TÉMA

Šen-čen

Používání aplikace WeChat může být hrozba, varuje NÚKIB. Data prý mohou posloužit k vydírání

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozorňuje na hrozbu spojenou s používáním aplikace WeChat, za kterou stojí čínská společnost Tencent. Aplikace podle instituce sbírá značný objem dat, která by mohla sloužit k přesnému zacílení kybernetických útoků či k vydírání. Kybernetický úřad o tom informoval ve čtvrtek na svém webu. V tuzemsku aplikaci podle úřadu používá asi 40 tisíc lidí, například diplomaté či obchodníci.
30. 11. 2023|

Po zásahu policie ztrácejí akcie čínského developera Evergrande, momentálně o čtvrtinu

Akcie problémového čínského developera China Evergrande Group ztrácejí k pondělku 25 procent. Reagují tím na zprávu, že policie zadržela některé zaměstnance firemní jednotky pro správu majetku. To by podle agentury Reuters mohlo znamenat nové vyšetřování, které by mohlo prohloubit potíže této realitní společnosti. Evergrande je nejzadluženější developerská firma na světě, nachází se navíc v centru krize čínského realitního sektoru.
18. 9. 2023|

Tajfun Saola zasáhl jih Číny. Jeden člověk zemřel, výzvu k evakuaci dostal téměř milion lidí

Tajfun Saola zasáhl jihočínskou provincii Kuang-tung a také města Šen-čen, Hongkong či Macao. Vyvracel stromy, rozbíjel okna a strhával ze střech solární panely. Vyžádal si jednu oběť, ale nezpůsobil tak velké škody, jak se obývaly místní úřady, které kvůli němu vyhlásily nejvyšší stupeň varování. Obnovena už byla i železniční a letecká doprava v Hongkongu.
2. 9. 2023Aktualizováno2. 9. 2023, 10:16|

Čínský realitní gigant Evergrande má obří dluhy i ztrátu, akcie se propadly o 87 procent

Akcie čínského developera China Evergrande Group, který se potýká s problémy, se v pondělí na burze v Hongkongu propadly až o 87 procent. Burza obchodování s akciemi silně zadlužené realitní společnosti pozastavila loni v březnu a nyní ho obnovila.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 14:40|

Čína zavádí proticovidová opatření v tichosti. Po příchodu domů lidé zjistí, že jsou pod zámkem

Pandemie koronaviru je v Číně opět na vzestupu. Provincie a města se snaží vyhovět politice nulové tolerance nařízené vládou a zároveň udržet veřejnost v klidu a továrny v chodu. Přestože oficiální počty nakažených nejsou vysoké (jde o stovky případů za den), opatření jsou neúprosná. Šanghaj letos už podruhé zavřela Disneyland i s návštěvníky kvůli jedinému pozitivnímu případu.
3. 11. 2022|

Čínská ekonomika se zadrhává. Doplácí na lockdowny a hypoteční krizi

Čínská ekonomika zpomaluje. Na vině je mimo jiné nulová tolerance vůči šíření koronaviru nebo hypoteční krize. Ještě na začátku roku investiční banka Nomura předpokládala letošní růst ekonomiky o 4,3 procenta HDP. Nyní Světová banka hovoří o růstu kolem 2,8 procenta. Propadá se i jüan a roste nezaměstnanost.
12. 10. 2022|

Miliony Číňanů mají kvůli covidu opět zakázáno vycházet

Miliony lidí se v Číně opět ocitly v lockdownech. Plošná omezení vycházení Peking vyhlásil v několika městech zejména na východě země. Státní televize CCTV informovala, že například v severovýchodním velkoměstě Ta-lien musí zůstávat doma zhruba polovina z šesti milionů obyvatel.
30. 8. 2022|

Čínská firma sbírá DNA milionů žen, testy podstoupily také Češky. Přístup k datům by údajně mohl mít Peking

Čínská společnost BGI, která prodává prenatální testy do celého světa, sbírá genetická data milionů žen. Agentura Reuters mluví s odvoláním na americkou vládu o spolupráci firmy s čínskou armádou a bezpečnostním riziku. Testy podstoupily i české ženy.
24. 7. 2021|

Po Suezu je v tísni delta Perlové řeky v Číně. Námořní doprava naráží na limity a nemá náhradu

Globální kontejnerová doprava je opět v problémech. Poté, co v závěru března zůstal týden zablokovaný Suezský průplav, nyní řeší akutní potíže jihočínská provincie Kuang-tung. Tamní kontejnerový terminál Jen-tchien kvůli ohnisku covidu-19 funguje pouze na zlomek běžné kapacity a na nakládku čekají desítky lodí. Téma rozebírali odborníci v Událostech, komentářích.
19. 6. 2021|

Za 80 procent případů nákazy koronavirem může jen 9 procent nemocných, ukázala velká epidemiologická studie

Jedna z největších epidemiologických studií nemoci COVID-19 přinesla odpovědi na řadu otázek, které jsou o této pandemii pokládané. Vznikla v čínském městě Šen-čen a pracovali na ní experti z řady prestižních výzkumných institucí - včetně americké Univerzity Johnse Hopkinse.
1. 5. 2020|