TÉMA

Ledvice

Malé modulární reaktory by mohly být v Temelíně, Prunéřově nebo Dukovanech. Cena je nejasná

Malé modulární reaktory by podle ČEZu mohly být v Temelíně, Tušimicích, Prunéřově, Ledvicích, Poříčí, Dětmarovicích a Dukovanech. Jde o místa, kde jsou nyní uhelné či jiné elektrárny. První takový reaktor by měl stát už v roce 2032 v Temelíně, řekla ředitelka útvaru ČEZ pro rozvoj malých modulárních reaktorů Silvana Jirotková. Kolik bude stavba reaktoru stát, ale nikdo ze zástupců ČEZ neuvedl.
15. 2. 2023|

Růženka, Šibenice či Hýlačka jsou místa, kde lze získat rozhled

Na vrchu Větrov nad Starým Městem na Šumpersku otevřela nová rozhledna. Jde o třicet čtyři metrů vysokou repliku zbořené stavby z nedalekého Králického Sněžníku. Větrov ale není jediným místem, kde mohou lidé získat rozhled. Rozhleden a vyhlídkových věží je v Česku přes čtyři sta padesát, vybíráme příklady z těch, které se nad tuzemskou krajinu vztyčily v posledních letech.
11. 7. 2021|

Vteřina dějepisu: Víte, kam byste se dovolali 10. dubna 1881?

„Haló?“ ozval se možná Richard Hartmann onoho dne do telefonního aparátu. Kdyby byl Čech, řekl by zřejmě: „Hej, hej“ – jak se Češi v telefonním pravěku hlásili do sluchátka, jenže byl Němec. V Ledvicích na Teplicku koupil důl, z něhož nechal zavést vůbec první soukromou telefonní linku v českých zemích. Do provozu byla uvedena 10. dubna 1881. Tipnete si, s jakým místem důl spojovala? Třeba pomůže, že měřila dva kilometry.
10. 4. 2020|