TÉMA

Jakub Cigler

Průmyslovému paláci v Praze je 130 let. Opravy vyhořelého křídla se stále nedočkal

Přesně před 130 lety se v Praze slavnostně otevřel Průmyslový palác. Postaven byl pro Jubilejní zemskou výstavu. Dodnes je ústřední dominantou areálu Výstaviště Praha-Holešovice. Budova běžně označovaná za secesní je ve skutečnosti vystavěná spíše ve slohu zvaném historismus a je dílem architektů Bedřicha Münzbergera, mimo jiné autora Palackého mostu a později spoluautora prvního systému památkové péče v Čechách, a Františka Prášila, projektanta Petřínské rozhledny.
15. 3. 2021|

Nestačí, že je hezká, musí mít i nápad. Českou architekturu 2018–19 hodnotí ročenka

Nejpozoruhodnější české stavby posledních dvou let shromáždila nová architektonická ročenka. Sestavil ji Jakub Cigler, sám autor několika staveb, které změnily tvář tuzemských měst. Do výběru třiceti položek se dostal třeba pražský Šporkovský palác, ale také dětské hřiště nebo zelená továrna.
17. 5. 2020|

Na slíbenou rekonstrukci čekalo Václavské náměstí 15 let, nyní začala

Oprava Václavského náměstí v Praze začala. Proběhlo slavnostní zahájení za účasti politiků, na které ale kvůli tomu, že jich na místě bylo více než dva, přišla policie. Dělníci je vystřídají ve čtvrtek. Zatím budou pracovat ve spodní části náměstí pod Vodičkovou a Jindřišskou ulicí, a to déle než rok a půl. V novém bude spodní polovina Václavského náměstí v prosinci 2021.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 18:37|