TÉMA

Roman Chlíbek

Žádné neočkované dítě proti černému kašli nebude vyřazeno z výuky, říká Svrčinová. Chlíbek mluví o „kličkované“

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová trvá na tom, že žádné dítě neočkované proti černému kašli nebude vyřazeno z výuky ve škole. Podle epidemiologa Romana Chlíbka se tím ale příslušná vyhláška ohýbá, vyřazení neočkovaného dítěte je podle něj naopak základní opatření. Svrčinová a Chlíbek byli hosty pořadu 90' ČT24.
19. 3. 2024|

V Česku narůstají počty černého kašle nebo záškrtu. Vakcinologové doporučují pozměnit strategii přeočkování v dospělosti

V Česku narůstá počet případů tuberkulózy, černého kašle, příušnic, spalniček i záškrtu. Největší a klíčovou ochranou proti návratu takových nemocí zůstává očkování. V Česku je povinné hlavně u dětí a je hrazené ze zdravotního pojištění. Lékaři ale doporučují pravidelně se přeočkovávat i v dospělosti.
12. 3. 2024|

Vakcín proti černému kašli bude podle ministerstva dost. V posledních týdnech ambulancím chyběly

Praktičtí lékaři mohou začít znovu objednávat vakcíny proti černému kašli, které v posledních týdnech chyběly. Podle ministerstva zdravotnictví jich bude dost. Zájem o očkování stoupl kvůli vysokému počtu nemocných, jen za poslední týden přibylo téměř čtyři sta padesát pacientů.
8. 3. 2024|

V Česku poprvé po 55 letech zemřel pacient trpící záškrtem

Senior podlehl nemoci, která se v České republice desítky let téměř nevyskytovala. Záškrt se vrátil až roku 2022. O jeho úmrtí informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).
6. 3. 2024|

Po černém kašli i příušnice. Českem se rychle šíří další z nemocí, proti kterým se běžně očkuje

V Česku přibývá případů příušnic. Během prvních dvou měsíců roku hygienici zaznamenali 223 nakažených. To je skoro třikrát víc než za celý loňský rok. Vyplývá to z dat, která ČT poskytly krajské hygienické stanice a Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nejvíce případů je v současnosti v Plzeňském kraji. Očkování proti příušnicím je v Česku povinné.
6. 3. 2024|

Za následky očkování na covid stát ještě nikoho neodškodnil. Resort zdravotnictví obdržel 125 žádostí

Na ministerstvo zdravotnictví se obrátilo 125 lidí s žádostí o odškodnění kvůli zdravotní újmě způsobené očkováním proti covidu-19. Osmadevadesát žádostí resort zamítl a se sedmi lidmi je v soudním sporu. Odpovědnost za případnou újmu na sebe stát vzal v roce 2020.
3. 3. 2024|

Spalničky se vrátily do Česka. První případy jsou mezi neočkovanými

Od ledna v Česku lékaři zaznamenali čtyři případy spalniček, jeden loni v prosinci. Na sociální síti X o tom informoval předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. V prosinci se spalničky do Česka podle Státního zdravotního ústavu vrátily po více než dvou letech. Podle studií Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) častěji s očkováním dětí váhají rodiče s vyšším vzděláním.
7. 2. 2024|

Počet nakažených covidem stoupá, pacientů v těžkém stavu je kolem čtyřiceti

Přes nárůst počtu případů nákazy covidem-19 se v Česku významně nezvyšují počty hospitalizovaných v těžkém stavu. Intenzivní péči jich potřebuje méně než čtyřicet, informoval o tom náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Od září se proti covidu-19 nechalo očkovat téměř tři sta tisíc obyvatel České republiky, zejména starších pětašedesáti let. Proti chřipce je očkováno 560 tisíc lidí.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 21:23|

Přibývá nakažených covidem, ale nerostou významně hospitalizace, říká Válek. Situaci označuje za stabilní

Přestože nakažených covidem-19 v poslední době přibylo, počet hospitalizovaných pacientů s onemocněním neroste, sdělil na tiskové konferenci k epidemiologické situaci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Upozornil však, že lidé v rizikových skupinách po nakažení virem stále umírají. Vyzval je proto, aby se proti nemoci nechali očkovat. V Česku je k dispozici nejmodernější typ vakcíny a nadále bude zdarma pro všechny zájemce, sdělil ministr.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 22:02|

Další vlna covidu přijde nejspíš už v říjnu, shodli se Dušek a Chlíbek

Počty nakažených koronavirem budou růst a nová vlna přijde zřejmě už v říjnu, shodli se na tom odborníci v Otázkách Václava Moravce. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek ale očekává, že ve srovnání s předchozím rokem bude zátěž nemocnic menší, hlavně pokud jde o těžké případy. Člen klinické skupiny resortu zdravotnictví Roman Chlíbek uvedl, že plošná opatření v tuto chvíli nejsou nutná, zásadní podle něj je, aby nemocní zůstávali v izolaci.
2. 10. 2022|

Začíná očkování vakcínou, která lépe zabírá na omikron. Týdně bude přicházet 700 tisíc dávek

Od pondělí je možné zaregistrovat se na očkování modifikovanou vakcínou proti covidu-19, jejíž první dodávka dorazila do Česka v minulém týdnu. Dostat ji mohou zájemci starší dvanácti let, kteří dostali předchozí dávku nejpozději před třemi měsíci. Vylepšená vakcína se bude podávat pouze jako posilující dávka. Kdo dosud nemá žádné očkování proti koronaviru a chtěl by ho, dostane nejprve základní verzi, uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.
12. 9. 2022|

Vakcíny na nové varianty covidu dorazily do Česka. K dispozici jsou zhruba tři tisíce dávek

Do Česka dorazily upravené vakcíny na nové varianty koronaviru od firmy Pfizer/BioNTech. Ve čtvrtek s nimi začíná očkovat například pražská Fakultní Thomayerova nemocnice, k dispozici má zhruba 2800 dávek. Očkovat mohou začít také další místa, kde se vakcíny podávají příchozím bez předchozí registrace. Hlásit dopředu na vybraný termín bez čekání se lidé budou moci zřejmě od 12. září, uvedlo ministerstvo.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 23:02|

Kvalita léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie, řekl ministr Válek

Kvalita a dostupnost léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie. Řekl to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na neformálním jednání ministrů zdravotnictví EU v Praze. Na setkání také zaznělo, že nové covidové vakcíny se už postupně dostávají do zemí EU, řekla to ředitelka Evropské agentury pro lékové přípravky (EMA) Emer Cookeová. V Česku nové očkovací látky už jsou. Evropská komise podle komisařky pro zdraví Stelly Kyriakidesové také zajistila dalších 170 tisíc dávek vakcín proti opičím neštovicím, celkem jich je k dispozici 330 tisíc.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 22:44|

Evropská komise povolila využívat vakcíny určené proti variantě omikron

Evropská komise schválila dvě posilující vakcíny aktualizované proti variantě koronaviru omikron, oznámila eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová. Ve čtvrtek použití těchto očkovacích látek doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka by dávky mohly být dostupné do dvou týdnů.
2. 9. 2022|

Je dobře, že končí respirátory v dopravě, míní Konvalinka. Třetí dávku ale stále doporučuje všem

Biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka vítá zrušení povinnosti nosit ve veřejné dopravě ochranu dýchacích cest. Řekl to v Událostech, komentářích. Situace je podle něj příznivá, přesto všem doporučuje třetí dávku očkování proti covidu. S tím souhlasí i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který byl hostem Devadesátky ČT24. Nic účinnějšího než očkování podle něj stále neexistuje.
14. 4. 2022|

Pozitivních testů na covid v úterý opět ubylo na bezmála dvanáct a půl tisíce

V úterý laboratoře v Česku prokázaly 10 484 nových případů koronaviru, což je zhruba o 1100 méně než před týdnem, a 1975 podezření na reinfekci. Počty nakažených v uplynulých týdnech v mezitýdenním srovnání klesaly, ale za pondělí jich bylo o něco víc. Podle odborníků to může signalizovat nástup nové, menší vlny covidu-19. Počet lidí, kteří od začátku epidemie v zemi zemřeli s potvrzenou nákazou, přesáhl 39 tisíc. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nehrozí, že by z Ukrajiny dorazila do Česka varianta covidu, o které by resort nevěděl. Zároveň vláda oznámila, že nošení respirátorů zůstane od pondělí 14. března povinné jen v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 17:40|

Lidé z některých oborů budou moci i s pozitivním testem pracovat

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že od 17. ledna spustí takzvanou pracovní karanténu, kdy zaměstnanci z vybraných oblastí, kterým vyjde pozitivní antigenní test, budou moci za zpřísněných opatření dál pracovat. Týkat by se to mělo pracovníků v sociální oblasti, zdravotnictví a kritické infrastruktuře. Svoje plány pro boj s covidem zahrnula vláda premiéra Petra Fialy (ODS) také do programového prohlášení, které zveřejnila v pátek. Ve čtvrtek přibylo v Česku 6641 potvrzených případů, zhruba o devět set více než před týdnem. Je to čtvrtý mezitýdenní nárůst v řadě.
7. 1. 2022Aktualizováno7. 1. 2022, 17:10|

Ministr zdravotnictví představil tým pro zvládání pandemie

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a epidemiolog Roman Chlíbek představili Národní institut pro zvládání pandemie (NIZP). Ministr bude spoléhat na Centrální řídicí tým, jehož součástí jsou zástupci armády, i na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Expertní poradní orgán má vládě pomáhat v souboji s epidemií koronaviru, při které aktuálně hrozí nárůst infekcí způsobených variantou omikron.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 23:17|

Lidem starším padesáti let se zkrátí čekací lhůta na posilující dávku. Bude pětiměsíční, řekl Babiš

Lidé nad 55 a 50 let budou moci od 13., respektive 20. prosince dostat už po pěti měsících třetí dávku očkování proti nemoci covid-19. Informoval o tom premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Stane se tak podle něj po dohodě s končícím ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) a centrálním integrovaným řídicím týmem. V současné době mohou dostat třetí dávku po pěti měsících lidé starší 60 let.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 19:29|

Povinné očkování se bude týkat i mediků a studentů zdravotnických škol, oznámil Vojtěch

Povinné očkování proti covidu-19 se bude týkat i strážníků městské policie, dobrovolných hasičů, mediků a studentů zdravotnických škol a dále studentů, kteří se připravují na práci v sociálních službách. Vyhlášku o povinném očkování, která má platit od března příštího roku, ministerstvo zdravotnictví odeslalo do legislativní rady vlády, informoval ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Povinnost bude platit i pro vojáky aktivních záloh, pracovníky krajských hygienických stanic nebo všechny zaměstnance poskytovatele zdravotních služeb.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 22:59|

Přibylo 9460 nakažených. Větší hromadné akce budou jen s PCR testem, navrhuje ministerstvo

Laboratoře ve středu potvrdily 9460 nově nakažených koronavirem. Hospitalizovaných je 2300, nejvíc od 5. května. Vládní centrální řídicí tým řešil od rána další možná opatření proti šíření covidu-19. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje u hromadných akcí nad tisíc osob uznávat pouze PCR testy místo těch antigenních. Po celém Česku budou hygienici ve čtvrtek také kontrolovat dodržování opatření, zaměří se hlavně na restaurace a kavárny.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 22:59|

Ve středu přibylo 5824 případů covidu-19

Ve středu přibylo v Česku 5824 potvrzených případů koronaviru, zhruba o dva a půl tisíce více než před týdnem. V nemocnicích je s covidem téměř třináct stovek pacientů, nejvíce od 17. května. Počet hospitalizovaných v těžkém stavu ale mírně klesl na 167 lidí. Koalice SPOLU představila expertní tým pro řešení koronavirové krize.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 17:02|

Mezi vyočkovanými dávkami vakcíny nyní převažují ty posilující. Stát čeká nárůst zájmu

Denní počty osob očkovaných proti covidu-19 rostou. O víkendu si pro vakcínu přišlo přes 12 tisíc lidí, což je dvakrát více než před týdnem. Předtím zájem několik měsíců prudce klesal. Největší podíl na očkování mají v posledních dnech posilující dávky. Uprostřed minulého týdne tvořily skoro dvě třetiny ze všech vykázaných. Lidem, kterých se aplikace posilujících dávek týká, rozeslal stát SMS zprávy. Očekává, že zájem poroste.
26. 10. 2021|

Ve čtvrtek přibylo 991 případů covidu, narůstá počet těžce nemocných

Šíření covidu v Česku dále zrychluje. Ve čtvrtek přibylo 991 případů, o pětasedmdesát víc než před týdnem. Počet těžce nemocných vzrostl za týden o tři čtvrtiny na čtyřiašedesát, hospitalizovaných je aktuálně 315 lidí. Situace je ale ve srovnání s loňskem výrazně klidnější –⁠ před rokem přibylo za jediný den více než pět tisíc infikovaných. Od pondělí se zpřísní pravidla cestování do Lotyšska a Rumunska.
8. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 13:54|