TÉMA

Káně lesní

Policie řeší otravu orlů a káněte na Vysočině

Česká společnost ornitologická řeší otravu dravců. Na dvou místech na Vysočině někdo nejspíš nastražil návnady se zakázaným jedem. Otravu v té souvislosti zjistili odborníci u dvou orlů mořských a jednoho káněte. Případy se už zabývá policie.
9. 1. 2024|

Travič na Klatovsku zabil tři káně lesní. Otrávená návnada usmrtila i dvě lišky

Na Klatovsku našli ornitologové další otrávené dravce, tentokrát tři káně lesní. Kriminalisté ve spolupráci s psovodkou na místě dohledali také dvě otrávené lišky a zbytky masa na balíku slámy jako otrávenou návnadu. Je to první letošní případ otravy, který Česká společnost ornitologická v Česku zaznamenala. V některých okresech je trávení častější. Nejvíce problematická je právě oblast západních Čech a také jižní Morava.
22. 2. 2022|

Českým ptákem roku se stala káně lesní. Rozšířený dravec, který pomáhá snižovat počty hrabošů

Ptákem roku 2021 ornitologové vyhlásili káni lesní. V Česku jde o nejhojnějšího dravce, který je ale veřejností přehlížený. Udělením titulu chtějí ornitologové káni lépe představit. Dravého ptáka zvolili teprve potřetí od roku 1992. Loni byla ptákem roku jiřička obecná.
4. 2. 2021|

Dravci obětí travičů. Ornitologové už našli víc mrtvých luňáků červených než za celý loňský rok

Ornitologové letos zaznamenali už pětadvacet případů otrávených nebo zastřelených ptáků. Většinou jde o dravce, nejčastěji káně lesní a také vzácného luňáka červeného. Na vině je ve většině případů jed karbofuran, jehož držení je v celé Evropské unii už od roku 2008 zakázané, dříve se používal jako pesticid.
20. 4. 2020|