TÉMA

Vojenský prostor

Při demolici budov kontaminoval milovický areál azbest, uvedl státní zástupce. Případ šetří policie

Při bourání zchátralých objektů po sovětské armádě v Milovicích na Nymbursku byly stovky tun materiálu s azbestem nadrceny a rozvezeny po celém areálu, území bývalého vojenského prostoru tak bylo kontaminováno, řekl okresní státní zástupce v Nymburce Štěpán Brunclík. Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného nakládání s odpady a podvodu. Zasahovali také na středočeském krajském úřadě v Praze a Městském úřadě v Milovicích. Podle serveru Seznam Zprávy policisté zamířili i do pražského sídla společnosti Mladá RP, která objekty po sovětské armádě bourala.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 18:29|

Nejodlehlejší meteostanici skrývá Libavá. Vznikla pro potřebu vojáků

Na samotě vzdálené několik kilometrů od nejbližších domů trávili konec roku meteorologové ze stanice Červená u Libavé. Pro svou polohu má pověst nejodlehlejšího pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Provoz je na ní nepřetržitý, jeden z pracovníků tak zde strávil i silvestrovskou noc.
1. 1. 2022|

30 let zpět: Co s uvolněným vojenským prostorem Milovice?

Dílo zkázy ve vojenském areálu Milovice dokonali po překotném odchodu sovětských vojsk českoslovenští občané, kteří se sem na začátku léta 1991 houfně sjížděli k rabování. Inspekce ministerstva vnitra tak ve zpustošených objektech nenalezla o mnoho více než několik opuštěných psů a koček, které tu zanechali sovětští okupanti.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
7. 8. 2021|

Vojenské lesy převlékly pramen Odry

Vojenské lesy obnovily prameniště Odry a vybudovaly zde novou naučnou stezku. Turisticky vyhledávané místo lemují stovky metrů nových povalových chodníků, nové informační tabule i mobiliář. Pramen Odry je ve Vojenském újezdu Libavá, proto je k němu přístup veřejnosti omezen na víkendy a svátky, kdy zde necvičí vojáci.
19. 1. 2021|

30 let zpět: Houby a munice

Lesy kolem Mimoně na severu Čech skýtaly v září 1990 mimořádnou houbařskou žeň. Mělo to ovšem jeden háček. Jelikož se jednalo o vojenský újezd, ve kterém donedávna hospodařila sovětská armáda, nacházeli tu houbaři kromě hřibů také ostré náboje a granáty.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
28. 9. 2020|

30 let zpět: Měsíční krajina

Sovětské jednotky opouštějící vojenský prostor Libavá a kasárna v Bruntále po sobě zanechaly ekologickou kalamitu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
18. 4. 2020|