TÉMA

Sinopsis

Přiveďte Rusko k rozumu, vyzval Macron Si Ťin-pchinga

Francouzský prezident Emmanuel Macron na čtvrteční schůzce se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem v Pekingu vyjádřil přesvědčení, že Čína dokáže Rusko „přivést k rozumu“ ohledně války na Ukrajině a přiměje zainteresované strany zasednout k jednacímu stolu. Informovala o tom agentura AFP. Macron hovořil také s novým čínským premiérem Li Čchiangem. Schůzky by mohly po letech napětí naznačit, jaké budou budoucí vztahy EU a Číny, poznamenala agentura Reuters.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 20:25|

Si pozval Putina na návštěvu Číny, ten slíbil dodávky plynu

Čínský prezident Si Ťin-pching během své návštěvy Moskvy pozval šéfa Kremlu Vladimira Putina do své země. Informovaly o tom v úterý ruské agentury. Putin na oplátku slíbil, že Rusko dodá Číně do roku 2030 nejméně 98 miliard metrů krychlových zemního plynu a také sto milionů tun zkapalněného plynu. Čínská hlava státu je v ruské metropoli druhým dnem, v pondělí Si neformálně jednal se svým ruským protějškem, v úterý pokračuje formální část rozhovorů.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 21:36|

V Číně zasedl parlament. Kritizuje Tchaj-wan, chystá se zbrojit a upevnit pozici prezidenta

Odcházející čínský premiér Li Kche-čchiang prohlásil, že by Peking měl podporovat mírový rozvoj vztahů s Tchaj-wanem, pokročit v procesu „mírového sjednocení Číny“ a zároveň podniknout rozhodné kroky proti tchajwanské nezávislosti. Řekl to na zahájení každoročního výročního zasedání čínského parlamentu. Poslanci se během něj chystají schválit více peněz pro armádu a zvolí nové vedení země. Podle odborníků potvrdí na dalších pět let v čele státu prezidenta Si Ťin-pchinga. Změny v dalších vysokých funkcích, včetně premiérské, jen upevní jeho moc.
5. 3. 2023Aktualizováno5. 3. 2023, 15:47|

Zeman hovořil se Si Ťin-pchingem. Zastal se Home Creditu a vyzdvihl čínský potenciál na Ukrajině

Prezident Miloš Zeman hovořil v pondělí přes video s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Mluvili o vzájemných vztazích, pozici českých firem na čínském trhu nebo o mezinárodní situaci. Podle Zemana může Čína sehrát významnou úlohu při ukončení konfliktu na Ukrajině.
9. 1. 2023|

Tchaj-wan má strach z čínské invaze. Mohla by z něj ale být druhá Ukrajina, míní Procházková

Tchaj-wan se znepokojením sleduje vývoj po dvacátém komunistickém sjezdu v Číně, který v čele potvrdil prezidenta Si Ťin-pchinga na dalších pět let. Pronesl tam, že strana zahrnuje do své charty zmínku o odporu Pekingu vůči nezávislosti ostrovního státu. Nevyloučil přitom ani vojenský zásah. Tchaj-wan v reakci uvedl, že se nevzdá své suverenity a nebude ani dělat kompromisy ohledně svobody a demokracie. Kateřina Procházková z projektu Sinopsis jej v tomto přirovnala k Ukrajině - a uvedla, že má naději, že by Západ Tchaj-wan také podpořil.
26. 10. 2022|

Čínu a Tchaj-wan pojí obchod, horký konflikt nehrozí, míní sinolog Hála

Návštěva pěti amerických kongresmanů na Tchaj-wanu znovu vyvolala silný odpor Číny, která si ostrov nárokuje. Když na něj před nedávnem přicestovala předsedkyně americké sněmovny Nancy Pelosiová, Peking dokonce reagoval vojenským cvičením s ostrou střelbou a sankcemi. Sinolog a ředitel projektu Sinopsis Martin Hála ale odhaduje, že horký konflikt v Asii nehrozí. Čínu a Tchaj-wan totiž pojí silné ekonomické vazby.
16. 8. 2022|

Developerský gigant Evergrande částečně uklidnil investory. Své problémy ale pouze oddálil

Otřesy kolem čínského realitního giganta Evergrande pokračují. V pátek investory částečně uklidnila zpráva, že se firmě podařilo předčasně uhradit úrok z dluhopisů ještě před termínem. Budoucnost firmy ale zůstává nejasná. Nejzadluženější developer světa má závazky v přepočtu za více než 6,6 bilionu korun. V ohrožení jsou statisíce čínských domácností – společnost má totiž rozestavěných na osm set projektů ve dvou stovkách měst.
23. 10. 2021|

Čínská firma sbírá DNA milionů žen, testy podstoupily také Češky. Přístup k datům by údajně mohl mít Peking

Čínská společnost BGI, která prodává prenatální testy do celého světa, sbírá genetická data milionů žen. Agentura Reuters mluví s odvoláním na americkou vládu o spolupráci firmy s čínskou armádou a bezpečnostním riziku. Testy podstoupily i české ženy.
24. 7. 2021|

Reportéři ČT: Vláda ignoruje nabídky pomoci českých firem a s okázalými díky nakupuje v Číně

Čína před vypuknutím pandemie ve světě vykupovala roušky, zjistil think-tank Sinopsis. Podle oficiálních údajů čínského celního úřadu jich dovezla přes dvě miliardy. O měsíc později je prodávala dalším zemím včetně Česka. Vláda je slavnostně vítala na letišti a děkovala za pomoc, která nebyla zdarma. Kabinet dohodl dodávky na dlouho dopředu a nabídky českých firem schopných alespoň částečně zajistit materiál vesměs ignoroval. Výjimku tvořily například firmy holdingu Agrofert nebo sponzora ANO. Tématem se zabývali Ondřej Golis, Hanuš Hanslík a Aneta Snopová z Reportérů ČT.
7. 4. 2020|