TÉMA

Václav Chaloupek

Horní komora se sešla poprvé po volbách v novém složení. Předsedou je opět Vystrčil

Horní komora se poprvé sešla v pozměněném složení po letošních podzimních volbách. Předsedou Senátu byl potřetí v řadě zvolen Miloš Vystrčil (ODS), který tak jako před dvěma lety neměl protikandidáta. V tajné volbě dostal 73 z 80 odevzdaných hlasů. Vystrčila nominoval senátorský klub ODS a TOP 09, který je se 36 členy nejsilnější frakcí v jednaosmdesátičlenném Senátu. Jeho znovuzvolení ocenil premiér Petr Fiala (ODS).
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 16:10|

Někteří senátoři obhajující mandát propadli hned v prvním kole. Neúspěšní byli Horník nebo Jelínková

Senátoři, kteří obhajují svůj mandát, vstupují do voleb s mírnou výhodou. Mají zkušenosti z předchozí kampaně, jsou ve svém obvodu známí, vědí, s jakou agendou voliče oslovit. Proto stojí za pozornost, pokud se neprobojují ani do druhého kola. Když už se to ale děje, značí to problém.
25. 9. 2022|

V senátním obvodu Plzeň-město se ve druhém kole střetnou Naxera a Kovářová

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Plzeň-město postoupili přeštický starosta Karel Naxera (TOP 09) a advokátka Daniela Kovářová (NK). Naxera získal 22,93 procenta hlasů, druhá Kovářová 21,96 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 44,29 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října. V debatě ve vysílání ČT Kovářová odmítla účast, na otázky odpovídá pouze Naxera.
24. 9. 2022|

Vlajka pro Tibet leckde v Česku plápolá po boku ukrajinské. Připomíná povstání proti čínské okupaci

Senát, kraje i obce se připojily k akci Vlajka pro Tibet. Ve městech po celé republice lidé rozvěsili vlajky, aby připomněli povstání Tibeťanů proti čínské okupaci z roku 1959. Česko se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se na některých místech objevuje i ukrajinský státní symbol.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 14:29|

Vláda od pátku zrušila omezení volného pohybu osob, lidé mohou vycestovat z Česka

Vláda ve čtvrtek večer přijala řadu opatření, mimo jiné zrušila omezení volného pohybu osob a umožnila vycestovat z Česka. Rozvolňování opatření se v Česku uspíší o dva týdny oproti plánu, potvrdil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Kabinet se ke kroku uchýlil i proto, že Velikonoce se zatím na výskytu nemoci COVID-19 negativně neprojevily. Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška je na základě statistických dat možné zahájit kontrolovaný návrat k běžnému životu, musí se ale restartovat zdravotnický systém.
23. 4. 2020Aktualizováno23. 4. 2020, 22:29|