TÉMA

Umělec

Doporučujeme

Ve městě mu říkají Rain Man. I s handicapem výborně odmaturoval, další studium se ale jeví problematicky

Jednadvacetiletému Václavu Roškotovi lidé v Novém Městě nad Metují přezdívají Rain Man. Je geniální, trpí ale Aspergerovým syndromem a také poruchou autistického spektra. Špatně přitom čte a jen s obtížemi si dokáže zavázat tkaničku. O handicapovaném umělci, který nelehce proplouvá životem, natáčel David Vondráček pro pořad Reportéři ČT.
27. 9. 2023Aktualizováno30. 9. 2023, 07:52|

Máme málo míst i učitelů, hlásí základní umělecké školy. I přes zdražení školného musí zájemce odmítat

Základní umělecké školy (ZUŠ) hlásí nápor zájmu o studium. Největší poptávka je tradičně po hudebních lekcích. Počet přihlášek podle ředitelů škol letos vzrostl o deset až dvacet procent. Už teď je podle nich jasné, že na řadu dětí nevyjde místo. Většina z oslovených škol také chystá zvýšit školné, rodiče si v průměru připlatí 150 korun za celý školní rok.
30. 5. 2023|

Čínský umělec Badiucao: Režim nikdy nepřizná vlastní chyby, probouzí se ale mladá generace

Mladá generace v Číně se probudila a nebojí se vyjít do ulic, zjistila, že je to „krásné a vzrušující“, myslí si umělec a disident Badiucao. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi také řekl, že Západ, který často mluví o lidských právech, a přitom s Pekingem čile obchoduje, bude za pár let svého chování a vybudované závislosti na Pekingu velmi litovat. Politické protesty v čínských městech z posledního týdne vnímá Badiucao jako přelomový okamžik, který nakonec povede ke konci současného režimu. Rozhovor s umělcem pořídil David Miřejovský.
3. 12. 2022|

Vargovy grafiky propojují minulost se současnou tváří Olomouce. Zdobí okna univerzitní knihovny

Okna olomoucké univerzitní knihovny ve Zbrojnici zdobí barokní grafiky spojené s historií jezuitů, zdejší univerzity i samotného města. Jsou dílem slovenského vizuálního umělce Jaroslava Vargy, který se ve svém projektu Návrat do Nového světa věnuje dějinám jezuitského řádu a propojuje staré výjevy se současnou podobou Olomouce, konkrétně s výhledem z oken Zbrojnice. Vargovo dílo je součástí rozsáhlého výstavního projektu Muzea umění s názvem Trienále/SEFO 2021.
19. 1. 2022|

Umělci a moderátoři budou moci odhodit roušky. Výjimku schválila vláda

Herci a další umělci se můžou zbavit nepohodlného zakrývání dýchacích cest, schválila to ve čtvrtek vláda. Ti, kteří se vrátili ke své práci, museli mít doposud roušky, stejně jako všichni ostatní lidé v Česku. Výjimka z protipandemických opatření se týká například i moderátorů ve zpravodajství. Zakrývání úst přináší problémy například neslyšícím, kteří dokáží za normálních okolností odezírat ze rtů.
30. 4. 2020|