TÉMA

Připomínka

Není cílem porazit Rusko, ale dostat ho z Ukrajiny, řekl Pavel před zaplněným Staroměstským náměstím v Praze

Tisíce lidí se shromáždily v Praze na Staroměstském náměstí při akci na podporu ukrajinského boje proti ruské agresi. Část přišla v průvodu z náměstí Kinských přes Karlův most. Na shromáždění promluvil prezident Petr Pavel. Lidé si přinesli vlajky Ukrajiny, EU a NATO a transparenty na podporu napadené země. Na náměstí Borise Němcova, kde sídlí ruské velvyslanectví, proběhl koncert Noise for Ukraine. Další akce uspořádali v regionech, všechny se uskutečnily v den druhého výročí otevřeného vpádu ruské armády na Ukrajinu.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 18:14|

Česko si připomnělo 17. listopad, zaplnila se Národní třída i Václavské náměstí

Národní třída v Praze byla tradičním srdcem vzpomínek na 17. listopad. K pomníku událostí z roku 1989 přicházeli celý den desetitisíce lidí i vrcholní politici. Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro ČT zdůraznil, že demokracii je třeba chránit. Podobně se na sociální síti vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS). Šéf opozičního ANO Andrej Babiš využil výročí ke kritice kabinetu, mluvil o privatizaci demokracie.  Vzpomínky a pietní setkání na roky 1939 a 1989 se ale uskutečnily i na mnoha jiných místech v celé zemi. V deset večer skončil Koncert pro budoucnost na pražském Václavském náměstí, na němž zněla hudba, ale i projevy Ivana Gabala či Tomáše Halíka.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 23:35|

Výročí Pražského povstání je mementem i varováním, řekl Vystrčil při vzpomínkovém aktu

Česko si v pátek připomíná osmasedmdesáté výročí Pražského povstání. Hlavní pietní akt se uskuteční u historické budovy Českého rozhlasu, u níž se vedly v květnových dnech 1945 jedny z nejtěžších bojů, při nichž padlo na 170 lidí. V celé Praze zemřely při střetech s německými vojáky tisíce lidí. Vzpomínkové akce ke konci druhé světové války se konají například i v Plzni.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 18:58|

Obce mají vážné výhrady k novele stavebního zákona. Ministerstvo změny hájí, prý ušetří miliardy

Ministerstvo pro místní rozvoj vyřizuje připomínky k novele stavebního zákona. Výhrady zaslaly i obce – nelíbí se jim často zmiňované snižování počtu úřadů, ale třeba také změny kolem černých staveb. Resort novinky hájí, státu mají ušetřit miliardy.
19. 6. 2022|

Ruské oslavy Dne vítězství byly v Česku skromné. Před ambasádou se sešli protestující

Ruské oslavy devátého května jako Dne vítězství byly letos v Česku výrazně skromnější než v minulých letech. Odpadla tradiční recepce na ruském velvyslanectví. Před ambasádou naopak odpoledne protestovali aktivisté proti znásilňování ukrajinských žen ruskými vojáky.
9. 5. 2022|

Izrael uctil památku Židů zavražděných nacisty. Vzpomínkové akce se konají i v Česku

V Izraeli se ve čtvrtek ráno rozezněly sirény na památku šesti milionů Židů zavražděných nacisty během holocaustu. Lidé se zastavili tam, kde právě byli, řidiči vystoupili z aut a postáli se skloněnou hlavou. Připomínkové akce se konají i v Česku.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 17:46|

Z Ukrajiny dorazilo do Česka na 300 tisíc uprchlíků. Jejich proud slábne

Do České republiky dorazilo z Ukrajiny podle odhadu české vlády na 300 tisíc lidí, speciální víza dostalo v Česku od počátku ruské invaze přes 274 tisíc uprchlíků. Někteří se začali učit česky, aby zvýšili své šance na trhu práce. Lidé před ruskou ambasádou připomínali masakr civilistů v Buče.
9. 4. 2022|

Senát umožnil zmrazení platů ústavních činitelů. Schválil i příspěvky na bydlení kvůli dražším energiím

Senátoři ve čtvrtek umožnili zmrazení platů ústavních činitelů na loňské úrovni, přestože se k návrhu negativně vyjádřily dva klíčové výbory. Zákon bez projednání poslali prezidentovi. Horní komora také schválila zvýšení příspěvku na bydlení kvůli rostoucím cenám energií. Projednávání nastavení dotační podpory zemědělcům Senát neschválil.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 23:09|

Sirény po celém Izraeli připomněly oběti holocaustu, přeživší zažehli pochodně

Izrael si připomíná oběti holocaustu, v pondělí večer se konaly hlavní vzpomínkové obřady v jeruzalémském památníku Jad vašem. V úterý dopoledne se pak celou zemí rozezněly sirény. Připomínka vraždění Židů za 2. světové války má letos netradiční podobu, všichni řečníci mluvili v soukromí a lidé je mohli sledovat jen prostřednictvím televizních obrazovek.
21. 4. 2020Aktualizováno21. 4. 2020, 13:08|