TÉMA

Korfu

Středomoří dál bojuje s lesními požáry, v Řecku hoří muniční sklad

Hasiči a dobrovolníci dále bojují s lesními požáry v Řecku, nejhorší je nyní situace na východě země, kde se plameny přiblížily k předměstí přístavního města Volos. V okolí jsou slyšet výbuchy po požáru muničního skladu, ve středu večer v oblasti zemřeli kvůli ohni dva lidé. Na Rhodu byla odvolána evakuace některých středisek na východě ostrova. Rozsáhlý požár vypukl na chorvatském ostrově Čiovo.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 20:14|

Rhodos a Korfu dál bojují s plameny, vyšetřovatelé mluví o možném žhářství

Řecké ostrovy i část pevniny dál bojují s požáry. Nejhorší je situace na Rhodu, který se potýká s plameny už devátý den. Podle agentury AMNA už platí nouzový stav na celém území ostrova. Existuje podezření, že požáry někdo založil úmyslně. Také na Korfu, kde vypuklo několik nových požárů, mají podezření na žhářství. Nové požáry hlásí i střední Řecko.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 20:56|

Evakuace turistů z Rhodosu pokračují, při hašení na Evii se zřítil letoun

Požáry na ostrově Rhodos se podle místních úřadů momentálně šíří ve třech největších frontách, nejvíce zasažena je stále střední část ostrova. Oheň už spálil plochu o rozloze zhruba čtyři sta kilometrů čtverečních, odhady ale hovoří ještě o vyšším čísle. Ochlazení by do regionu mohlo přijít ve čtvrtek. Z oblasti dále pokračují evakuace turistů, cestovní kanceláře však na ostrov dopravují další klienty. Hoří i na dalších řeckých ostrovech Evia a Korfu, dále také na Peloponéském poloostrově. Na Evii se zřítilo hasičské letadlo, zahynuli dva řečtí piloti.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 22:11|

Hasiči stále bojují s rozsáhlým požárem na Rhodosu, hoří i na dalších řeckých ostrovech

Na ostrově Rhodos pokračuje boj s ohněm a evakuace obyvatel. Ze zasažených oblastí se již podařilo dostat dvacet tisíc lidí. Pomáhá armáda i Červený kříž. Ovšem požáry se rozhořely i na dalších místech Řecka, které v neděli zasáhla vlna veder. Tamní záchranná služba dosud neeviduje žádné zraněné.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 21:50|

Trajekt hořící nedaleko Korfu se podařilo uhasit, píší řecká média

Hasičům se podařilo uhasit italský trajekt Euroferry Olympia, který vzplanul v pátek. Loď je ovšem rozehřátá na vysoké teploty a naplněná zplodinami, což komplikuje záchrannou akci, informují řecká média. Záchranáři stále hledají deset pasažérů z Bulharska, Řecka a Turecka. O víkendu hasiči zachránili jednoho Bělorusa a nalezli tělo pohřešovaného řeckého řidiče kamionu.
21. 2. 2022|

U Korfu dohořívá italský trajekt. Jeden pohřešovaný se našel živý, později hasiči objevili i jednoho mrtvého

Záchranáři nalezli živého jednoho z pohřešovaných na italském trajektu, na němž nedaleko řeckého Korfu vypukl požár. Informovalo o tom řecké ministerstvo, pod které spadá lodní doprava. Hasiči později jednoho z pohřešovaných objevili mrtvého, informovala agentura Reuters. Podle provozovatele trajektu a řeckých úřadů se tak stále pohřešuje 10 cestujících. Má jít o řidiče kamionů z Bulharska, Řecka, Turecka a Litvy.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 18:41|

Z hořícího trajektu plujícího z Řecka do Itálie evakuovali téměř tři sta lidí

Na trajektu plujícím z Řecka do Itálie vypukl nad ránem požár, na palubě bylo 239 cestujících a 51 členů posádky. Téměř všechny se již podařilo evakuovat. Dva muži zůstali uvězněni v lodní garáži, operace na jejich záchranu pokračuje, uvedly agentury Reuters a AFP odpoledne. Záchranáři po setmění přerušili pátrání po několika pohřešovaných, hašení požáru bude ale pokračovat i v noci.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 21:56|

Mýtus císařovny Sisi je zpět. Tentokrát jako příběh ženy, která si dělá, co chce

Zájem o aktivní hrdinky v kombinaci s přetrvávající popularitou výpravných kostýmních seriálů přivádí západní filmaře na vídeňský dvůr. Minisérii o životě rakouské císařovny Alžběty známé pod přezdívkou Sisi před nedávnem odvysílala německá RTL, vlastní produkci připravuje Netflix a do kin mají vstoupit i dva filmy o životě manželky Franze Josefa. Osudy císařovny „s hvězdami ve vlasech“ tak podle všeho tvůrce nepřestávají fascinovat – a ti nyní reinterpretují mýtus bavorské princezny pro novou generaci diváků.
30. 1. 2022|

Ryanair zahájil pravidelné lety z Brna do Londýna. Letiště vidí letošní sezonu optimisticky

V pátek odpoledne odletěl z brněnského letiště první přímý let do Londýna, spoj po uvolnění opatření proti koronaviru obnovila společnost Ryanair. Loni Letiště Brno odbavilo 86 tisíc cestujících, letos jich očekává kolem 250 tisíc, řekl mediální zástupce letiště Jakub Splavec. Z Brna lze pravidelnými sezonními lety zamířit do Bulharska, Egypta a Turecka nebo na ostrovy Zakynthos, Rhodos, Kréta, Kos a Korfu.
4. 6. 2021|

Námořník, bouřlivák, trpělivý manžel i novátor. Princ Philip ze zákulisí měnil tvář monarchie

Vévoda z Edinburghu strávil po boku britské královny Alžběty II. dlouhých 73 let. Jejich manželství bylo jedním z mála stabilních prvků života britské královské rodiny a nedostižným vzorem pro jejich potomky. I když musel princ Philip svou panovnici vždy následovat s uctivým odstupem, byl to právě on, kdo uvnitř paláce prosazoval změny, které měly monarchii zmodernizovat a pomoct jí tak přežít až do 21. století.
9. 4. 2021|

Řecko zadrželo loď s kurdskými separatisty a příznivci Fethullaha Gülena. Prchali před perzekucí

Řecká pobřežní stráž zadržela u ostrova Zakynthos loď se 65 migranty plujícími z Turecka, mezi nimiž byli turečtí policisté či kurdský novinář, kteří podle svých slov utíkají před politickou perzekucí. Informovala o tom ve čtvrtek řecká média. Plavidlo bylo zadrženo v úterý večer a migranti převezeni do Řecka, podle některých zdrojů mířili do Itálie.
5. 11. 2020|