TÉMA

Letiště Václava Havla Praha

Strojvedoucí dostal za nehodu u Přerova peněžitý trest a zákaz činnosti

Přerovský soud uložil strojvůdci Romanu Šeševičkovi za loňskou nehodu dvou nákladních vlaků v Prosenicích u Přerova peněžitý trest dvě stě tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Podobný trest navrhoval i žalobce a ztotožnila se s ním také obhajoba. Soud v pondělí přijal prohlášení viny obžalovaného, dokazování tak neprováděl. Strojvedoucímu hrozila původně za obecné ohrožení z nedbalosti sazba od dvou do osmi let. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na 28,7 milionu korun. Srážka tehdy omezila na zhruba tři týdny provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:49|

Problém s leteckým provozem nad Británií je vyřešen, situace se bude postupně vracet k normálu

Britský úřad pro řízení letového provozu NATS se v pondělí potýkal s rozsáhlým technickým problémem, kvůli kterému musel výrazně omezit lety. Odpoledne se podařilo potíže odstranit, provoz se bude postupně vracet k normálu. Aerolinky a letiště ale dál varují cestující před zpožděními. Problémy letového provozu v Británii ovlivnily i odlety z Prahy. Tři odpolední spoje do Londýna nakonec odletí až v noci.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 16:58|

Českobudějovické letiště zahajuje mezinárodní provoz. Menší aeroporty však bývají často ztrátové

Česko má už šesté letiště pro mezinárodní spoje, na kterém mohou přistávat velká letadla. Po Praze, Brnu, Ostravě, Karlových Varech a Pardubicích zahájilo provoz i letiště v Českých Budějovicích. Kraj i město do něj investovaly dvě miliardy korun. První let společnosti Smartwings odletěl do turecké Antalye. Od příštího týdne pak budou z Budějovic létat charterové lety do Řecka. Úkolem pro management teď bude zajistit vytížení letiště i pro zbytek roku, ostatní menší letiště v Česku jsou totiž dlouhodobě ztrátová.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 22:51|

Uber sice vyhrál výběrové řízení, jeho řidiči ale zatím na pražské letiště nesmí

Společnost Uber stále nemůže nabízet své taxislužby na pražském Letišti Václava Havla, a to ani přesto, že vyhrála výběrové řízení. Antimonopolní úřad ještě řeší námitky firmy Tick Tack, která v tendru neuspěla. Spor se vede o koncesní podmínky, řidiče i o dodržování cen stanovených pražským magistrátem.
5. 7. 2023|

Stávka na letišti v Mnichově ovlivní patnáct set letů, dotkne se to i spojů v Praze

Na mnichovském letišti, které je druhé největší v Německu, začala v neděli dvoudenní výstražná stávka. Podle agentury DPA se za oba dny dotkne celkem patnácti set spojů a dvou set tisíc pasažérů. Kvůli stávce budou zrušeny i některé lety na Letišti Václava Havla v Praze.
26. 3. 2023|

Summity lídrů evropských zemí mohou zpozdit část letů na pražském letišti

Summity Evropského politického společenství a Evropské rady, které se uskuteční v Praze 6. a 7. října, mohou zpozdit část letů na ruzyňském letišti. Důvodem jsou specifická opatření pro odbavení jednotlivých státních letů. Primárně budou odbavovány na čtvrtém terminálu, sdělila mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Doporučuje proto cestujícím, aby vyrazili na letiště s předstihem. Na pražské letiště by podle dosavadních informací úřadů mělo dorazit asi 49 státních delegací.
3. 10. 2022|

Praha se vrací k trolejbusům. Využít toho chce i Středočeský kraj, některým obcím však vadí troleje

Pražský dopravní podnik (DPP) se po padesáti letech vrací k trolejbusové dopravě. Dopravce už má vytipovaných několik tras, kde by mohla nahradit současné autobusové linky. Zavést je chce i Středočeský kraj, a to z hlavního města do Brandýsa nad Labem. Hejtmanství navrhovalo i druhou trať, a to z Prahy do Kostelce nad Labem. Od té ale nakonec upustí, protože značná část obcí a měst byla proti tomuto způsobu dopravy.
26. 10. 2021|

Pražské letiště se změnilo na parkoviště odstavených letadel. Desítky jich čekají na lepší časy

Pandemie koronaviru postihla leteckou dopravu zvlášť těžce. Vidět je to i na pražském Letišti Václava Havla, kde jsou nyní odstaveny desítky letadel. Zejména je zde možno vidět letouny společností, které tu mají svou základnu, tedy stroje Smartwings, ČSA a Ryanairu. V areálu jsou zaparkována také letadla, u kterých je v plánu údržba, a stroje pro privátní lety. Podle znalců byla podobná situace naposledy k vidění před 10 lety, kdy řádila sopka na Islandu.
17. 4. 2020|