TÉMA

Svátek práce

Stovky raněných a zatčených zůstaly po prvomájových demonstracích ve Francii

Při prvomájových demonstracích ve Francii bylo v pondělí zraněno 406 policistů a četníků, z toho 259 v Paříži. Kvůli násilnostem policie zadržela 540 lidí, z toho 305 v hlavním městě. Ve vysílání stanice BFM TV to shrnul francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Na straně demonstrantů je 61 zraněných. Odbory na 6. června svolaly další kolo protestů proti důchodové reformě.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 21:58|

Veřejnosti se otevřel Hrzánský palác, první máj doprovázejí demonstrace v Česku i ve světě

Česko si připomíná 1. máj – Svátek práce. V Praze i dalších městech se uskuteční shromáždění a demonstrace politických stran, organizují se majálesy, stavění máje, průvody a další akce. Návštěvníky například mimořádně přivítal Hrzánský palác v Praze, náhradní sídlo vlády, kde krátce žil i Tomáš Garrigue Masaryk.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 20:19|

Dělobuchy, žhářství, slzný plyn. Prvomájová Francie se bouří proti reformě penzí

V řadě měst po celé Francii na prvního máje opět protestovaly statisíce lidí kvůli sporné důchodové reformě. V Lyonu skupina maskovaných lidí v černém rozbila výlohu pojišťovny a zapálila městský mobiliář. V Nantes zase rozhořčení Francouzi házeli dělobuchy. Na bezpečnost dohlížely tisíce policistů. V několika městech včetně Paříže nasadili proti demonstrantům slzný plyn. Podle úřadů demonstrovalo celkem 782 tisíc lidí, podle odborů jich bylo v ulicích 2,3 milionu.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 20:02|

Kuba se potýká s nedostatkem paliva, zrušila oslavy 1. máje

Kubánská komunistická vláda zrušila velkolepé oslavy 1. máje, na něž každoročně do Havany režim svážel desetitisíce lidí, aby tak demonstroval „hromadnou podporu revoluci a socialismu“. Letos budou oslavy svátku práce menší a jen na lokální úrovni. Důvodem je nedostatek paliva, s nímž se karibský ostrov potýká už několik týdnů. Vláda kvůli tomu také omezila prodej benzinu a nafty, aby bylo dost paliva například pro sanitky či pohřební vozy, informoval deník El País.
27. 4. 2023|

Lidé v Praze si připomněli První máj, nechyběly akce na podporu Ukrajiny ani majáles

Politici i občané si při několika akcích v Praze připomněli 1. máj, svátek práce i lásky. Na Střeleckém ostrově se dopoledne při této příležitosti sešli komunisté, své pikniky tam uspořádali i anarchisté a mladí příznivci ČSSD a Strany zelených. Studenti slavili v majálesovém průvodu, který prošel centrem Prahy. Nechyběla ale ani akce připomínající dění na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Spolek Pražský Majdan za tímto účelem otevřel na Staroměstském náměstí osvětový stánek.
1. 5. 2022|

30 let zpět: Jak v nové době slavit První máj?

Místo „dobrovolně povinných“ masových oslav Svátku práce, jež se před listopadem 1989 každoročně konaly na pražské Letné pod dohledem KSČ, uspořádal magistrát vpředvečer Prvního máje Primátorské čarodějnice: koncerty, světelnou show a ohňostroj v historickém centru města.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 5. 2021|

V Praze, Brně i na trojmezí se konaly prvomájové akce. Zaznívala kritika vládního postupu v epidemii

Tradiční prvomájové shromáždění i protesty, které probíhaly na několika místech v Česku, se obešly bez konfliků. Na jejich bezpečnost dohlížely v terénu stovky policistů. Klíčovým tématem letošních akcí se stal covid a kritika vládního postupu boje s epidemií. Řadu tradičních akcí politických stran organizátoři kvůli restrikcím předem zrušili.
1. 5. 2021Aktualizováno1. 5. 2021, 18:00|

Kadeřníci budou mít kromě roušky i štít. Vláda zveřejnila další pravidla pro uvolňování

Kadeřníci budou muset mít po otevření provozovny zdvojenou ochranu dýchacích cest, kromě roušky budou mít i štít. Zákazníci budou dva metry od sebe. Na tiskové konferenci k další vlně uvolňování to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Do muzeí bude smět po otevření jen 100 lidí současně, maximálně jeden na 10 metrů čtverečních. V divadlech se může obsadit jen každá druhá řada. Od 11. května umožní vláda sportování až 100 lidí současně včetně závodů a tréninků.
1. 5. 2020Aktualizováno1. 5. 2020, 19:20|

30 let zpět: Bereme si nazpátek ukradený svátek

Místo dechovky rocková hudba, místo sešikovaných pionýrů parodické průvody studentů, místo slavnostních slibů brigád socialistické práce mítink nezávislých odborů. Podívejte se, jak na mnoha místech po celém Československu probíhaly prvomájové oslavy v prvním roce svobody.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
1. 5. 2020|

Strany si připomínají První máj poděkováním i kritikou vlády

Poděkování všem občanům a především lidem, kteří bojují v první linii proti novému typu koronaviru, příspěvky o lásce, práci a opatřeních vlády zveřejňují u příležitosti Svátku práce na webu politické strany. Politická uskupení letos musela zrušit svá obvyklá shromáždění a jiné oslavy kvůli koronavirovým opatřením, která umožňují na veřejně dostupných místech pobývat nejvýše v počtu deseti osob.
1. 5. 2020|