TÉMA

Respirátory

Češi skupují testy na covid-19 a chřipku, zájem roste i o respirátory

Roste zájem o respirátory a covidové testy. České televizi to potvrdily oslovené lékárny a e-shopy se zdravotnickými potřebami. Prodeje se tak oproti předchozímu měsíci na řadě míst zdvojnásobily. Například obchodníci, kteří tyto pomůcky dodávají do zdravotnických a sociálních zařízení, pak hlásí téměř dvacetinásobný nárůst prodejů. Kromě respirátorů a covidových testů ale roste zájem i o ty kombinované, které dokáží odhalit také chřipku. Důvodem je chladnější počasí a s ním spojená respirační onemocnění.
14. 10. 2023|

Válek chce řešení otázky energií pro fakultní nemocnice do konce září. Jinak nebudu ministr, prohlásil

Některé nemocnice mají smlouvy na dodávky energií uzavřené jen do konce roku. V krajním případě jim tak hrozí, že od ledna budou odpojeny od sítě. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se proto v Otázkách Václava Moravce zavázal, že dodávky energií do fakultních nemocnic vyřeší do konce září. Podle exministra Romana Prymuly lze jen obtížně předpovídat dopad energetické krize na zdravotnictví. Oba byli hostem pořadu Otázky Václava Moravce, který se věnoval také přípravám státu na podzimní covidovou vlnu.
28. 8. 2022|

Covidová vlna je podle Duška dosud největší. Přeočkování by mohlo začít příští týden, řekl Válek

Od příštího týdne by mohlo začít oficiálně přeočkování proti covidu-19 další posilující dávkou, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podmínkou podle něj je, aby to schválily Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Světová zdravotnická organizace (WHO). Schválení očekává v pátek. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek a biochemik Jan Konvalinka považují nynější vlnu epidemie za dosud největší co do počtu nakažených.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 19:26|

Vláda schválila příspěvek 5 tisíc korun na dítě pro domácnosti s příjmem do 1 milionu korun ročně

Kabinet Petra Fialy (ODS) navrhuje ukončení stavu pandemické pohotovosti k 3. květnu, návrh ještě budou muset schválit poslanci. Vláda také schválila jednorázový příspěvek na dítě ve výši pěti tisíc korun na každé dítě pro domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun ročně. Plánuje rovněž úpravu pravidel rodičovské – měsíční příspěvek by se mohl zvednout až na třináct tisíc korun. Vláda chce podpořit zkrácené úvazky a vyhlásit mimořádné dotace pro dětské skupiny.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 23:24|

Je dobře, že končí respirátory v dopravě, míní Konvalinka. Třetí dávku ale stále doporučuje všem

Biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka vítá zrušení povinnosti nosit ve veřejné dopravě ochranu dýchacích cest. Řekl to v Událostech, komentářích. Situace je podle něj příznivá, přesto všem doporučuje třetí dávku očkování proti covidu. S tím souhlasí i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který byl hostem Devadesátky ČT24. Nic účinnějšího než očkování podle něj stále neexistuje.
14. 4. 2022|

Covidová pravidla se změnila. Co aktuálně platí a jaké máte povinnosti při nakažení?

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě skončila. Nadále však lidé musí nosit ochranu úst a nosu ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách a také například v lékárnách. Ve většině vnitřních veřejných prostor tato povinnost skončila 14. března. Po dvou letech koronavirové pandemie tak Česko postupně ruší většinu omezení. Nadále ale platí například pravidla izolace. Ministerstvo zdravotnictví také od středy zrušilo povinné potvrzení PCR testem, jako důkaz o prodělání covidu nyní platí jen pozitivní antigen a příznaky.
14. 4. 2022|

Vláda od čtvrtka ruší povinné respirátory v hromadné dopravě, Válek je ale dál doporučuje

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě ruší vláda od čtvrtka. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale jejich nošení i dál doporučuje nejen v dopravě, ale i v dalších prostorech, kde je větší množství lidí. Respirátory dále zůstanou povinné ve zdravotnických a sociálních zařízeních.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 18:14|

Čtvrtkem počínaje se zruší povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě, řekl Válek

Od čtvrtka se zruší povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zároveň ale doporučil, aby veřejnost respirátory nadále nosila v prostorech s neznámými lidmi či ve špatně větraných místnostech, a to i kvůli jiným respiračním onemocněním, než je covid-19.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 13:57|

Pandemie v Česku mírně zpomaluje. Rakousko se vrací k širšímu užití respirátorů

Epidemie covidu v Česku druhý den v řadě mírně zpomalila. Ve čtvrtek přibylo 8163 nově potvrzených případů, nejméně ve všední den za dva týdny. Testuje se ale stále méně, a pozitivita testů je proto vyšší. Laboratoře odhalily i 1485 opakovaných nákaz, rovněž méně než před týdnem. V nemocnicích je s koronavirem 2194 lidí, z toho 135 v těžkém stavu. Česko od pátku zrušilo všechna koronavirová omezení pro příjezd ze zemí EU a dalších osmi evropských států. Zhoršuje se situace v Německu, kde několikátý den po sobě stoupá týdenní incidence. Rakousko znovu zavede povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorech.
18. 3. 2022Aktualizováno18. 3. 2022, 21:19|

Respirátory v obchodech končí

V neděli potvrdily testy v Česku nákazu koronavirem u 3173 lidí, více než před týdnem. Dále však ubylo hospitalizovaných, a to ve srovnání se sobotou i s minulým týdnem. Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval, že varianta omikronu BA.2. tvoří už téměř 37 procent pozitivních vzorků, které laboratoře v Česku podrobněji vyšetřily. Skončila povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorách. Od pondělí jsou povinné pouze ve veřejné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 22:28|

Laboratoře ve středu odhalily 10 712 nákaz. Rekordní číslo hlásí Německo

Ve středu se covid-19 nově prokázal u 9034 lidí, 1678 dalších se koronavirem nakazilo opakovaně. Proti minulému týdnu je to dohromady asi o sedm desítek případů víc. Z údajů na webu ministerstva zdravotnictví vyplývá, že dál klesá počet hospitalizovaných. Za týden se snížil o zhruba 500, nyní je v nemocnicích 2228 pacientů s covidem. Z nich bylo 142 ve vážném stavu, což je o 55 méně než minulou středu. V Německu poprvé od začátku pandemie přibylo přes 250 tisíc případů covidu za den.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 12:20|

V pondělí zmizí respirátory z vnitřních prostor. Zůstanou jen v dopravě, zdravotnictví a sociálních službách

Nošení respirátorů zůstane od pondělí 14. března povinné jen v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách. Ve středu o tom rozhodla vláda, informoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Na ostatních místech se nebude muset nosit žádná ochrana dýchacích cest, v současné době jsou respirátory povinné ve všech veřejných vnitřních prostorech včetně pracovišť a v hromadné dopravě.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 20:27|

Pozitivních testů na covid v úterý opět ubylo na bezmála dvanáct a půl tisíce

V úterý laboratoře v Česku prokázaly 10 484 nových případů koronaviru, což je zhruba o 1100 méně než před týdnem, a 1975 podezření na reinfekci. Počty nakažených v uplynulých týdnech v mezitýdenním srovnání klesaly, ale za pondělí jich bylo o něco víc. Podle odborníků to může signalizovat nástup nové, menší vlny covidu-19. Počet lidí, kteří od začátku epidemie v zemi zemřeli s potvrzenou nákazou, přesáhl 39 tisíc. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nehrozí, že by z Ukrajiny dorazila do Česka varianta covidu, o které by resort nevěděl. Zároveň vláda oznámila, že nošení respirátorů zůstane od pondělí 14. března povinné jen v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 17:40|

Ministerstvo chce od pondělí rozvolnit nošení respirátorů

Ministerstvo zdravotnictví ve středu vládě navrhne zrušení nošení respirátorů od 14. března s výjimkou hromadné dopravy a zdravotnických a sociálních zařízení. V pondělí přibylo v Česku 10 387 nově potvrzených případů covidu, to je o 242 víc než před týdnem. Laboratoře zároveň odhalily 1984 reinfekcí. Provedených testů bylo přitom méně než minulé pondělí. V uplynulých týdnech, zhruba od začátku února, denní počty nakažených v mezitýdenním srovnání klesaly. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 12:18|

Nově nakažených covidem je za pátek v pracovním dni nejméně za pět týdnů

Testy v Česku v pátek prokázaly 13 774 nově nakažených koronavirem, což bylo v pracovním dni nejméně za pět týdnů. Proti předchozímu pátku nakažených ubylo o víc než třetinu. Podobným tempem na 2568 se snížil také páteční počet podezření na opakovanou nákazu. Méně než před týdnem se ale také testovalo. Incidence dál klesla, za sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 1048 nových případů. Počet lidí v nemocnicích s covidem-19 se snížil na 3578.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 19:55|

Přibylo o polovinu více případů koronaviru než před týdnem. Omikron potká každého, tvrdí virolog

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 11 452 případů koronaviru, jde o více než padesátiprocentní nárůst oproti minulému týdnu. Na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní připadá 478 nově nakažených, vyšší byla týdenní incidence naposledy před Vánocemi. Dál se snížil počet lidí s covidem-19 v nemocnicích, je nejnižší od konce října. S variantou omikron se potká každý, řekl virolog Evžen Bouřa. Hlavní zbraní proti covidu zůstane podle něj očkování. Farmaceutické firmy už také vyvíjí vakcínu zaměřenou na omikron, která by měla být účinnější než dnešní očkovací látky, připomněl Bouřa.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 18:34|

Vondráček, Mynář a další lidé, kteří navštívili prezidenta v nemocnici bez respirátoru, dostali desetitisícovou pokutu

Pokutu deset tisíc korun udělilo ministerstvo obrany bývalému předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO), vedoucímu prezidentské kanceláře Vratislavu Mynářovi a dalším aktérům říjnového videa z návštěvy u hospitalizovaného prezidenta republiky, kteří neměli zakryté dýchací cesty respirátorem.
31. 12. 2021Aktualizováno31. 12. 2021, 12:16|

Kdo se v Česku nakazí koronavirem v druhé polovině ledna, bude mít pravděpodobně omikron, uvedl Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává, že v lednu převládne v Česku omikron. Uvedl, že kdo se v druhé polovině měsíce nakazí koronavirem, velmi pravděpodobně bude mít variantu omikron. Ve středu zatím laboratoře v tuzemsku potvrdily nejméně případů covidu ve všední den od 1. listopadu. Testy odhalily 7682 nakažených, skoro o čtyři tisíce méně než před týdnem. Nadále zvolna ubývá lidí, kteří jsou s koronavirem v nemocnicích. Uplynulý den jich podle dat bylo 4453, před týdnem asi o 1400 více. Nemocnice ale počty hospitalizovaných ještě zpětně dohlašují.
23. 12. 2021Aktualizováno23. 12. 2021, 20:57|

Výhrůžky, nevhodné chování, vulgarita. Nemocnice navyšují ostrahu, někde pomáhá policie

Zdravotníci v nemocnicích i v očkovacích centrech se potýkají s rostoucí agresivitou lidí. Častěji čelí slovním útokům, někde řeší ale i fyzickou agresi. Podle nemocnic za tím stojí zvyšující se napětí ve společnosti v souvislosti s covidem. Například Fakultní nemocnice Ostrava z důvodu útoků musela několikrát navýšit ostrahu. Na očkovací centra v brněnském obchodním centru (OC) Olympia nebo ve Frýdku-Místku pak dohlíží policie.
13. 12. 2021|

Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:24|

V Praze se sešli na demonstraci odpůrci povinného očkování

Na Václavském náměstí v neděli odpoledne protestovali odpůrci protiepidemických opatření svolaní iniciativou Chcípl pes. Demonstrovali proti povinnému očkování proti covidu-19 a proti údajnému porušování osobních svobod a české Ústavy. Později se vydali na pochod městem, prošli kolem úřady vlády a demonstraci ukončili vpodvečer na Hradčanech.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 21:06|
Doporučujeme

Respirátory snižují riziko nákazy tisícinásobně, ukázala studie. Musí se ale správně nosit

Ani tři metry nezaručí člověku jistotu, že se nenakazí covidem-19, a i na tuto vzdálenost stačí méně než pět minut, aby se neočkovaný člověk od nakaženého s téměř stoprocentní jistotou infikoval. Dobrá zpráva je, že pokud oba nosí dobře padnoucí lékařské roušky nebo ještě lépe FFP2 respirátory, riziko dramaticky klesá, v podstatě na nulu. V rozsáhlé studii to popsal tým z Institutu Maxe Plancka pro dynamiku a sebeorganizaci v Göttingen.
8. 12. 2021|

Nevidím důvod, proč neumožnit konání vánočních trhů, říká molekulární biolog Šerý

Podle výzkumu molekulárního biologa Omara Šerého je riziko přenosu covidu-19 v obchodních řetězcích nízké. Šerý zároveň nevidí důvod k zákazu vánočních trhů. Počet nově nakažených koronavirem v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. Podle člena výboru Poslanecké sněmovny pro zdravotnictví Jiřího Maška (ANO) proto není zatím třeba zavádět nová opatření. Oba vystoupili v pondělním pořadu Události, komentáře.
7. 12. 2021|

Záchranáři vyjíždějí k extrémnímu množství případů. Roste únava zdravotníků i agresivita pacientů

Záchranná služba hlásí maxima výjezdů k nemocným lidem, někde se už ocitá na hraně kapacit. Třetina z nich souvisí s nemocí covid-19. Situaci komplikuje i přetížení nemocnic, některé musí pacienty odmítat. Napětí roste, zdravotníci jsou unavení a někteří nemocní lidé jim nadávají.
3. 12. 2021|