TÉMA

World Press Photo

World Press Photo ocenilo „nepředstavitelnou ztrátu“

Vítězným snímkem letošního ročníku fotografické soutěže World Press Photo se stal snímek truchlící Palestinky, která drží v náručí tělo své mrtvé pětileté neteře zabalené do bílé látky. Fotograf agentury Reuters Muhammad Sálim ho pořídil 17. října 2023 v nemocnici ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy.
18. 4. 2024|

Příliš explicitní. World Press Photo zapřelo na obálce ročenky vítězný snímek, ne poprvé

Nadace World Press Photo, která pořádá stejnojmennou novinářskou fotografickou soutěž, vydala ročenku letošních oceněných snímků. Na obálku ale vybrala jinou fotografii než tu vítěznou. Záběr na smrtelně zraněnou těhotnou ženu, kterou záchranáři odnášejí na nosítkách z rozbombardované nemocnice v ukrajinském Mariupolu, by totiž mohl vadit svým explicitním obsahem.
8. 12. 2023|

Bojují i za nás a válka neskončila, připomínají v Olomouci fotografie z Ukrajiny

„Je naturalistická, ukazuje ten konflikt se vší hrůzou, zoufalstvím a smrtí,“ říká ředitel Vlastivědného muzea Olomouc Jakub Ráliš o výstavě Bojují za nás. Snímky členů Ukrajinské asociace profesionálních fotografů mají potenciál představit válkou zasaženou zemi intimněji a podrobněji, než svedou reportáže žurnalistů. Část fotografií je umístěna ve zrekonstruovaném Červeném kostele, výstava je zamýšlena jako putovní, představí se i v zahraničí.
4. 8. 2023|

World Press Photo vyhrál snímek z Mariupolu

Vítězným snímkem ve světové soutěži novinářské fotografie World Press Photo za rok 2022 je fotografie z rozbombardované porodnice v jihoukrajinském Mariupolu od ukrajinského fotoreportéra agentury AP Jevhena Maloletky. Vítězný snímek zachycuje smrtelně zraněnou těhotnou ženu, kterou záchranáři odnášejí na nosítkách. Porota v čele s fotoeditorem deníku The New York Times Brentem Lewisem vybírala z 24 regionálních vítězů, vyhlásila vítěze také v dalších kategoriích.
20. 4. 2023|

Fotografie je pro mě celoživotní dobrodružství. Neumím o tom psát, proto radši fotím, říká Tomki Němec

Několik let pracoval jako osobní fotograf prezidenta Václava Havla. Že ho lidé spojují hlavně se snímky prvního českého prezidenta, Tomkimu Němcovi v minulosti vadilo, zpětně to ale vnímá tak, že se nic lepšího nemohlo stát. „Jsem fatalista,“ myslí si o sobě fotograf, kterého fascinují obyčejní lidé. „Přitahuje mě běžný život a naše role v něm,“ vysvětluje. V podcastu Background ČT24 mluví o svém dětství v Egyptě i o české fotografické scéně.
15. 12. 2022|

Šaty na kříži, lov želv i boj za lidská práva. Komise zveřejnila letošní vítěze World Press Photo

Vítězem letošního ročníku nejvýznamnější fotoreportérské soutěže World Press Photo se stal snímek červených šatů pověšených na kříži s duhou v pozadí, který připomíná oběti z řad domorodých dětí z internátních škol v Kanadě. Záběr pořídila kanadská fotografka Amber Brackenová pro list The New York Times. Pořadatelská organizace sídlící v Nizozemsku vybírala téměř z 65 tisíc fotografií od více než čtyř set fotografů ze 130 zemí světa. Podívejte se na výběr těch nejlepších snímků napříč kategoriemi.
7. 4. 2022|

Fotografií roku se stalo První obejmutí. Soutěž World Press Photo zná vítěze ve všech kategoriích

Prestižní fotografická soutěž World Press Photo zná své vítěze. Porota vybírala celkem z téměř 75 tisíc snímků od více než čtyř tisíc fotografů. Do užšího finále se dostalo pětačtyřicet vítězů v osmi hlavních kategoriích. Dle poroty, která čítala 15 žen a 13 mužů, hlavní cenu a tedy i titul fotografie roku získal snímek První obejmutí od Madse Nissena. Za nejlepší fotografický soubor si odnesl nejvyšší ocenění Antonio Faccilongo se sérií snímků nazvanou Habibi.
15. 4. 2021|

Přeshraniční láska, truchlení za generála a covidové vlaky. Nominace World Press Photo 2021 v kategorii Hlavní zprávy

Boj o Náhorní Karabach, zavřené švýcarské hranice a dlouhé čekání na setkání v Brazílii. Také na tato témata se zaměřila porota letošního ročníku World Press Photo. Galerie prezentuje snímky a série, které dosáhly na nominaci v kategorii Hlavní zprávy. O vítězi bude jasno 15. dubna.
18. 3. 2021|

Znovuzrozené „děti“ a pašování spermatu. Nominace World Press Photo 2021 v kategorii Dlouhodobý projekt

Pomoc umělých dětí u psychologických poruch, situace v izraelských věznicích a podmínky žadatelů o azyl v Řecku jsou tématy, na něž se zaměřila porota letošního ročníku World Press Photo. Galerie prezentuje snímky a série, které dosáhly na nominaci v kategorii Dlouhodobý projekt. Další soutěžící představí web ČT24 v následujících dnech. O vítězi bude jasno 15. dubna.
17. 3. 2021|

Uvolněné místo prezidenta, eukalyptové požáry a detenční střediska. Nominace World Press Photo 2021 v kategorii Aktuality

Výbuch v Bejrútu, rasové nepokoje v USA a boj o prezidentské křeslo v Peru, také na tato témata se zaměřila porota letošního ročníku World Press Photo. Galerie prezentuje snímky a série, které dosáhly na nominaci v kategorii Aktuality. Další soutěžící představí web ČT24 v následujících dnech. O vítězi bude jasno 15. dubna.
16. 3. 2021|

Proklaté jadeity, plasty v mořských tvorech a prasečí tragédie. Nominace World Press Photo 2021 v kategorii Životní prostředí

Slaná voda v Bangladéši, hořící mokřady a stavění ledových věží se dostaly do finále letošního ročníku World Press Photo. Galerie prezentuje snímky a série, které dosáhly na nominaci v kategorii Životní prostředí. Další soutěžící představí web ČT24 v následujících dnech. O vítězi bude jasno 15. dubna.
15. 3. 2021|

Partička bridže, myšlenky na létání a tým čekající na výhru. Nominace World Press Photo 2021 v kategorii Sport

Pád v cíli, parkurista na invalidním vozíku a alternativní přístupy k tréninku, také na tato témata se zaměřila porota letošního ročníku World Press Photo. Galerie prezentuje snímky a série, které dosáhly na nominaci v kategorii Sport. O vítězi bude jasno 15. dubna.
14. 3. 2021|

Civilisté ve zbrani, autismus a přistěhovalectví. Nominace World Press Photo 2021 v kategorii Portrét

Polské vojenské tábory pro děti, pocta zdravotníkům a ozbrojování civilistů v USA, také na tato témata se zaměřila porota letošního ročníku World Press Photo. Galerie prezentuje snímky a série, které dosáhly na nominaci v kategorii Portrét. Další soutěžící představí web ČT24 v následujících dnech. O vítězi bude jasno 15. dubna.
13. 3. 2021|

Skleněné žáby, stěhování žiraf a přátelští holubi. Nominace World Press Photo 2021 v kategorii Příroda

Létající hmyz v Keni, erupce vulkánu Tall a pumy z Floridy patřily k tématům, na která se zaměřila porota letošního ročníku World Press Photo. Galerie prezentuje snímky a série, které dosáhly na nominaci v kategorii Příroda. Další soutěžící představí web ČT24 v následujících dnech. O vítězi bude jasno 15. dubna.
12. 3. 2021|

Otrokářství, sektářství a humanitární krize. Nominace World Press Photo 2021 v kategorii Problematika současnosti

Konflikt v Jemenu, hledání Jezídů, hindiustický rasimus a filmový průmysl v Jakutsku, také na tato témata se zaměřila porota letošního ročníku World Press Photo. Galerie prezentuje snímky a série, které dosáhly na nominaci v kategorii Problematika současnosti. Další soutěžící představí web ČT24 v následujících dnech. O vítězi bude jasno 15. dubna.
11. 3. 2021|

Stigmatizace, rasismus a pandemie. Nominace World Press Photo 2021 v kategorii Fotografie a Fotografický soubor roku

Konflikt v Náhorním Karabachu, problematika vězeňství v Izraeli a devastace úrody v Keni. Na tato a další témata se zaměřili autoři v letošním ročníku prestižní fotografické soutěže World Press Photo. Do soutěže se zapojilo přes čtyři tisíce fotografů ze 130 zemí. Porota nakonec vybrala 28 fotografů, jejichž snímky rozdělila do deseti kategorií. Galerie prezentuje snímky, které dosáhly na nominaci v kategoriích Fotografie roku a Fotografický soubor, další soutěžící představí web ČT24 v následujících dnech. O vítězi bude jasno 15. dubna.
10. 3. 2021|

Zbrojení, střety a rezignace. Nominace World Press Photo 2020 v kategorii Fotografie roku

Syndrom rezignace u dětí, protestní básně během protivládních protestů v Súdánu a zajatí bojovníci Islámského státu. Na tato témata se zaměřili autoři v letošním ročníku prestižní fotografické soutěže World Press Photo. Vítěze vyhlásila porota v půlce dubna a jejich snímky si můžete prohlédnout zde. Níže nabízíme snímky, které byly nominovány v kategorii „Fotografie roku“.
30. 4. 2020|

Soudržnost, nepokoje a zmar. Nominace World Press Photo 2020 v kategorii Fotografický soubor roku

Horké chvíle v Hongkongu, „mladá“ revoluce v Alžíru a tragédie způsobená systémovou chybou. Na tato témata se zaměřili autoři v letošním ročníku prestižní fotografické soutěže World Press Photo. Vítěze vyhlásila porota v půlce dubna a jejich snímky si můžete prohlédnout zde. Níže nabízíme fotografie autorů, kteří byli nominováni v kategorii „Fotografický soubor roku“.
29. 4. 2020|

Kritika, nepokoje a odpor. Nominace World Press Photo 2020 v kategorii Aktuality

Ekonomické nepokoje v Chile, pokoření Islámského státu a demonstrace proti pročínské vládě v Hongkongu. Na tato témata se zaměřili autoři v letošním ročníku prestižní fotografické soutěže World Press Photo. Vítěze vyhlásila porota v půlce dubna a jejich snímky si můžete prohlédnout zde. Níže nabízíme fotky, které byly nominovány v kategorii „General News“ (Aktuality) . Rozděleny jsou do dvou sekcí: samostatná fotografie a soubor.
28. 4. 2020|

Požáry, terorismus a letadla. Nominace World Press Photo 2020 v kategorii Spot

Požáry v Austrálii, zkáza hurikánu Dorian nebo problémy s letadly Boeing. Na tato témata se zaměřili autoři v letošním ročníku prestižní fotografické soutěže World Press Photo. Vítěze vyhlásila porota v půlce dubna a jejich snímky si můžete prohlédnout zde. Níže nabízíme fotky, které byly nominovány v kategorii „Spot“ (Náhlá událost). Rozděleny jsou do dvou sekcí: samostatná fotografie a soubor.
27. 4. 2020|

Těžkosti ohrožených zvířat. Nominace World Press Photo 2020 v kategorii Příroda

Orangutani na Sumatře, luskouni v tradiční medicíně a nelehký život rosomáků. Na tato témata se zaměřili autoři v letošním ročníku prestižní fotografické soutěže World Press Photo. Vítěze vyhlásila porota v půlce dubna a jejich snímky si můžete prohlédnout zde. Níže pak nabízíme fotografie, které byly nominovány v kategorii „Příroda“.
26. 4. 2020|

Genocida, mladá revoluce a paměť z Koránu. Nominace World Press Photo 2020 v kategorii Dlouhodobý projekt

Turci, co se učí Korán zpaměti, Guatemala truchlí za komunitu Ixil Mayů a současná vlna nepokojů v Alžírsku. Na tato témata se zaměřili autoři v letošním ročníku prestižní fotografické soutěže World Press Photo. Vítěze vyhlásila porota v půlce dubna a jejich snímky si můžete prohlédnout zde. Níže pak nabízíme soubory fotografií, které byly nominovány v kategorii „Dlouhodobý projekt“.
25. 4. 2020|

Fanoušci, senioři a fotbalistky. Nominace World Press Photo 2020 v kategorii Sport

Japonské ragby jako doména seniorů, škola fotbalistek z Beninu a tým z ráje, který povstal z popela. Na tato témata se zaměřili autoři v letošním ročníku prestižní fotografické soutěže World Press Photo. Vítěze vyhlásila porota v půlce dubna a jejich snímky si můžete prohlédnout zde. Níže nabízíme fotky, které byly nominovány v kategorii „Sport“. Rozděleny jsou do dvou sekcí: samostatná fotografie a soubor.
23. 4. 2020|

Silné příběhy, souznění i trauma. Nominace World Press Photo 2020 v kategorii Portrét

Queer komunita, vysídlení Jezídi nebo lidé z Kurské kosy. Také na tato témata se zaměřili autoři v letošním ročníku prestižní fotografické soutěže World Press Photo. Vítěze vyhlásila porota v půlce dubna a jejich snímky si můžete prohlédnout zde. Níže pak nabízíme fotky, které byly nominovány v kategorii „Portrét“. Rozděleny jsou do dvou sekcí: samostatná fotografie a soubor.
22. 4. 2020|