TÉMA

Rozvolnění

Šanghaj rozvolňuje tvrdá opatření. Život obyvatel ale nadále zůstává pod kontrolou úřadů

Do ulic čínského největšího města Šanghaje se ve středu začal vracet život po dvouměsíční přísné uzávěře, kterou místní úřady vyhlásily kvůli epidemii nemoci covid-19. Vlaky a autobusy se zaplnily lidmi, kteří se znovu mohli vydat do práce, a na historickém nábřeží Bund bylo navzdory dusnému počasí opět vidět rekreační běžce, mládež na skateboardech a rodiny fotografující se před supermoderními mrakodrapy na opačné straně řeky, uvedly světové agentury. Opatření v některých částech města ale stále trvají, obyvatelé jsou také uplynulými měsíci hluboce poznamenáni.
1. 6. 2022|

V částech Pekingu se uvolňují proticovidová opatření

Čína uvolní protikoronavirové uzávěry v některých částech Pekingu. Jejich obyvatelé mohou přestat pracovat z domova a vrátit se k normálnímu životu. Úřady to podle agentury Reuters uvedly na sobotní tiskové konferenci.
28. 5. 2022|

Covidová pravidla se změnila. Co aktuálně platí a jaké máte povinnosti při nakažení?

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě skončila. Nadále však lidé musí nosit ochranu úst a nosu ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách a také například v lékárnách. Ve většině vnitřních veřejných prostor tato povinnost skončila 14. března. Po dvou letech koronavirové pandemie tak Česko postupně ruší většinu omezení. Nadále ale platí například pravidla izolace. Ministerstvo zdravotnictví také od středy zrušilo povinné potvrzení PCR testem, jako důkaz o prodělání covidu nyní platí jen pozitivní antigen a příznaky.
14. 4. 2022|

Služby, kultura i sportoviště kvůli cenám energií zdražují. Díky rozvolnění ale zákazníků přibylo

Restauracím, bazénům i dalším službám díky zrušení povinných kontrol bezinfekčnosti v minulém týdnu razantně přibylo zákazníků. Například restaurace teď evidují nejvyšší tržby od začátku letošního roku. Více lidé utrácejí momentálně i za kulturu, a to o zhruba čtyřicet procent než před rozvolněním pravidel. Růst tržeb však není dán pouze rozvolněním restrikcí, ale také výrazným zdražováním.
20. 2. 2022|

Postupný návrat do normálního režimu. Epidemiologové souhlasí s dalším rozvolňováním

Epidemiologové oslovení Českou televizí souhlasí s dalším rozvolňováním. Podle nich je teď klíčová co nejvyšší proočkovanost a podávání třetích dávek rizikovým skupinám. V Česku má za sebou dvě dávky očkování asi šest milionů lidí, tedy skoro dvě třetiny obyvatel starších 12 let. Ve čtvrtek začnou platit volnější pravidla pro děti na výletech nebo školách v přírodě.
27. 9. 2021|

Maloobchod oproti loňsku dál roste. Polepšily si prodejny elektroniky či e-shopy

Maloobchodní tržby v červnu meziročně stouply o 7,1 procenta, což je podobný výsledek jako v předchozích měsících. V meziměsíčním srovnání se tržby obchodníků zvýšily o 0,6 procenta, ukazují data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Pomohlo rozvolnění protiepidemických opatření. Analytici očekávají, že tempo růstu zpomalí.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 11:03|

Se srpnem přišlo uvolnění pravidel pro hromadné akce. Očkovaných už se netýkají početní limity

S počátkem srpna přišla nová vlna rozvolnění některých pravidel zavedených v souvislosti s covidovou pandemií. Na hromadné akce může přijít více lidí, limity se navíc nově vztahují pouze na neočkované. V klubech je povolen tanec, uvolnění se týká také muzeí, galerií nebo zoologických zahrad. Vláda zdůvodnila nové uvolnění příznivým vývojem epidemie. V uplynulém týdnu s jednou výjimkou počty nakažených každý den klesaly oproti týdnu předchozímu. V sobotu potvrdily testy 117 nových případů, tedy o deset méně než minulou sobotu.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 20:12|

Aplikaci eRouška momentálně aktivně využívá přes půl milionu lidí, od začátku roku přišla o tři sta tisíc uživatelů

Počet lidí, kteří aktivně využívají aplikaci eRouška, je stále menší. Zatímco na začátku letošního roku aplikace evidovala zhruba 850 tisíc aktivních uživatelů, nyní ji využívá přes 500 tisíc lidí. Oslabující zájem o eRoušku si mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka vysvětluje narůstajícím počtem očkovaných a nedostatečným vysvětlením funkce aplikace.
27. 7. 2021|

Chyba byla rozvolňovat před Vánocemi. Můj vztah k neregistrovaným lékům mohl být někomu nepříjemný, řekl Blatný

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný připustil, že jeho vztah k neregistrovaným lékům nebyl po chuti prezidentovi Miloši Zemanovi. Trvá na tom, že odvolání z čela resortu bylo politické rozhodnutí a jeho příčinou nebyly rozpory ve způsobu vedení ministerstva. Kdyby mohl něco změnit, rozmyslel by si rozvolnění před Vánoci. Řekl to ve speciálu pořadu Interview ČT24.
2. 7. 2021|

Do obchodů, služeb a za kulturou smí víc lidí. V klubech zazní živá hudba, stále bez tance

Rozvolňují se další opatření přijatá proti šíření koronaviru a dotknou se kultury, maloobchodu, fungování restaurací, služeb či bazénů. Zvýší se zejména maximální počet zákazníků v obchodech a službách a účastníků kulturních a jiných hromadných akcí. V klubech a restauracích opět může hrát živá hudba, tančit se zatím dál nesmí. Původně vláda plánovala toto rozvolnění od 1. července, kvůli úpravě testování na dětských táborech, z nichž některé začnou před prázdninami, je však posunula na sobotu. V pátek přibylo 138 potvrzených případů, nejvíc v tomto týdnu.
26. 6. 2021Aktualizováno26. 6. 2021, 09:38|

Pandemie ovlivnila psychiku Čechů, upozornil šéf Národního ústavu duševního zdraví Winkler

Národní ústav duševního zdraví má nového ředitele. Cyril Höschl nedávno skončil, protože chtěl. Nový šéf Petr Winkler se chce více angažovat v reformě psychiatrické péče a posilovat výjimečné postavení ústavu v oblasti výzkumu a vzdělávání. Zároveň uvedl, že rok s pandemií dopadl na duševní zdraví Čechů a počet onemocnění narostl. Petr Winkler byl hostem Interview ČT24.
19. 6. 2021|

V pondělí přibylo 188 případů covidu. Opakovanému testování na táborech se podle Junáku nepůjde vyhnout

V pondělí přibylo v Česku o třetinu méně nakažených covidem než před týdnem, konkrétně 188. Roušky a respirátory při výuce můžou od úterý odložit žáci a učitelé už ve všech krajích. Mění se také pravidla pro nařízení karantény, která je nově povinná po setkání s nakaženým i pro lidi, kteří jsou očkovaní jednou dávkou vakcíny. Na problémy spojené s vládním nařízením o testování na táborech upozornila organizace Junák, podle které bude prakticky nemožné se opakovanému testování během pobytu vyhnout.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 18:00|

Pandemie ve světě: Británie zřejmě odloží další rozvolňování. Podle průzkumu měla covid už čtvrtina Mexičanů

Britský premiér Boris Johnson podle tamních médií odloží další rozvolňování koronavirových restrikcí. Učiní to kvůli rychlému šíření varianty známé jako delta. Rozhodnutí by měl oznámit v pondělí. Mexické ministerstvo zdravotnictví odhadlo, že v zemi měla covid už čtvrtina lidí, skutečně potvrzených je přitom asi 2,5 milionu případů. Počet nakažených koronavirem v Rusku stoupl na tříměsíční maximum. V Indii se za uplynulých 24 hodin nakazilo naopak koronavirem nejméně lidí za déle než dva měsíce.
12. 6. 2021Aktualizováno12. 6. 2021, 17:38|

Kulturní život od úterý čeká nové uvolnění. Vnitřní akce mohou mít až tisíc lidí, venkovní dvakrát tolik

Tuzemská kultura vstupuje do uvolněnějšího režimu. Od 8. června se může zvýšit kapacita diváků na tisíc návštěvníků uvnitř a dva tisíce návštěvníků venku – za předpokladu, že jsou všechna místa určena k sezení. Na tiskové konferenci vlády to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 21:11|

Opatření v kultuře se rozvolní za týden. Očkovací certifikát bude elektronický, skončí část Antiviru

Pravidla rozvolnění protiepidemických opatření v kultuře by se měla s ostatními oblastmi sjednotit od začátku příštího týdne, řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) po pondělním jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Návrhem se na odpoledním jednání zabýval kabinet. Vláda také rozhodla o otevření dětských koutků nad jejich poloviční kapacitu a na podnět ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) podpořila konec proplácení mezd v rámci programu Antivirus. Prodlouženo bude naopak prominutí DPH na respirátory, a to do konce června.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 19:58|

V Polsku se otevřely restaurace i posilovny

Polsko zažívá první víkend s dalším výrazným rozvolněním. Otevřely se vnitřní prostory restaurací a kaváren nebo posilovny. V pondělí přejdou základní i střední školy z rotační výuky na prezenční. A turisticky oblíbené cíle v Polsku doufají, že vyrovnají ztráty z uplynulých měsíců.
29. 5. 2021|

Kempy vítají první hosty. Provozovatelé očekávají silnou letní sezonu

V Česku se oficiálně otevřely kempy – o tři týdny později, než obvykle. Provozovatelé na Lipensku přesto přivítali první hosty, ti zatím přijeli převážně karavany. Roustoucí zájem o pobyty v tuzemsku potvrzují i další ubytovací zařízení.
24. 5. 2021|

Soud zrušil aktuální regulaci restaurací a heren, od pondělí má platit nové opatření

Regulaci provozu restaurací, heren a kasin v aktuálním opatření ministerstva zdravotnictví zrušil v pátek Nejvyšší správní soud. Zásah vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po jeho doručení. Ve čtvrtek mezitím klesl počet nových případů covidu v Česku na 672. Bylo to o stovku méně než ve středu a nejmenší čtvrteční přírůstek od konce loňského srpna. Vláda rozhodla, že jako potvrzení o bezinfekčnosti bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) stačit doba tří týdnů po první dávce očkování proti covidu, po prodělání nemoci 180 dní. Z neděle na pondělí  se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) otevře registrace k očkování proti covidu pro lidi mezi 35 a 39 lety, od středy pro lidi nad 30 let.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 19:35|

Ukončení spolupráce s MeSES byla chyba, míní Válek. Zaorálek ji považoval za paralelní strukturu

Doufám, že spolupráce MeSES bude pokračovat minimálně s poslanci, uvedl místopředseda TOP 09 a člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Vlastimil Válek. Ukončení spolupráce ministerstva s touto skupinou pokládá za chybu. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) se jednalo o určitou paralelní skupinu. Je pro něj jednodušší jednat pouze s jedním subjektem, tvrdí. Oba byli hosty pořadu Události, komentáře.
20. 5. 2021|

Antigenní testy pro školy jsou ohroženy, říká Baxa. Výpadek pokryjí zásoby státních rezerv, reaguje Rais

Už v pondělí se do škol rotačně vrátí část žáků druhého stupně. Zatím ale jenom v sedmi krajích, kde je dobrá epidemická situace. Ve stejných regionech se otevřou taky školky pro všechny děti bez respirátorů i testování. Poslanci školského výboru Martin Baxa (ODS) a Karel Rais (ANO) se shodují na tom, že by bylo dobré využít pro testování ve školách PCR testy. Liší se ale v pohledu na to, zda budou mít školy dostatek testů antigenních. Baxa nedostatečné zásobování kritizuje, Rais věří, že dočasný výpadek pokryjí zásoby Správy státních hmotných rezerv. Oba poslanci byli hosty Událostí, komentářů.
1. 5. 2021|

Od 3. května se do škol vrátí část žáků druhého stupně, všem začne rotační výuka o týden později

Od pondělí 3. května se budou moci do základních škol vrátit k rotační výuce žáci druhého stupně v šesti krajích a hlavním městě. Kromě už dříve avizovaných Karlovarského, Královéhradeckého a Plzeňského kraje se pro ně otevřou školy i ve Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze. Platit to bude i pro nižší stupeň víceletých gymnázií a ve stejných krajích také budou moci chodit všechny děti do školek. Od 10. května pak bude rotační výuka druhého stupně ZŠ v celém Česku.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 22:23|

Od příštího pondělí se otevřou kadeřnictví či manikúry, o obchodech se rozhodne ve čtvrtek

Od pondělí 3. května se definitivně otevřou holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, ale také lázeňská rehabilitační péče, uvedl na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). O obchodech se podle něj rozhodne ve čtvrtek. Ve službách bude nutné se prokázat profesionálně provedeným testem na covid-19. Znamená to, že nebude stačit test ze zaměstnání nebo domácí samotest. Antigenní test bude platit 72 hodin, PCR test 7 dní, řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 23:40|

Setkávat se lidé mohou nadále nejvýše ve dvojicích. Situace je křehká, řekl Arenberger

Platnost omezení shromažďování na skupiny o maximálně dvou lidech v pondělí potvrdila vláda. Důvodem je podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) epidemická situace. Počet nakažených sice klesá, pozitivní trend je ale křehký. Kabinet se věnoval také opatřením pro amatérské sportovce. I oni mohou trénovat jen po dvou, nebudou ale muset mít nasazenou roušku. Další uvolnění opatření lze očekávat nejdříve 26. dubna, uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).
12. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 23:28|

Pandemie ve světě: Německo otevírá květinářství, v Polsku se po rozvolnění situace zhoršuje

Německo pokračuje v postupném uvolňování protikoronavirových opatření, otevřít se mohou s omezeným počtem lidí květinářství, knihkupectví či zahradní markety. Rozvolňovat začíná také Anglie, kde se do škol vrátí žáci. Naopak jiné evropské země, například Finsko, Maďarsko nebo některá polská vojvodství, restrikce od pondělí zpřísňují.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 23:15|