TÉMA

Ricin

V Německu zatkli Íránce podezřelého z plánování útoku kyanidem a ricinem

Německá protiteroristická policie zatkla v noci na neděli v Porúří muže, který podle prokuratury plánoval islamistický útok za použití silných jedů. Policie prohledala bydliště zatčeného 32letého Íránce ve městě Castrop-Rauxel. Podle generálního státního zastupitelství se v bytě oproti původním informacím žádné jedovaté látky nenašly.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 19:35|

Čínští agenti jsou v Česku hrozbou pro byznys i výzkum, píše BIS. Plány ruských tajných služeb narušila pandemie

Čínské tajné služby se v Česku loni nejvíce soustředily na činnost v oblastech politické a vědeckotechnické rozvědky. Nejrizikovější jsou jejich aktivity v akademické sféře. Ve své výroční zprávě za rok 2020 to v úterý uvedla Bezpečnostní informační služba (BIS). V souvislosti s rozšířením Dukovan zaznamenala snahu získávat interní informace ze státní správy. V řadě případů kontrarozvědka zmiňuje vliv pandemie covidu-19, která propojila odpůrce vládních opatření s dezinformační scénou, ale také znesnadnila činnost tajných služeb či globální logistiku teroristických organizací.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 17:22|

Za únik informace o ruském agentovi s ricinem nikdo potrestán nebude. Policie případ odložila

Policii se nepodařilo vypátrat, kdo stál za loňským únikem informací o údajném ohrožení českých komunálních politiků jedem ricin. Ten měl do Prahy přivézt ruský diplomat. Policie případ odložila, sdělil ČT dozorující státní zástupce Marek Bodlák. Policisté případ prověřovali na základě trestního oznámení, které loni podala Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle BIS únik informací zásadně zkomplikoval práci kontrarozvědky i policie a téměř znemožnil vyšetření případu.
23. 8. 2021|

K vyhoštěným Rusům patří tajemníci, kteří se podíleli na kauze ricin a hájili sochu Koněva

K diplomatům, které Česká republika vyhostila kvůli podílu tajných služeb na výbuchu ve Vrběticích, patří i tři tajemníci pražského velvyslanectví. Jejich jména se pojí s ruským odporem proti odstraňování pražské sochy maršála Koněva nebo kauzou ricin, při které podle některých médií hrozila otrava českým komunálním politikům. Česko-ruské diplomatické krizi se pro pořad 168 hodin věnoval Václav Crhonek.
26. 4. 2021|

Za přípravu útoku ricinem dostala Němka osmiletý trest

Za přípravu teroristického útoku biologickou zbraní dostala v pátek u soudu v západoněmeckém Düsseldorfu čtyřiačtyřicetiletá Němka osmiletý trest vězení. Její tuniský manžel, s nímž chystala ricinovou bombu, byl už v březnu potrestán deseti lety odnětí svobody. Podle odborníků by si v případě realizace mohl plán dvojice vyžádat až kolem dvou set mrtvých. Šlo by o první biologický teroristický útok v Německu.
26. 6. 2020|

Vztahům s Ruskem dávám trojku. Je to možná lepší, než to vypadá, řekl Jindrák

Vztahy Česka s Ruskem nejsou tak špatné, jak to může na první pohled vypadat. V Interview ČT24 to řekl šéf zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák. Vzájemným vztahům by dal nejspíš známku 3. Současnou situaci v souvislosti s kauzou ricin a vyhoštěním dvou diplomatů na obou stranách však považuje za škodlivou. Podle Jindráka si Česko nemůže dovolit mít s Ruskem špatné vztahy.
17. 6. 2020|

Únik informace o ricinu zásadně zkomplikoval vyšetřování, uvedla BIS

Únik informace o možném ohrožení českých komunálních politiků jedem ricin zásadně zkomplikoval práci kontrarozvědky i policie a téměř znemožnil vyšetření případu, uvedla v pátek na svém webu Bezpečnostní informační služba (BIS). Tajná služba odmítla, že by informaci vypustila sama, stejně jako další spekulace kolem případu, který minulý týden vyvrcholil vyhoštěním dvou ruských diplomatů z Prahy.
12. 6. 2020|
Události komentáře

Kauza „ricin“. Konečná kritizovala únik informací z BIS, Výborný ocenil politickou reakci vlády

Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná a poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný se v Událostech, komentářích střetli v debatě na téma česko-ruských vztahů. Ty jsou v poslední době napjatější než obvykle. Naposledy ministerstvo zahraničí 5. června vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin.
9. 6. 2020|

V letadle Aeroflotu do Moskvy byli oba vyhoštění diplomaté

V nedělním leteckém spoji společnosti Aeroflot z Prahy, který by měl podle plánů přistát v Moskvě ve 23:50 tamního času (22:50 SELČ), jsou oba diplomaté vyhoštění Českou republikou v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Televizi CNN Prima News to v neděli sdělil ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).
7. 6. 2020|

Vyhoštění ruští diplomaté opustí Prahu v neděli, píše agentura TASS

Dva ruští diplomaté, jež Česko vyhostilo v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům, Prahu opustí v neděli. V sobotu to agentuře TASS řekl Michail Brjuchanov, náměstek šéfa ruské vládní agentury Rossotrudničestvo, pro niž diplomaté pracují. Šéf ruské civilní rozvědky Sergej Naryškin jejich vyhoštění nazval „odpornou a podlou provokací“ ze strany českých úřadů.
6. 6. 2020|

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty kvůli kauze s ricinem. Moskva hrozí odplatou

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace. Oznámili to premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ruská diplomacie označila vyhoštění diplomatů za provokaci a nepřátelský krok a pohrozila odplatou.
5. 6. 2020Aktualizováno5. 6. 2020, 22:36|

Výbor si předvolal šéfa BIS i ministra vnitra kvůli kauze ricin. Reakce bezpečnostních složek byla adekvátní, shodl se

Sněmovní bezpečnostní výbor se po jednání o možném příjezdu pracovníka ruských tajných služeb s jedem ricin shodl na tom, že považuje reakci bezpečnostních složek za adekvátní, vyplývá z usnesení. Výbor ve středu ráno vyslechl poznatky od ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky, ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a policejního prezidenta Jana Švejdara k informacím týdeníku Respekt. Vyjádřil zároveň podporu BIS proti působení cizích zpravodajských služeb.
6. 5. 2020Aktualizováno6. 5. 2020, 16:56|
Otázky Václava Moravce

Česko se podle Havlíčka nechystá vypovědět ruské diplomaty. Situace je za hranou, varuje Bartoš

Česko se podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) v tuto chvíli nechystá vypovědět ruské diplomaty. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v reakci na článek týdeníku Respekt, který před týdnem napsal, že do Česka dorazil pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin. Policejní ochranu kvůli tomu mají tři pražští komunální politici. Podle Havlíčka se záležitost musí nejprve důkladně prošetřit. Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil vládní přístup za vágní a zdrženlivý. Předseda KSČM Vojtěch Filip vážnost rizika zpochybňuje.
3. 5. 2020|

Lavrov označil zprávu o plánu zabít české politiky za nemyslitelnou. Vyzval k dialogu o soše maršála Koněva

Zprávu o plánu zabít české politiky, která se objevila v týdeníku Respekt, označil ve čtvrtek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov za „nemyslitelnou“. Pokud někdo zjistí u jakéhokoli cestujícího smrtící jed, pak šéf diplomacie nechápe, jak může být vpuštěn na území jiného státu. Lavrova citovaly agentury TASS a RIA Novosti.
30. 4. 2020Aktualizováno30. 4. 2020, 18:29|