TÉMA

Kaple

Obnovená jízdárna v Tachově, která téměř spadla, je památkou roku. Cenu dostala i kaple v Jevíčku

Obnovená jízdárna Světce v Tachově a zrekonstruovaná kaple kostela v Jevíčku jsou památkami roku 2023. Ocenění za obnovu nemovitých či movitých památek vyhlásilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska při zahájení konference ve Vysokém Mýtě. Cenu mohou získat soukromníci, města, církve, případně další vlastníci památek.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 20:17|

Čeští egyptologové našli ztracenou hrobku vlivného úředníka. Přežil pět vládců a vzal si královskou dceru

Čeští vědci z Českého egyptologického ústavu v Praze po několikaletém pátrání našli v Sakkáře hrobku, kterou v 19. století objevil francouzský archeolog a pak zmizela pod pískem. Obsahuje celou řadu důležitých artefaktů a patřila byrokratovi, který byl jednou ze zásadních osobností své doby.
25. 9. 2023|

Čeští egyptologové našli hrobku prvního známého uctívače boha Usira

Českým egyptologům pod vedením Miroslava Bárty se podařil výjimečný úspěch. Znovuobjevili hrobku starou 4400 let, která patřila významnému velmoži starověké říše.
10. 11. 2022|

Kaple Panny Marie Bolestné v Kameni na Pelhřimovsku po opravách znovu vítá turisty

Opravenou kapli Panny Marie Bolestné v obci Kámen na Pelhřimovsku si za první měsíc provozu prohlédlo asi čtyři sta lidí. Po tříletých opravách chce nyní kraj kapli využít ke kulturním akcím, už v pátek se tu odehraje varhanní koncert.
4. 8. 2022|

Zájemci mohou přispět na opravu varhan v kapli Bouzova adopcí píšťal

Přispět na rekonstrukci varhan v kapli hradu Bouzova na Olomoucku bylo možné ve veřejné sbírce a nově také prostřednictvím adopce jednotlivých píšťal. Na opravu se dosud podařilo vybrat zhruba dvě stě tisíc korun, které budou využity na opravy hracího stroje a varhanní skříně. Celá rekonstrukce však vyjde na více než dva miliony korun. Varhany by se měly rozeznít ještě letos.
16. 3. 2022|

Obyvatelka domova pro seniory ve Frýdlantu nad Ostravicí dala na opravu kaple 750 tisíc. Sbírka pokračuje

Frýdlant nad Ostravicí pořádá sbírku na opravu kaple z roku 1876, která je součástí bývalého kláštera. Ten v současné době funguje jako domov pro seniory. Před rokem 1989 byla kaple využívaná jako sklad. Na transparentní účet mohou lidé přispívat už tři měsíce. Zatím největší částkou přispěla jedna z obyvatelek domova, která věnovala tři čtvrtě milionu korun.
6. 10. 2021|

V Praze je zasvěcen nový kostel. Sakrální architektura ale vzniká hlavně na Moravě a ve Slezsku

Po roce 1989 bylo v Česku postaveno několik desítek kostelů a stovky menších církevních staveb, jako jsou kaple. Zdaleka nejvíce kostelů je římskokatolických. Vyrůstaly zejména na Moravě a ve Slezsku. Novodobé stavby mají podle odborníků obvykle širší zaměření než dříve postavené svatostánky. Slouží daleko více jako komunitní centra, mají například kinosály, klubovny nebo kavárny. Jeden z nových chrámů vyrostl na Barrandovském sídlišti v Praze. V neděli 22. listopadu bude zasvěcen kostel Krista Spasitele. Výběr nových církevních staveb nabízí galerie.
22. 11. 2020|

Místo zdí kmeny, místo střechy větve. Stromové kaple lákají věřící, novomanžele i turisty

Krajinářští architekti ze spolku naOKRAJI na přání měst a obcí zakládají v krajině živé kaple vytvořené ze stromů. Až vyrostou, stanou se jejich kmeny sloupovím a propletené větve klenbou. Stromové kaple mohou navštěvovat lidé například v Lanžhotu nebo Nové Lhotě.
22. 10. 2020|

Nový kostel v Brně se věřícím otevře až v září. Zpoždění má i stavba kaple v Nesvačilce

Nový kostel v Brně-Lesné se veřejnosti o víkendu neotevře. Plánovaný termín museli farníci přesunout kvůli koronavirové krizi. Na stavbě za víc než sto milionů korun tak alespoň dělníci stihnou dokončit všechny detaily. Práce se zdržely i na stavbě unikátní dřevěné kaple v Nesvačilce na Brněnsku.
28. 4. 2020|