TÉMA

Omar Šerý

Nevidím důvod, proč neumožnit konání vánočních trhů, říká molekulární biolog Šerý

Podle výzkumu molekulárního biologa Omara Šerého je riziko přenosu covidu-19 v obchodních řetězcích nízké. Šerý zároveň nevidí důvod k zákazu vánočních trhů. Počet nově nakažených koronavirem v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. Podle člena výboru Poslanecké sněmovny pro zdravotnictví Jiřího Maška (ANO) proto není zatím třeba zavádět nová opatření. Oba vystoupili v pondělním pořadu Události, komentáře.
7. 12. 2021|

Brněnská laboratoř objevila dosud neznámou mutaci koronaviru

Brněnská laboratoř Elisabeth Pharmacon objevila dosud nepopsanou mutaci koronaviru díky sekvenování vzorků nakažených pacientů. Ředitel laboratoře Omar Šerý uvedl v neděli na Twitteru, že by ale neměla ovlivňovat vazbu protilátek ani buněčných receptorů.
28. 3. 2021Aktualizováno28. 3. 2021, 21:03|

Kvůli koronaviru chodili loni Češi do obchodu méně, utratili však víc peněz, vyplývá z analýzy

Češi loni kvůli pandemii koronaviru vynechali zhruba každou desátou návštěvu obchodů, průměrnou útratu ale zvýšili meziročně o 17 procent na 351 korun. Tržby rychloobrátkového zboží ve srovnání s rokem 2019 vzrostly o 5,6 procenta. Lidé kvůli obavám z nákazy začali více nakupovat na internetu, týká se to i potravin. Vyplývá to z analýzy společnosti NielsenIQ.
15. 3. 2021|

Laboratoř potvrdila tři případy jihoafrické varianty koronaviru v brněnské školce

V Brně se potvrdila takzvaným sekvenováním jihoafrická mutace koronaviru u tří případů z mateřské školy. Na Twitteru to uvedl ředitel laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý. Podle něj se laboratoři zároveň potvrdilo, že má k dispozici způsob, jak jihoafrickou mutaci analyzovat do dvou hodin. Jihoafrická varianta je výrazně nakažlivější a podle odborníků snižuje účinnost některých vakcín a léků na covid-19.
26. 2. 2021|

Na zdravotnictví se valí obrovská vlna nemocných s covidem. Počty nakažených lékařů a sester rostou

O vývoji epidemie v příštích týdnech rozhodne reprodukční číslo koronaviru. To se v pátek pohybovalo mezi hodnotou 1,4 a 1,5. Znamená to, že jeden nemocný nakazil zhruba jednoho a půl dalšího člověka. Pokud tato hodnota vydrží, bude na konci příštího týdne podle odhadů denně přibývat 18 až 24 tisíc nových případů.
19. 10. 2020|

Nutnost, nebo riziko? Na cíleném promoření obyvatel nákazou se neshodnou ani odborníci

Na možnosti záměrného promoření populace novým typem koronaviru se odborníci neshodnou. S návrhem v pondělí přišel náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, předseda vlády Andrej Babiš (ANO) s ním ale nesouhlasí, myšlenka je prý riskantní. Před cíleným promořováním varuje například prezident České lékařské komory Milan Kubek, naopak podle epidemiologa Rastislava Maďara jde zřejmě o jedinou správnou a udržitelnou cestu.
6. 4. 2020|