TÉMA

Disciplinární komise

Nižší pokuta pro Varšavu. Za existenci orgánu trestajícího soudce zaplatí „jen“ 500 tisíc eur denně

Soudní dvůr Evropské unie snížil pokutu pro Polsko kvůli justiční reformě z milionu eur (22,4 milionu korun) na polovinu – denně tak nyní zaplatí v přepočtu necelých 12 milionů korun. Unijní soud potrestal Varšavu v říjnu 2021 za to, že se nepodřídila jeho nařízení zrušit disciplinární komoru nejvyššího soudu trestající soudce. Sporný justiční orgán podle Evropské komise nesplňuje unijní standardy nezávislosti a nestrannosti.
21. 4. 2023|

V testu odpovídala umělá inteligence. Fakulta sociálních věd UK řešila první případ zneužití AI

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) poprvé řešila přestupek kvůli využití umělé inteligence (AI) při testu. Porušením etických pravidel se zabývala i disciplinární komise, která rozhodla o penalizaci studenta. Kvůli pravidlům GDPR ale fakulta odmítla komentovat, jaký trest dostal. Podle oslovených univerzit by se podvody s využitím umělé inteligence měly řešit podobně jako třeba plagiátorství. Přiznávají ale, že jejich možnosti odhalit nedovolené využití AI jsou velmi omezené.
4. 4. 2023|

Soud EU nařídil Polsku zastavit disciplinární komoru, která trestá soudce. Akt uzurpace, zní z Varšavy

Soudní dvůr Evropské unie nařídil Polsku pozastavit činnost nové disciplinární komory nejvyššího soudu. Nejvyšší unijní justiční instance tak vyhověla žádosti Evropské komise, aby ve věci vydala předběžné opatření. Zástupci polské vlády nařízení kritizují a mluví o uzurpaci suverenity, právní experti rozhodnutí vidí jako krok k nápravě bezpráví. Soudci již v listopadu vyzvali polský nejvyšší soud, aby prověřil nezávislost svého disciplinárního orgánu na politické moci.
8. 4. 2020Aktualizováno8. 4. 2020, 15:34|