TÉMA

Krevní plazma

Česku hrozí miliardová arbitráž. Švýcarský Towit žádá peníze za zmařenou investici

České republice hrozí nová miliardová arbitráž. Švýcarská firma Towit zaslala koncem ledna českému ministerstvu financí takzvané oznámení o sporu, ve kterém tvrdí, že stát porušil její investici, uvedl server HlídacíPes.org. Spor podle něj souvisí s kauzou Diag Human. Podle Českého rozhlasu Radiožurnálu žádají společnost Towit Machinery Trading a dva švýcarští občané po Česku téměř čtyři miliardy korun.
11. 4. 2024|

Česko pošle na Ukrajinu vojenský zdravotnický materiál. Nemocnice jsou připraveny poslat krev a plazmu

Ministerstvo obrany chystá na pomoc Ukrajině vojenský zdravotní materiál. Transfúzní stanice čekají na informace o množství potřebné krve a krevní plazmy, aby případně aktivovaly dárce. Zdravotnický materiál a léky posílají i města a kraje. Nemocnice mají připravená lůžka pro pacienty a zraněné z Ukrajiny.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 15:51|

Máte za sebou onemocnění covidem? Darováním své krevní plazmy můžete zachránit životy

Nemocnice hledají dárce krevní plazmy, kteří prodělali nemoc covid-19. Takzvaná rekonvalescentní plazma může pomoci lidem, kteří se s nemocí potýkají, protože obsahuje protilátky proti viru. Jedná se o jeden ze způsobů léčby covidu-19.
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 22:17|

Nemocnice vytvářejí databáze dárců krevní plazmy pro léčbu koronaviru a čekají na pokyn z ministerstva

Fakultní nemocnice se připravují na odběry krevní plazmy od dárců, kteří se už vyléčili z nákazy novým koronavirem. Plazma po prodělané infekci obsahuje protilátky proti viru a lze ji použít při léčbě lidí, u kterých má nemoc těžký průběh. Nemocnice začaly vytvářet databáze dárců a čekají na doporučený postup, který by mělo Ministerstvo zdravotnictví vydat v nejbližších dnech.
22. 4. 2020|