TÉMA

Demarkační čára

KLDR vyhostila amerického vojáka, který v létě přešel hranici z Jižní Koreje

Severní Korea vyhostila amerického vojáka Travise Kinga, který v červenci bez povolení překročil demarkační linii mezi KLDR a Jižní Koreou. Ve středu o tom informovala televize CNN s odvoláním na severokorejskou státní agenturu KCNA. Agentura AP s odvoláním na své nejmenované zdroje napsala, že už byl předán americké straně a je nyní v Číně. Podle večerních zpráv je voják již na cestě do Spojených států.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 19:57|

Usmál se a přeběhl do KLDR. O dalším osudu amerického vojína nikdo nic neví

Severní Korea se zatím nevyjádřila k případu amerického vojáka, který v úterý bez povolení překročil hranici z Jižní Koreje do KLDR. Americká armáda předpokládá, že byl na severokorejské straně zadržen, a snaží se zjistit více o jeho osudu.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 22:08|

KLDR provokuje dělostřelbou a přelety letadel. Soul vyslal stíhačky

Jižní Korea v pátek vyslala do vzduchu desítky svých válečných letounů, včetně stíhaček F-35A, v reakci na 180 přeletů severokorejských vojenských letadel nedaleko společné hranice. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jihokorejskou armádu. Několik hodin předtím Severokorejci cvičně odpálili více než 80 dělostřeleckých střel.
4. 11. 2022|

Poslední boj svedli Němci o Čechy. Do „pevnosti Böhmen“ zvažovali ukrýt i Hitlera

Válka spěla ke svému konci. Lidé v Čechách a na Moravě nebo alespoň v těch jejich částech, které byly zařazeny do protektorátu, toho za sebou měli již hodně. Desetitisíce jich přišly o život na popravištích, statisíce ve vyhlazovacích táborech. Ale skutečnou válku dlouho nepoznali. Někteří s ní byli konfrontováni až tehdy, kdy pro zbytek Evropy již skončila. V Čechách se bojovalo ještě čtyři dny po remešské a tři dny po berlínské kapitulaci.
6. 5. 2020|