TÉMA

Nejvyšší soud

Soud vrátil na začátek kauzu IZIP. Obžalovaní byli podmíněně propuštěni

Městský soud v Praze znovu projedná kauzu, ve které jsou obžalovanými bývalý ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek a společník firmy FINIM Ilja Čurda. Nejvyšší soud vyhověl dovoláním obou a vrací případ na úplný začátek. ČT informaci potvrdila mluvčí pražského městského soudu Štěpánka Tykalová. Kauza se týká spolupráce IZIP se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Soudy původně potrestaly oba muže za podvod. Z vězení, kde měli strávit šest let, byli podmíněně propuštěni.
před 12 h hodinami|

Exprezident Bolsonaro se dva dny skrýval na maďarské ambasádě. Brazílie si předvolala velvyslance

Brazílie si předvolala maďarského vyslance, aby vysvětlil, proč bývalý prezident jihoamerické země Jair Bolsonaro strávil minulý měsíc dvě noci na maďarském vyslanectví. Stalo se to poté, co policie zatkla Bolsonarovy blízké spolupracovníky kvůli údajnému pokusu o státní převrat po prohraných volbách.
včera|

Odvolací soud uložil podmíněné tresty v případu pádu mostu ve Vilémově na Vysočině

Odvolací soud v Pardubicích znovu uložil podmíněné tresty pro čtyři muže obžalované kvůli tragickému pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Všichni byli odsouzeni na 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Soud se případem zabýval poté, co Nejvyšší soud rozsudek zrušil. V případu jde o Michala Hejkala, Milana Macuru, Juraje Noska a Františka Lízala. Na stavbě působili v různých rolích, jako dozor či stavbyvedoucí. Podle soudu zavinili obecné ohrožení z nedbalosti.
19. 3. 2024|

Muže prchajícího do západního Německa pokousal pes pohraničníků. Soud mu uznal odškodné 135 tisíc korun

Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl o odškodnění za zranění Jürgena Seiferta na československé hranici v roce 1983. Muž má dostat 135 tisíc korun. Českou televizi o tom informoval Seifertův advokát Lubomír Müller. Seifert se přes československou hranici pokoušel dostat do západního Německa. Zranění, ze kterého má podle Müllera doživotní následky, mu způsobil služební pes. Muž měl podle dřívějších rozhodnutí dostat odškodnění zhruba 36 tisíc korun, ale zastal se ho Nejvyšší soud.
19. 3. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnosti tří mužů odsouzených za tunelování Oleo Chemical

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti tří aktérů kauzy tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Neuspěli zakladatelé firmy Michal Urbánek s Kamilem Jirounkem ani jejich poradce Peter Kmeť. Stížnosti podali samostatně, ÚS se jimi zabýval neveřejně ve spojeném řízení. Žádné porušení základních práv nezjistil. Usnesení je zpřístupněné v databázi soudu.
19. 3. 2024|

Ministerstvo spravedlnosti chce umožnit soudní výslech svědka nebo znalce odkudkoli

Soudní výslech svědka nebo znalce odkudkoli by mohla umožnit novela trestního řádu. Zatím musí během videokonference u vyslýchaného být soudem pověřený člověk, který zajišťuje, že výpověď nikdo další neovlivňuje. Výslechy jsou tak omezené na budovy soudů, věznic nebo policejních služeben. Proti videokonferencím bez kontroly na místě je ale Nejvyšší soud.
15. 3. 2024|

Blažek podal stížnost v případu, kdy muž za znásilňování nevlastní dcery dostal podmínku

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal stížnost pro porušení zákona v kauze nezletilé dívky, kterou dlouhodobě znásilňoval otčím. Uložený podmíněný trest byl podle Blažka zjevně nepřiměřeně mírný. Stížnost bude řešit Nejvyšší soud, který ale nemůže napadené rozhodnutí zrušit. Jeho výrok by však mohl ovlivnit budoucí rozhodování justice v obdobných případech.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 12:53|

Žalobu na Čepro o 2,6 miliardy korun musí znovu projednat městský soud

Městský soud v Praze musí znovu projednat žalobu na státního distributora paliv Čepro o 2,6 miliardy korun ve sporu o údajně uskladněné pohonné hmoty. Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání společnosti Lancelin, která žalobu podávala a v řízení původně neuspěla. Spor souvisí s kauzou podvodu, ve které figuroval i uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř.
14. 3. 2024|

Nečas se brání trestu v kauze trafik pro poslance ODS. Obrátil se na Nejvyšší soud

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) podal dovolání v kauze takzvaných trafik pro poslance. Za podplácení byl pravomocně potrestán podmínkou na dva a půl roku a milionovým peněžitým trestem. Na Nejvyšší soud se obrátil také další odsouzený, někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček, který dostal dvouletou podmínku a zaplatit má 300 tisíc korun.
8. 3. 2024|

Soudy míří od cédéček k centrálnímu úložišti na serverech

Pokračující elektronizace justice má přinést i konec vypalování statisíců CD nosičů na soudech. Na cédéčkách stále musí soudy uchovávat zvukové záznamy z jednání. Do konce roku by mělo kompaktní disky nahradit centrální datové úložiště ministerstva spravedlnosti, ze kterého si budou moci soubory stáhnout například i advokáti.
26. 2. 2024|

Nejvyšší soud zamítl dovolání družstva Svatopluk. Správci tak musí zaplatit nájemné

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání družstva Svatopluk, podle vykonatelného rozsudku tak musí zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi zhruba 18,26 milionu korun s úroky. Jde o nájemné za domy v Horoměřicích u Prahy za léta 2016 až 2018. O rozhodnutí informovala mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.
21. 2. 2024|

Vsetín se kvůli odškodnění za vystěhování Romů z města v roce 2006 obrátil na Ústavní soud

Město Vsetín se v kauze vystěhování Romů v roce 2006 obrátilo na Ústavní soud (ÚS). Nejvyšší soud (NS) nedávno navýšil odškodnění několika romským rodinám, které se ze Vsetína musely vystěhovat. Čtyřem rodinám s 46 členy NS přiřkl odškodné od města v souhrnné výši 1,825 milionu korun, vedení radnice to považuje za nespravedlivé. Starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL) v úterý řekl, že město „tvrdě platí za akt milosrdenství“, protože nevyhodilo neplatiče nájemného na ulici, ale pomohlo jim zajistit nové bydlení. Vsetín vystěhoval romské rodiny z pavlačového domu v době, kdy Čunek město vedl. Advokátka rodin Zdeňka Poláková řekla, že starosta situaci zkresluje.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 14:05|

Nejvyšší soud částečně otevřel kauzu pádu mostu ve Vilémově

Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudek nad čtyřmi lidmi, kteří dostali podmíněné tresty kvůli pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku v roce 2014. Odvolací soud musí znovu řešit, zda a jak se jejich jednání na pádu mostu podílelo. ČT to řekla mluvčí Kateřina Podeszwová z královéhradeckého krajského soudu. Naopak dovolání odsouzeného stavbyvedoucího Romana Bednaříka Nejvyšší soud odmítl. Při neštěstí zemřeli čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.
12. 2. 2024|

Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností proti verdiktům ohledně evidence u StB

Předseda hnutí ANO a český expremiér Andrej Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností vůči rozhodnutím bratislavského krajského soudu a nejvyššího soudu, které zamítly jeho žalobu, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Babiš v reakci uvedl, že slovenský Ústavní soud pouze potvrdil, že oproti zaběhnuté praxi musí ve sporu ohledně StB žalovat jinou instituci. To už udělal. V kauze evidence u StB se prý bude soudit klidně do konce života, nikdy se nevzdá a své jméno očistí.
7. 2. 2024|

Nejvyšší soud napravuje příkoří vůči máničkám. Za dlouhé vlasy čelily státním represím i násilí

Během těchto měsíců jsou Nejvyšším soudem rehabilitovány desítky lidí, kteří byli v druhé polovině šedesátých let zavíráni do vězení kvůli nošení dlouhých vlasů. Perzekuce takzvaných mániček se odehrávala v době relativní kulturní svobody, pro niž se vžilo sousloví „zlatá šedesátá“. Omluvu demokratického státu za dávná příkoří, která mnohdy osudově proměnila jejich životy, přijímají dnešní osmdesátníci se zadostiučiněním, a to i po desetiletích. Pro Reportéry ČT téma zpracoval David Vondráček.
6. 2. 2024|

Ústavní soud se zastal ženy, která kvůli podpisu smlouvy na předváděcí akci čelila exekuci

Ústavní soud (ÚS) se zastal ženy, která na předváděcí akci podepsala leasingovou smlouvu a ocitla se kvůli tomu v exekuci. Později usilovala o její zpětné zastavení, avšak neuspěla, odmítl ji také Nejvyšší soud. Právě jeho usnesení nyní zrušili ústavní soudci, nález zároveň zpřístupnili na webu.
31. 1. 2024|

Stát Texas se pře s Bidenovou vládou o to, jak čelit sílící migrační krizi

Na americko-mexické hranici vrcholí spor mezi státem Texas a administrativou Joea Bidena o tom, jak reagovat na rekordně vysoké počty migrantů proudících do země. Součástí půtek jsou také rozdílné názory na nasazení žiletkového plotu. Na stranu prezidenta a federálních pohraničníků se nejtěsnějším poměrem hlasů postavil Nejvyšší soud USA.
28. 1. 2024|

Doznal se a má závazky k rodině, zdůvodnil soud podmínku za opakované znásilnění nevlastní dcery

V kauze podmínky pro otčíma za dlouhodobé znásilňování nevlastní dcery zohlednil Krajský soud v Brně doznání pachatele, jistou míru sebereflexe i jeho závazky ke zbytku rodiny, kterou by z vězení nemohl podporovat. Případ označil za hraniční, kdy lze ještě na odsouzeného působit bez přímého výkonu trestu odnětí svobody. Odůvodnění poskytla mluvčí soudu Klára Belkovová. Verdikt vzbudil značnou pozornost, podle řady kritiků je příliš mírný. Před budovou soudu se ve čtvrtek v podvečer konala demonstrace za spravedlnost pro oběti znásilnění, na místě se sešlo asi 150 lidí.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 19:55|

Za stovky znásilnění nezletilé dostal podmínku. Soudy často sexuální násilí bagatelizují, míní advokátka Hrdá

Ministerstvo spravedlnosti prověřuje případ opakovaného znásilnění nezletilé dívky, za které pachatel dostal u soudu podmínku. O změně výše trestu rozhodl minulý týden Krajský soud v Brně. Podle znalce oběť neměla mít vážné následky. Původně si měl muž odsedět tři roky ve vězení. O problematice v pořadu Události, komentáře debatovali advokátka Lucie Hrdá a vedoucí katedry trestního práva Univerzity Karlovy Tomáš Gřivna.
19. 1. 2024|

Ministerstvo začalo prověřovat případ podmíněného trestu za opakované znásilnění dívky

Ministerstvo spravedlnosti prověřuje případ opakovaného znásilnění dívky, za které pachatel dostal od soudu podmíněný trest. Poté zváží další postup, informovalo ve čtvrtek na sociální síti X. Ministr Pavel Blažek (ODS) dodal, že Krajský soud v Brně po doručení rozsudku ještě sdělí veřejnosti odůvodnění svého rozhodnutí. Ministr po obdržení spisu přezkoumá, zda nebyl porušen zákon, a případně podá stížnost k Nejvyššímu soudu. Server Seznam Zprávy zároveň uvedl, že rozsudek si vyžádalo také Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, které zváží podání dovolání.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 19:39|

Nejvyšší soud odmítl obě dovolání v případu chlapce v kómatu po operaci v pardubické nemocnici

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Nejvyššího státního zástupce Igora Stříže i lékařky Martiny Šípkové v případu chlapce, který po operaci mandlí v Pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Byla podle soudu neopodstatněná. Stříž požadoval trest i pro nemocnici.
16. 1. 2024|

Greenpeace do spotu ČEZu přidal lesní požáry, Ústavní soud se ekologů zastal

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost energetického podniku ČEZ ve sporu s nevládní ekologickou organizací Greenpeace. Šlo o pozměněný spot, podle soudce zpravodaje Pavla Šámala již z úvodu spotu bylo zřejmé, že nejde o oficiální reklamu ČEZu, ale o snahu s nadsázkou či ironií upozornit na dopady činnosti podniku na životní prostředí. Aktivisté do reklamního videa přidali záběry poškozených lesů a lesních požárů. Doplnili ho textem, podle něhož ČEZ svou činností škodí životnímu prostředí. Energetický podnik to pokládal za neoprávněné užití spotu. ČEZ rozhodnutí podle mluvčího Ladislava Kříže respektuje, přestože má na spor jiný názor.
16. 1. 2024|

Duda znovu omilostní dva zadržené politiky. Vybídl generálního prokurátora, aby je pustil z vězení

Polský prezident Andrzej Duda ve čtvrtek ohlásil, že znovu omilostní politiky opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Mariusze Kamińského a Macieje Wąsika. Ty policie zadržela v úterý přímo v prezidentském paláci. Stalo se tak poté, co je soud pravomocně odsoudil za někdejší zneužití pravomocí v době, kdy stáli v čele protikorupční agentury. Proti zadržení obou politiků protestovali ve čtvrtek ve Varšavě před polským Sejmem stoupenci PiS.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 21:36|

Odsouzený polský exministr vyhlásil hladovku. Pokládá se za politického vězně

Bývalý polský ministr vnitra Mariusz Kamiński odsouzený za zneužití pravomocí, kterého v úterý zadržela policie, oznámil zahájení hladovky. Informovala o tom ve středu agentura Reuters a polská média s odvoláním na prohlášení politika. Policie zatkla Kamińského společně s dalším poslancem opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Maciejem Wąsikem v prezidentském paláci a podle polských médií jsou nyní ve vazební věznici.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 22:18|