TÉMA

Galilejské jezero

Izrael buduje potrubí do Galilejského jezera, bude tam přivádět odsolenou mořskou vodu

Izrael bude od příštího roku jako první země světa používat odsolenou mořskou vodu na doplňování přírodního sladkovodního zdroje. Staví třináct kilometrů dlouhé potrubí svedené do Galilejského jezera. Tímto způsobem se může regulovat výška jezerní hladiny v případě delšího sucha.
11. 7. 2022|

Izrael začne jako první na světě doplňovat jezero odsolenou vodou z moře

Izrael jako první země na světě začne odvádět odsolenou mořskou vodu do přírodního jezera. Podzemní kanál, jímž bude voda proudit do Galilejského jezera, má být v provozu na jaře příštího roku. Jezero je největším sladkovodním v Izraeli a významnou zásobárnou vody. Podle serveru The Times of Israel budou odborníci sledovat, do jaké míry přivedená voda ovlivní ekosystém. Dosavadní výzkum ukazuje, že přínos převyšuje nevýhody.
28. 6. 2022|

Blízký východ trápí nezvykle suché měsíce. Zima je přitom jediným obdobím v roce, kdy prší

Blízký východ se potýká se suchým začátkem zimy. Izrael i některá další místa ve východním Středomoří hlásí výrazně podprůměrné srážky. Období mezi listopadem a březnem je přitom jediné v roce, kdy v regionu prší. Rostoucí populace i zdejší zemědělství přitom vodu nutně potřebují.
12. 12. 2021|

Izrael dopadl poslední dva palestinské teroristy, kteří uprchli z přísně střežené věznice

Izraelská policie dopadla poslední dva ze šesti palestinských vězňů, kteří před téměř dvěma týdny uprchli z věznice s nejvyšší ostrahou. Oznámil to izraelský policejní komisař Jakov Šabtaj.
19. 9. 2021|

Izraelská policie dopadla čtyři z šesti uprchlých palestinských teroristů

Izraelská policie dopadla další dva z šesti Palestinců, kteří začátkem týdne uprchli z izraelské věznice s nejvyšší ostrahou. Informoval o tom policejní mluvčí. Je mezi nimi i Zakaríja Zubajdí, bývalý velitel Brigád mučedníků od al-Aksá. Další jsou členy Palestinského islámského džihádu. Dopadeni tak byli čtyři z šestice vězňů.
11. 9. 2021|

Hladina Mrtvého moře klesá na rekordní úroveň. Důvodem je hlavně zemědělství

Hladina Mrtvého moře v listopadu poprvé ve známých dějinách klesla na úroveň minus 435 metrů. Nejnižší místo planety tak dál překonává vlastní rekordy - hlavně kvůli odklánění Jordánu pro hospodářské účely. Přesto je tu naděje - třetí deštivá zima za sebou vodní deficit aspoň zčásti zmírnila.
12. 4. 2021|
Doporučujeme

Galilejské jezero je po letech vysychání plné až po okraj

Galilejské jezero, největší sladkovodní zdroj v Izraeli, je zcela plné. V předchozích letech v něm vody neustále ubývalo, loňské a letošní deště ale byly natolik vydatné, že jeho břehy vystoupaly až na maximum. Není přitom vyloučeno, že přebytečnou vodu ještě letos vypustí směrem k Mrtvému moři, další vodní ploše, která je ohrožena vysycháním.
19. 4. 2020Aktualizováno25. 4. 2020, 14:14|