TÉMA

Muzeum Komenského v Přerově

Archeologové pod jedním z měšťanských domů v Přerově objevili stopy osídlení z dob Velké Moravy

Archeologové na dolním okraji Masarykova náměstí v Přerově odkryli stopy osídlení od současnosti až do doby Velké Moravy. Umožnil to záchranný výzkum na dvoře takzvaného Blažkova domu, který právě prochází rekonstrukcí. Nález v rámci jednoho výkopu tak dokládá dlouhých tisíc let historie v centru Přerova.
4. 6. 2022|

Ornitologická stanice projde opravou za 117 milionů. Současný stav je zoufalý, uvedl vedoucí

V Přerově začala rozsáhlá rekonstrukce Ornitologické stanice Muzea Komenského (ORNIS), která je jediným specializovaným muzejním pracovištěm v Česku. Vyjde na 117 milionů korun a potrvá zhruba tři roky. Kromě přístavby nové budovy a rekonstrukce té současné bude stanice vybavena novou stálou expozicí Ptáci České republiky. Kvůli stavbě bude tato muzejní pobočka v nadcházejících měsících fungovat jen v omezeném režimu, uvedl vedoucí stanice Josef Chytil.
18. 12. 2020|

Archeologové našli na Přerovsku bronzový poklad. Ležel pár centimetrů pod zemí

Archeologové odkryli na poli na Přerovsku keramickou nádobu s bronzovými předměty. Byly v ní zhruba tři tisíce let staré šperky, části spon a také kruhový předmět, takzvaná faléra z bronzového plechu s bohatě tepanou výzdobou. Nález z pozdní doby bronzové řadí k nejvýznamnějším archeologickým objevům v Olomouckém kraji za poslední desetiletí.
15. 4. 2020|