TÉMA

Rondel

Plzeň čekají opravy dvou mostů na Rondelu. Předchozí vedení města ho přitom plánovalo zasypat

Ředitelství silnic a dálnic v létě opraví mosty na plzeňském Rondelu. Ten přitom předchozí vedení města plánovalo zasypat. Stávající čtyřkoalice chce o jeho budoucnosti definitivně rozhodnout až za několik let. Desítky let staré mosty tak čekají o prázdninách opravy za dvacet milionů korun.
24. 5. 2023|

Vědci v pražské Vinoři zkoumají pozůstatky stavby z mladší doby kamenné

Pozůstatky monumentální kruhové stavby z mladší doby kamenné, takzvaného rondelu, zkoumají archeologové v pražské Vinoři. Průzkum rondelu, vybudovaného téměř před sedmi tisíci lety, zatím prokázal, že měl neobvyklý půdorys, zbytky objektu jsou výjimečně zachovalé. Zástupci Akademie věd o tom informovali v tiskové zprávě. Tým chce pozůstatky stavby postupně odkrýt téměř v celém jejich rozsahu.
5. 9. 2022|

Muzeum v Hradci Králové pořádá virtuální exkurze do „městské“ přírody i pravěkých svatyň

Omezení volného pohybu neznamená, že by lidé nemohli „chodit“ po památkách nebo do přírody. Oboje je totiž možné alespoň virtuálně. Dvě takové exkurze na dálku nabízí na svém webu Muzeum východních Čech v Hradci Králové. Zájemce provede po tajemných pravěkých stavbách a také jim blíže představí faunu a floru, na které mohou narazit i ve městě, „jakmile vystrčí nos, byť v roušce“.
14. 4. 2020|