TÉMA

Martin Kopecký

Část léků zdražila. Některé lékárny hlásí problémy s distribucí

Některé léky podražily, zejména ty volně prodejné. Důvodem je inflace a také změna sazby DPH, která se od nového roku zvýšila z deseti na dvanáct procent. U léků na předpis si pacienti podle lékového ústavu připlatí jen minimálně. Stát totiž u většiny z nich stanovuje maximální prodejní cenu. Kvůli zajištění dostupnosti ji ale u některých přípravků musel upravit a to se může do doplatků promítnout. Některé lékárny si stěžují na to, že se k nim řada přípravků na předpis nedostane – distributoři podle nich upřednostňují řetězce. Stovky majitelů lékáren proto žádají poslance o změnu zákona, která by zajistila rovnoměrnější dodávky. Ministerstvo je proti.
14. 3. 2024|

V českých lékárnách chybějí některé druhy léků, pacientům to komplikuje léčbu

V lékárnách napříč celým Českem chybějí některé druhy léků. Výpadky jsou často opakované. Některé medikamenty lze nahradit, na jiné ale pacienti musejí čekat, což prodlužuje a komplikuje léčbu. Ministerstvo zdravotnictví připravuje změnu, díky které by výpadky léků měly být pouze výjimečné.
8. 8. 2022|

Lékárníci odhalují chyby spojené s medikamenty i jednou týdně

Téměř každý lékárník odhalí alespoň jednu chybu týkající se medikamentů měsíčně, dvě třetiny i častěji – jednou týdně. Může jít o špatnou kombinaci léků nebo jejich nesprávné dávkování. Vyplývá to z interního dotazování mezi členy lékárnické komory. Podle nich je v tomto ohledu důležitá spolupráce s lékaři.
13. 6. 2021|

Sucho už těžce zasáhlo porosty, některé stromy letos nepřežijí

Květen by musel být hodně deštivý, aby výrazně zmírnil dopady sucha na lesní porosty. Lesy na severu Čech suché období těžce zasáhlo, ohroženy ale mohou být i lokality v jiných částech republiky. Stromy, které byly postiženy už loni, by letos nemusely přežít. Řekl to Martin Kopecký z Botanického ústavu Akademie věd ČR, který se zabývá zkoumáním lesního mikroklimatu. Dubnové sucho je podle nedávné analýzy meteorologů horší než v předchozích dvou letech.
24. 4. 2020|