TÉMA

Akce

Sto let od vzniku Velké Ostravy připomenou obecní slavnosti, kabaret či tančírna

Moravskoslezské krajské město si letos sérií akcí připomene sto let od vzniku takzvané Velké Ostravy. Oslavy výročí vyvrcholí v červnu u příležitosti Muzejní noci. V plánu je kromě výstav a komentovaných prohlídek také dobový kabaret či výtvarné dílny. Náklady na připomínku jubilea budou kolem dvou milionů korun, oznámil ve čtvrtek primátor Jan Dohnal (SPOLU).
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 13:29|

Během Noci kostelů se jich otevře 1800. K návštěvě vybízejí ty běžně nepřístupné i rekonstruované

Více než 1800 kostelů, modliteben, chrámů a kaplí se v pátek odpoledne, večer a v noci otevře věřícím i ostatní zájemcům, kteří na tato místa rádi zavítají. Tématem letošního ročníku akce Noc kostelů je křest a organizátoři chtějí reflektovat nejen jeho rituál, ale také místa, předměty, texty či tradice se křtem spojené. Jen na území Prahy bude možné vstoupit do 155 prostor a v Praze také arcibiskup Jan Graubner letošní Noc kostelů zahájí.
2. 6. 2023|

Drahé Česko: Co je to Black Friday?

Co je to slevová akce Black Friday? Jak dlouho trvá? Na co by si měli zákazníci při těchto akcích dávat pozor? Téma v pořadu Drahé Česko rozebrala PR manažerka a mluvčí Alza.cz Daniela Chovancová.
25. 11. 2022|

Pražané si stěžují na hluk koncertů. Nová vyhláška by mohla začít platit ještě o prázdninách

Hlavní město Praha chce urychlit přípravu protihlukové vyhlášky, která se má týkat hudebních akcí v Ledárnách Braník. Platit by tak mohla už od začátku prázdnin. Reaguje tím na petici a stížnosti lidí, kteří bydlí v okolí. Nařízení počítá s menším počtem koncertů, než které jsou teď v plánu. Pořadatelé tvrdí, že už udělali změny, aby se hluk tolik nešířil.
3. 6. 2022|

Propíchnout sociální bubliny. Názorové protivníky spojí akce Česko si povídá

Vytáhnout lidi z bublin na sociálních sítích a přimět je ke společné diskuzi – to je cílem akce s názvem Česko si povídá. Při ní si k jednomu stolu sednou lidé s naprosto odlišnými názory. Akci pořádá společnost HateFree Culture. Koordinátorka projektu Bohdana Rambousková v Událostech, komentářích řekla, že veřejná diskuze v Česku je na tom podobně jako kdekoliv jinde v Evropě. Společnost se podle ní polarizuje, čehož politici velmi šikovně využívají.
7. 5. 2022|

30 let zpět: Velikonoční tradice v Liberci

Dne 18. dubna 1992 byla takzvaná Bílá sobota, jeden z velikonočních svátků. Československá televize o nich už potřetí mohla referovat jako o křesťanských svátcích a zvycích. Reportáž z Liberce ukazuje, jaký program tehdy čekal na děti v oblastní galerii. Kromě velikonočních tradic se mohly zapojit i do ekologicky zaměřené akce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 4. 2022|

Když padne Ukrajina, padne celá Evropa, řekl Zelenskyj tisícům lidí v evropských metropolích

Na pražském Václavském náměstí se v pátek konala akce spolku Milion chvilek pro demokracii na podporu Ukrajiny napadené ruskou armádou. Nesla název We All Stand with Ukraine a k účastníkům prostřednictvím telemostu promluvil i prezident Volodymyr Zelenskyj. Apeloval na všechny Evropany, aby nemlčeli a podporovali Ukrajinu. Jeho projev se vysílal i v dalších evropských metropolích.
4. 3. 2022Aktualizováno4. 3. 2022, 20:17|

Od března zůstanou z opatření prakticky jen respirátory, řekl Fiala po jednání vlády

Vláda schválila konec prokazování se certifikáty například v restauracích a zvýšila povolený počet účastníků hromadných akcí. Po jednání kabinetu to řekl jeho předseda Petr Fiala (ODS) s tím, že se v dalších týdnech budou rušit i další opatření zavedená kvůli šíření covidu-19 a v březnu by již měla platit pouze povinnost nosit respirátory. Poté ale své prohlášení zmírnil s tím, že bude záviset na vývoji pandemie. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ohlásil, že se vrátí některé covidové programy s tím, že kompenzace se začnou vyplácet nejpozději do čtyř týdnů. Protože ale ještě není definitivní dohoda s profesními svazy, kabinet ještě programy neschválil.
9. 2. 2022Aktualizováno9. 2. 2022, 20:07|

Zlín připravuje oslavy 700 let od první písemné zmínky. Akce budou probíhat celý rok

Zlín připravuje na nadcházející rok oslavy 700. výročí od první písemné zmínky o městě. Událost si připomene různými akcemi, které budou probíhat po celý rok 2022, sdělil mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer. Město doufá, že oslavy přilákají do Zlína více turistů či dokonce i nových obyvatel.
16. 6. 2021|

Občané Vysokého Mýta poděkovali zdravotníkům obří květinovou kresbou

Na dlažbu náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě namalovali lidé květiny. Chtěli tím poděkovat zdravotníkům za záchranu životů během pandemie. Akci zorganizovala místní základní umělecká škola. Vyrobila obří květinové šablony a zajistila 900 kilogramů plavené křídy a dalších pomůcek pro malbu.
30. 4. 2021|

Liberecký kraj neuspěl s žalobou. Akcie dopravců podle soudu nesmí nakupovat bez veřejné zakázky

Krajský soud v Brně zamítl žalobu Libereckého kraje na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kraj se snažil zvrátit rozhodnutí úřadu, podle kterého není možné nakupovat akcie autobusových dopravců mimo výběrové řízení. O verdiktu ČT informovala mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová. Kraj se může bránit kasační stížností.
15. 1. 2021|

Moskevská zastupitelka dostala podmínku za protivládní akce. Bude tak muset z politiky

Zastupitelka Timirjazevské čtvrti Moskvy Julija Galjaminová dostala od soudu dvouletý podmíněný trest se zkušební dobou dva roky. Podle soudce vícekrát porušila pravidla demonstrace, což je od roku 2014 trestné. Prokuratura požadovala tříleté vězení. Opoziční politička označila obvinění za politicky motivovaná a oznámila, že se proti verdiktu odvolá.
23. 12. 2020|
Interview ČT24

Hygienici situaci sami nezvládnou, místo nich ať vydávají opatření krajské štáby, žádá Zaorálek

V případě, že se v některém kraji zhorší situace s koronavirem, měla by podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) být reakce obdobná jako například při živelních katastrofách. Chtěl by, aby rozhodnutí nevydávala samostatně krajská hygienická stanice, nýbrž kolektivně krajský krizový štáb s účastí regionálních politiků či zástupců integrovaného záchranného systému. Varoval však, že situace z Moravskoslezského kraje s omezeným počtem účastníků akcí se může opakovat a pořadatelé rozhodně nemohou počítat s tím, že by se povolený počet zvýšil nad tisíc. Lubomír Zaorálek byl hostem Interview ČT24.
22. 7. 2020|

Orlí spár příliš nezatnul. Americký pokus o osvobození rukojmích v Íránu skončil před 40 lety ostudou

Íránci v Teheránu od listopadu 1979 zadržovali 60 rukojmích z amerického velvyslanectví. Pokus Američanů osvobodit je leteckým výsadkem v noci ze 24. na 25. dubna 1980 neuspěl, zahynulo při něm osm amerických vojáků. Rukojmí byli nakonec propuštěni po 444 dnech v zajetí na oplátku za uvolnění íránských kont a další ústupky.
25. 4. 2020|