TÉMA

Den Země

Na mnoha místech se konaly akce ke Dni Země, lákaly na jídlo i sochu žraloka

Na mnoha místech Česka se během soboty konaly akce ke Dni Země, jejichž cílem bylo podpořit ochranu životního prostředí. Brněnské středisko ekologické výchovy Lipka přichystalo kulinářské workshopy, ochutnávky, divadelní představení nebo bylinkové dílny. U přehrady Pastviny dobrovolníci čistili břehy. V hlavním městě se v Malešickém parku v Praze 10 konal festival ekologických a místních organizací.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 18:03|

Bidenův virtuální klimatický summit startuje. V plánu má přesvědčit Čínu k většímu důrazu na ekologii

Začíná virtuální klimatický summit, který svolal americký prezident Joe Biden. Ten se snaží po čtyřech letech vlády Donalda Trumpa, jenž závažnost klimatické změny popíral, nastolit nový kurz a udělat ze zelené politiky svoji prioritu. To vítá i Evropská unie, která nyní chce ve spolupráci právě s USA přesvědčit k ambicióznějšímu omezování emisí další velké znečišťovatele, jako je Čína či Indie. Během prvního dne summitu pak některé státy oznámily své nové, ambicióznější závazky, jak snižovat emise skleníkových plynů.
22. 4. 2021|

30 let zpět: 8 dní pro Zemi

V rámci oslav mezinárodní dne uspořádalo ministerstvo životního prostředí v roce 1991 akci nazvanou 8 dní pro Zemi. Té se u Hamerského rybníka v Praze zúčastnila i první dáma Olga Havlová, která sledovala i slavnostního slib světlušek a skautek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
13. 4. 2021|

Padesátý Den Země vyzývá ke klimatické akci. Kvůli pandemii se připomíná na internetu

Tématem letošního Dne Země jsou klimatické změny. I jeho oslavy ale poznamemenala pandemie koronaviru, a akce se proto přesunula na internet. Organizátoři připravili celodenní on-line vysílání, jehož se zúčastní mimo jiné papež František. Podnětem pro Den Země se stala přesně před padesáti lety mnohamilionová demonstrace v USA. Od roku 1990 si ho připomíná i Česko.
22. 4. 2020Aktualizováno22. 4. 2020, 18:42|