TÉMA

Vykázání

168 hodin: Otčím s podmínkou za znásilňování nevlastní dcery se opakovaně dopustil i fyzického napadení dětí. Soud to ignoroval

Děti, které zažívají domácí násilí, mají chránit Orgány sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), policie i soudy. I nedávný případ dívky, kterou přes dva roky znásilňoval její otčím, svědčí o tom, že selhávají. U soudu za to muž dostal podmínku, a to i s odůvodněním, že není násilník. Pořad 168 hodin ale zjistil, že muž figuruje ve třech případech přestupků, kdy fyzicky napadal nevlastní dceru i jejího mladšího bratra. Dívce například rozbil hlavu. Jenže soud to vůbec nevzal v potaz.
4. 3. 2024|

Účetní závěrka České rozvojové agentury podle Nejvyššího kontrolního úřadu obsahovala chyby za 62,5 milionu korun

Účetní závěrka České rozvojové agentury (ČRA) za rok 2020 obsahovala chyby za 62,5 milionu korun. Nesprávnosti ve výši 40,7 milionu korun byly i ve výkazu pro hodnocení plnění státního rozpočtu. Jednalo se především o vykázání výdajů na humanitární zahraniční pomoc. ČRA je vykázala podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nesprávně jako výdaje na rozvojovou zahraniční pomoc, informoval NKÚ. Agentura se k věci zatím nevyjádřila.
13. 6. 2022|

Předseda sněmovny vykázal ze sálu Volného a Bojka. Neměli roušky

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) na úterní schůzi vykázal z jednacího sálu nezařazené poslance Lubomíra Volného a Mariana Bojka. Neměli nasazené roušky a nenasadili si je ani na jeho výzvu. Vondráček poté oznámil, že je nechá vyvést ze sálu, a přerušil kvůli tomu jednání. Ochranná služba je po několika minutách vyvedla. Někteří poslanci při jejich nuceném odchodu ze sálu křičeli „fuj“.
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 18:07|

Kvůli zákazům hrozí nárůst domácího násilí. Policie v posledních letech nařídila přes 15 tisíc vykázání

Kvůli domácímu násilí policie v Česku přikročila už k více než 15 800 vykázáním z domova. Opatření na ochranu obětí může využívat od ledna 2007. Letos do konce března tak rozhodla zatím ve 344 případech. Statistiku zveřejnil Bílý kruh bezpečí. Organizace na pomoc obětem upozorňují na to, že v době mimořádných opatření může násilných výpadů za dveřmi bytů přibývat a situace týraných se může zhoršit.
11. 4. 2020|