TÉMA

Martin Balík

Pacienty nyní nedoléčujeme na maximum, není na to prostor, stýská si lékař z ARO Balík

Oproti jarní vlně je nyní méně prostoru doléčovat pacienty s covidem, podotýká zástupce primáře pro intenzivní péči z kliniky anesteziologie a resuscitace Všeobecné fakultní nemocnice Martin Balík. V Událostech, komentářích také kritizoval uzavírání škol s tím, že si nedovede představit jejich fungování pouze pro rodiny zdravotníků.
2. 3. 2021|

Uzavření okresů rozšíření mutací nezabrání, tvrdí viroložka Tachezy

Uzavření rizikových okresů, kde byl prokázán vysoký výskyt koronavirových mutací, dlouhodobě jejich rozšíření nezabrání. Ve středu to uvedla viroložka Ruth Tachezy v pořadu Události, komentáře s tím, že se stále jedná o adekvátní rozhodnutí, které pomůže úřadům se připravit na rozšíření koronavirových variant. Druhým hostem pořadu byl vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Martin Balík z pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Ten varoval před případným otevřením obchodů, o němž uvažuje vláda.
18. 2. 2021|

Lidé trochu rezignovali a jsou unavení, jak se rychle mění stanoviska a rozhodnutí politiků, říká Balík z KARIM

V českých nemocnicích v současnosti skončí necelých pět procent nakažených koronavirem, lidé by měli být ohleduplní a dodržovat vládní opatření kvůli rizikovým skupinám, jež jsou vůči nákaze náchylné. V neděli to řekl vedoucí lékař intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) Martin Balík z pražské Všeobecné fakultní nemocnice, který byl hostem Interview ČT24.
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 12:10|

Optimismus i skepse. Systém desetitisíce nakažených zvládne, problém může být personál, míní odborníci

Češi polevili a koronavirus se mohl šířit, míní hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal. Jiří Beran z Ústavu epidemiologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy zůstává optimistou a statisíce nových případů v říjnu nepovažuje za reálný scénář. Podle vedoucího lékaře Martina Balíka z Všeobecné fakultní nemocnice má české zdravotnictví dostatečné kapacity, problém ale může nastat s personálem. Takovou obavu sdílí také ředitel nemocnice v Uherském Hradišti Petr Sládek. Odborníci diskutovali v Událostech, komentářích.
19. 9. 2020|
Otázky Václava Moravce

Pokud nebudeme dodržovat základní opatření, žádné rozvolňování nebude, varoval Prymula

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly některá opatření, která nařídila vláda nebo ministerstvo zdravotnictví kvůli koronavirové hrozbě, přetrvají ještě dlouho. Nevyloučil, že roušky budou povinné i v letních měsících. Naopak jednou z prvních restrikcí, kterou chce stát uvolnit, je omezení zdravotní péče. Zařízení by se měla po Velikonocích začít vracet k plánovaným operacím, po čem ostatně lékaři volají. Martin Balík ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze varoval, že by se dlouhodobé uzavření nemocnic mohlo státu vrátit v podobě množství těžce nemocných lidí. Prymula, Balík a také prezident České stomatologické komory Roman Šmucler byli hosty Otázek Václava Moravce.
12. 4. 2020|