TÉMA

Mandátový a imunitní výbor

Ve sněmovně vzniká kodex poslance, má nastavit mantinely chování zákonodárců

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se v úterý zabýval kodexem poslance. Pravidla pro chování zákonodárců mají být sepsaná do konce roku. Politici chtějí dokumentem zamezit nadávkám a nevhodným situacím při jednání dolní komory. Na zavedení pravidel ale nepanuje shoda všech parlamentních stran.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 23:04|

Místopředseda Senátu Růžička podal podnět kvůli jednání Doubravy na Krymu

Místopředseda Senátu Jiří Růžička (klub STAN) podal podnět senátnímu mandátovému výboru k prošetření kvůli jednání senátora Jaroslava Doubravy (Severočeši) na Ruskem okupovaném Krymu. Doubrava se tam podle informací Deníku N setkal se šéfem tamní ruské administrativy Sergejem Aksjonovem. Podle Růžičky je toto setkání nepřípustné. Rusko okupuje ukrajinský Krym od roku 2014 a od února vede proti Ukrajině útočnou válku.
6. 8. 2022|

Kauza Krym se zatím znovu otevírat nebude. Advokát Babiše mladšího neuspěl se stížností

Případ údajného zavlečení na Krym syna bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím pokračovat nebude. Advokát Andreje Babiše mladšího Vítězslav Dohnal neuspěl se stížností proti rozhodnutí policie, která loni případ už podruhé odložila, uvedl to na dotaz České televize. Další možný postup chce ještě prodiskutovat s klientem.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 16:56|

Mandátový a imunitní výbor vyslechne státního zástupce ke kauze Čapí hnízdo 18. ledna

Mandátový a imunitní výbor vyslechne na schůzi 18. ledna státního zástupce Jaroslava Šarocha ke kauze Čapí hnízdo. Ta se týká bývalého premiéra a současného poslance Andreje Babiše (ANO). České televizi to potvrdila předsedkyně výboru Helena Válková z hnutí ANO. Výbor vydává doporučení sněmovně, jestli má poslance vydat k trestnímu stíhání.
5. 1. 2022|

Schůze k odpuštění DPH na energie skončila, než naplno začala. Po tříhodinové diskusi neprošel program

Poslanecká sněmovna se sešla na mimořádné schůzi kvůli cenám energií, většina poslanců se ale nemohla vyjádřit, protože neprošel její program. Tím schůze skončila. Přesto trvala tři hodiny. O svolání požádali poslanci ANO, kteří chtěli jednat o zachování nulové sazby DPH na energie. Nová koalice, která sestavuje vládu, avizovala, že budoucí kabinet připraví vlastní opatření na podporu lidí zasažených růstem cen energií. Z elektřiny i zemního plynu se bude od Nového roku znovu platit DPH 21 procent.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 20:52|

Poslanci z výboru se dostanou ke spisu k Čapímu hnízdu, Šaroch ho pošle do sněmovny

Státní zástupce Jaroslav Šaroch, který žádá o vydání znovuzvoleného poslance Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání, zpřístupní části poslanců spis ke kauze Čapí hnízdo, upozornil deník Právo. Poslanci mandátového a imunitního výboru budou moci do spisu nahlédnout ještě před Vánoci.
3. 12. 2021|

Sněmovní výbor odložil jednání o vydání Babiše. Žalobce podle jeho členů nereaguje na dotazy

Mandátový a imunitní výbor nové Poslanecké sněmovny přerušil jednání o žádosti státního zástupce o vydání Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání. Poslanci z výboru tvrdí, že nedostali od dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha potřebné podklady a že státní zastupitelství na jejich požadavky nezareagovalo. To však odmítlo, že by bylo nečinné.
23. 11. 2021|

Imunitní výbor sněmovny jednal o Volného incidentu, ten chce právníka

Sněmovní mandátový a imunitní výbor přerušil do středy debatu o jednání nezařazeného poslance Lubomíra Volného (Jednotní), které vyústilo přímo na plénu v potyčku s několika dalšími poslanci. Členové výboru vyslechli aktéry konfliktu i předsedu dolní komory Radka Vondráčka (ANO). Volný si k pokračování slyšení vyžádal přítomnost advokáta.
26. 1. 2021|

Migranty přirovnala k invazivním druhům. Výbor Maříkovou z SPD doporučil nevydat ke stíhání

Sněmovna by neměla vydat poslankyni SPD Karlu Maříkovou k trestnímu stíhání. Plénu to doporučil mandátový a imunitní výbor, který s policejní žádostí vyslovil jednomyslný nesouhlas. Policie chce Maříkovou obvinit kvůli jejím výrokům o migrantech. Dolní komora parlamentu by měla o vydání rozhodnout na schůzi, která začne v úterý odpoledne.
21. 4. 2020|