23:05|

Studenti v nemocnicích nebudou muset platit daň z příjmu, schválila vláda

Ministerstvo financí odpustí povinnost platit daň z příjmu studentům v nemocnicích a sociálních službách, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ministryně práce a sociálních věcí (MPSV) Jany Maláčové (ČSSD) nebudou platit ani odvody. Vláda schválila také kompenzace pro provozovatele vleků a lanovek. Podpora se bude počítat podle počtu míst a typu přepravního zařízení.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 19:29|

Ministerstvo financí odpustí medikům daň z příjmu za pracovní povinnosti

Ministerstvo financí plošně odpustí povinnost platit daň z příjmu všem studentům, kterým byla při nouzovém stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb. Generální pardon, který využije ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v rámci své mimořádné pravomoci, se bude týkat povinnosti zaplatit daň i zpětně. Odpuštění se netýká plateb zdravotního a sociálního pojištění, protože to není v kompetenci resortu. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) o tom hodlá jednat s ministerstvem zdravotnictví.
10. 1. 2021Aktualizováno10. 1. 2021, 22:38|

Prezident podepsal zákony o placení alimentů státem či hrazeném očkování

Očkování proti koronaviru bude hrazeno z pojištění a nebude povinné. Někteří studenti medicíny zase budou moci nově zastávat při práci v nemocnici pozici praktické sestry. Vyplývá to ze zákonů, které v pátek podepsal prezident Miloš Zeman. Schválil také předpisy, podle kterých bude za neplatiče alimentů výživné hradit stát, firmy s postiženými nebudou muset dokládat bezdlužnost nebo zákon o platech ústavních činitelů.
18. 12. 2020|

Většině mediků skončila pracovní povinnost. Skloubit ji se školou pro ně bylo náročné

Pracovní povinnost ve zdravotnických zařízeních čtvrtkem většině mediků skončila. Kvůli epidemii platila od půlky října. Vláda ji uložila studentům čtvrtého a pátého ročníku všeobecného lékařství na lékařských fakultách a pátého ročníku zubního lékařství nebo farmacie. Zkušenost byla cenná a nezapomenutelná, občas ale bohužel šla na úkor studijních povinností, hodnotil ve středečních Událostech, komentářích medik Lukáš Vaněk.
10. 12. 2020|

Část mediků se bude moci vrátit do školy. Byla to cenná zkušenost, chválí si někteří

Studenti lékařských oborů jsou podle vicepremiéra Jana Hamáčka v nemocnicích nadále potřeba. Protože se ale na řadě místech situace relativněj uklidňuje, část z těch, kteří pomáhali, už se proto mohla vrátit do lavic. A mnozí jsou vděční, že získali praxi a mohli pomoci v nelehké době.
5. 12. 2020|

Pojišťovny uhradí očkování proti covidu-19. Poslanci diskutovali, zda má být povinné

Poslanci schválili pravidla pro nákup a distribuci vakcín proti novému koronaviru. Pokud nebudou mít námitky senátoři nebo prezident, znamená to, že bude očkování pro zájemce zdarma. Ve stavu legislativní nouze Poslanecká sněmovna schválila i předlohu upravující práci studentů medicíny v nemocnicích a možnou pomoc policistů ve věznicích v případě personální krize.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 13:59|

Ve zdravotnictví je nasazeno už přes dva tisíce mediků. Většina se přihlásila dobrovolně, zvažují se pracovní příkazy

V nemocnicích, sociálních zařízeních nebo u hygieniků už pracuje přes dva tisíce mediků. Většina z nich se přihlásila dobrovolně. Roste ale také počet těch, které kraje povolávají přes takzvané pracovní příkazy. V Česku je už nakažených víc než 16 tisíc zdravotníků – z toho přes 3 tisíce lékařů. Medici jsou pro zdravotnictví velkou pomocí.
31. 10. 2020|

Nemocnicím ve Zlínském kraji chybí stovky zdravotníků, medici zamířili jinam

Nemocnice ve Zlínském kraji čelí personální krizi. Lůžka JIP mají covid pozitivními pacienty obsazena víc než z poloviny, v provozu jim ale aktuálně chybí sedm set zdravotníků. Pomocí se měli stát zejména medici s nařízenou pracovní povinností, ti ale zamířili především do velkých fakultních nemocnic.
27. 10. 2020|

České nemocnice čím dál víc shánějí pomocné ruce. Zapojují se medici, ale i vojáci nebo dobrovolníci

Napříč Českem roste počet nemocnic, které potřebují pomoc. Přibývá nakažených, ubývá personálu. Zdravotnická zařízení ruší plánované operace a v boji s covidem-19 se jim hodí každá volná ruka. Zapojili se vojáci, medici, učitelky zdravotnických předmětů, ale i například dobrovolníci z jiných sektorů.
21. 10. 2020|

Nemocnice navyšují kapacitu pro pacienty s covidem. Omezují zákroky, přesouvají personál nebo povolávají studenty

České zdravotnictví se připravuje na nápor pacientů s koronavirem. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) je teď prioritou zastavit nárůst nově nakažených a vybudovat dostatečné nemocniční kapacity. Nemocnice proto omezují plánovanou péči a přesouvají zdravotníky z jiných oddělení. Do práce se postupně zapojují také dobrovolníci, mimo jiné z řad studentů zdravotnických škol a roste i počet povolaných mediků.
16. 10. 2020|

Nakažených zdravotníků rychle přibývá. Vláda zřejmě znovu povolá na pomoc mediky

Aktuální počet zdravotníků nakažených covidem-19 je podle dat České lékařské komory (ČLK) za týden skoro dvojnásobný. Jejich počet se zvýšil z 2480 na 4432. Lékařů mezi nimi bylo 978, zdravotních sester 1862. Podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) se v zaměstnání nakazila desetina z nově pozitivních lékařů a 17 procent sester. Ministr varoval, že kapacity zdravotnictví jsou omezeny i počty zaměstnanců. Plánuje proto povolat do boje proti koronaviru, stejně jako na jaře, mediky.
12. 10. 2020|

Povolané mediky v nemocnicích zaplatí kraj. Státu pak odměny přeúčtuje

V Hradci Králové řeší, kdo zaplatí studentům medicíny, kteří už od března pomáhají v tamní fakultní nemocnici. Medici se nabídli jako dobrovolníci, ale dostali slib odměny. Resort zdravotnictví vyzval kraj, aby ji vyplatil a státu přeúčtoval. Část pomoci ale zřejmě bude muset hejtmanství uhradit ze svého.
3. 5. 2020|