TÉMA

Povídka

Od Blair Witch po dinosaury v Chicagu. Strašidelné příběhy se od táboráků přesunuly na internet

„Náš pes štěkal a škrábal na dveře každou noc. Dělal to celé dny, tak jsem si sedl k němu, abych zjistil proč. Když začal znovu štěkat, vyfotil jsem s bleskem zadní dveře. Buďte venku velmi opatrní, protože tohle nevypadá normálně,“ tak začíná vlákno příspěvků na síti X.com uživatele Archesuchus, které doposud vidělo přes 40 milionů lidí. I když po přečtení dalších pár příspěvků je jasné, že se jedná o smyšlený příběh opravdu zručného modeláře, prvotní reakce přiměly autora se k fikci přiznat. Podobné příběhy baví a děsí internet prakticky od jeho vzniku. Množství z nich inspirovalo filmy i knihy, některé povídky zakořenily ve společnosti jako možná pravda.
12. 10. 2023|

Je mu téměř devadesát let. V českém překladu vychází počátky Barbara Conana

I po téměř devadesáti letech patří k vládcům fantastické literatury. Úvodní romány o Barbaru Conanovi teď vychází v revidovaném českém překladu, postava vytvořená v 30. letech Robertem E. Howardem žije ale také v komiksových adaptacích. Proč je legendární válečník tak populární?
2. 8. 2021|

Recenze: Znepokojivé obrazy mysli na Vrcholu vulkánu

Kniha Vrchol vulkánu amerického prozaika a klasika sci-fi Harlana Ellisona obsahuje jeho nejlepší povídky. Impozantní výběr zabírá roky 1966 až 2011.
12. 2. 2021|

Ray Bradbury se narodil před sto lety. Veřejnost varoval před cestou k Marsu i před lidstvem samým

Americký spisovatel Ray Bradbury, od jehož narození uplyne 22. srpna rovné století, přitahoval pozornost vizí odlidštěné budoucnosti se silným humanistickým podtónem –⁠ a nadarmo se mu nepřezdívalo „Edgar Allan Poe pro optimisty“. Proslavil se jako autor románového mementa 451 stupňů Fahrenheita, psal ale i povídky (Marťanská kronika), básně, divadelní hry, televizní a filmové scénáře a eseje.
22. 8. 2020|

Místo moru koronavirus. Literáti píší kratochvilné povídky pro Dekameron 2020

Rozmarné povídky Giovanniho Boccaccia měly ve 14. století přivést jejich vypravěče i čtenáře na jiné myšlenky po morové ráně ve Florencii. Podobný cíl má i Obec spisovatelů ČR, která vyzvala literáty, aby se zapojili do projektu Dekameron 2020. Inspirací by jim měla být právě Boccacciova slavná kniha, jež dala zamýšlenému souboru povídek i název.
9. 4. 2020|