TÉMA

Plicní ventilátor

Vláda uvolnila tři miliony respirátorů pro sociální služby

Vláda schválila uvolnění tří milionů respirátorů ze státních rezerv pro personál v sociálních službách pro příští měsíc. Pracovníci v domovech seniorů a dalších zařízeních by měli mít k dispozici jeden nebo dva respirátory na směnu. Materiál do krajů rozvezou hasiči. Oznámili to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 21:41|

„Před půl rokem by nás to nenapadlo.“ V Rychnově pomáhají s plicními ventilátory pro USA

Do zvládání pandemie covidu-19 se ve Spojených státech amerických pustily i české obráběcí stroje. Vyrábějí díly pro plicní ventilátory v newyorských nemocnicích. Stroje na žádost Američanů vzápětí po nástupu nemoci zkonstruoval tým techniků v Rychnově nad Kněžnou.
27. 6. 2020|

Český plicní ventilátor CoroVent čeká na poslední razítko. Zájem o něj je i v zahraničí

Sériová výroba plicního ventilátoru CoroVent by měla začít za několik dní. Češi se na to složili ve veřejné sbírce pořádané skupinou Covid19CZ.cz, za jediný den se vybralo patnáct milionů korun. CoroVent je ryze česká záležitost, stojí za ním vynálezci z Českého vysokého učení technického (ČVUT) a tuzemští dodavatelé součástek. Prvních pět set kusů zamíří do českých nemocnic, teprve potom se dostane na případný vývoz.
24. 4. 2020Aktualizováno25. 4. 2020, 16:13|