TÉMA

Dobrovolnictví

Čeští dobrovolníci včetně velvyslankyně pomáhají v Izraeli na farmě se sklizní rajčat

Izraelské zemědělství má v době války proti teroristickému hnutí Hamás problémy s pracovníky. Pomoct podnikům se snaží také české velvyslanectví. Sestavilo tým dobrovolníků, kteří pracují na farmě vzdálené šest kilometrů od hranice s Gazou. Natáčel tam zpravodaj ČT David Borek.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 21:25|

Co si lidé nevyžebrají, to nemají, popisuje misionář zkušenost z Bangladéše. Pomohl tam založit deset škol

V Bangladéši chybí sociální, zdravotní i důchodové pojištění, popisuje zubař a misionář Milan Moskala. Ten v Bangladéši pomohl založit deset škol a spolu s kolegy se staral o stovky dětí. Nyní navštěvuje české regiony a předává své zkušenosti.
4. 11. 2023|

Jihomoravský kraj vytvořil Dobro tým, který bude koordinovat dobrovolníky při mimořádných událostech

Dobrovolníky při mimořádných událostech v Jihomoravském kraji bude koordinovat takzvaný Dobro tým. Třicet speciálně vyškolených pracovníků ve spolupráci se záchrannými složkami zajistí, aby při živelních a jiných katastrofách dobrovolníci mířili tam, kde jsou potřeba.
23. 6. 2023|

Péče o mentálně handicapované děti bere rodičům všechen čas. Pomáhají jim dobrovolníci, organizace shánějí další

Projekt s názvem Homesharing se pokouší rozšířit své možnosti. Dobrovolníci si v jeho rámci čas od času berou na starost děti s mentálním handicapem, aby umožnili jejich rodičům to, co bývá pro ostatní samozřejmé – třeba se jen na chvíli v klidu posadit. Homesharing sice funguje již několik let, ale dosud v malém rozsahu a víceméně pilotně. Nyní shání 150 dobrovolníků. O Homesharingu natáčel pro 168 hodin Jaroslav Hroch.
12. 9. 2022|

S uprchlíky tráví většinu volného času. Jsme rádi za podporu veřejnosti, říká dobrovolnice

Jen pár hodin po začátku ruské invaze na Ukrajinu se Česko naladilo na vlnu solidarity. K pomoci válečným vyhnancům se přidaly tisíce lidí. Mezi nimi i Anežka Gündogdu – živnostnice, která nyní většinu volného času tráví v uprchlickém centru na pražském hlavním nádraží.
25. 3. 2022|

„Dávat někomu je pro mne stokrát důležitější než dostávat.“ Vánoce s těmi, kteří pomáhají druhým

Vánoce jsou považovány za svátky klidu a rodinné pohody. Ne každý však má to štěstí, že je má kde a s kým strávit. Toto období zároveň řadu lidí vybízí k myšlenkám, že vše mají, a část svých prostředků nebo času se rozhodnou věnovat jiným. Jak vypadají Vánoce v denním centru pro lidi bez domova, v nemocnici na onkologickém oddělení nebo doma u osamělých seniorů? A co vede některé k nezištné pomoci druhým zrovna v období koled, rozsvíceného stromečku a splněných přání?
24. 12. 2021|

Pomáhají po přírodních pohromách i v domovech seniorů. V pandemii dobrovolníků ještě přibylo

Dobrovolníci se zapojují do obnovy životního prostředí, pomáhají v sociálních službách, po živelních katastrofách a v poslední době hlavně při zvládání koronavirové epidemie. Podle dat z roku 2017 se rozhodl dobrovolně pomáhat více než milion Čechů, aktuální čísla ale budou výrazně vyšší. Význam dobrovolníků pro společnost připomíná mezinárodní den, který připadá na 5. prosince.
5. 12. 2021|

168 hodin: Osamělé nemluvně leží v nemocnici. Ta odmítá návštěvy dobrovolnice a úřady nekonají

Hned po porodu jej opustila matka, kvůli špatnému zdravotnímu stavu nezná jedenáctiměsíční chlapec nic jiného než nemocnici a tváře zdravotníků. Nemluvněte přivázaného k postýlce si všimla Petra Jirglová a začala se pídit. Zveřejněním příběhu a odhodláním dítěti pomoci se jí povedlo rozhýbat laxní úředníky i vzbudit obrovskou solidaritu mezi lidmi.
1. 11. 2021|

Obětem tornáda a silných bouří lze pomoci finančně i materiálně. Vybraly se už stovky milionů

Po tornádu a silných bouřích na jižní Moravě začaly nadace organizovat sbírky pro finanční pomoc zasaženým obcím a jejich obyvatelům. Už v prvních hodinách po katastrofě na dárcovské účty přibyly desítky milionů korun. Aktuálně jsou darované částky v řádu stovek milionů korun. Lidé se také domlouvají na dobrovolnické pomoci. Úřad práce poskytne místním mimořádnou okamžitou pomoc.
25. 6. 2021Aktualizováno28. 6. 2021, 11:56|

Ukliďme Česko. Letos je kampaň kvůli covidu individuální

Dobrovolníci po celém Česku během soboty uklízeli po zimě města, vesnice a přírodu. Kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru se v rámci výzvy Ukliďme Česko tentokrát nekonaly hromadné akce, ale jen individuální nebo rodinné. Lidé se navíc mohou pohybovat jen v okrese svého bydliště, na který je nyní omezen pohyb obyvatel.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 18:54|

Plaga věří v návrat maturantů a deváťáků do škol od března. Čekaly by je samotestovací sady

Ministr školství Robert Plaga (ANO) vidí jako velmi pravděpodobný návrat maturantů a žáků 9. tříd do škol od prvního března. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce. Dodal však, že záleží na vývoji pandemické situace. V souvislosti s návratem počítá resort se samotestovacími sadami (typu „odběr z kraje nosu“), které by studenti využívali přímo ve školách. Zřejmě do 15 minut by tak byl znám zdravotní stav každého testovaného. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová uvedla, že úřad na přípravě testování pracuje a detaily představí včas.
14. 2. 2021|

Tisíce dobrovolníků v roce pandemie dokázaly, že spojit síly má smysl

Donášky léků seniorům, šití roušek nebo potraviny pro lékaře. Rok, v němž Česko zasáhla pandemie koronaviru, s sebou přinesl také chuť pomáhat. Z průzkumu agentury Ipsos vyplývá, že dobročinnou aktivitu v uplynulém roce podniklo 80 procent Čechů. Když lidé vidí, že jejich práce dokáže situaci zlepšit, je pro ně zároveň odměnou, tvrdí spoluzakladatelka dobrovolnické platformy Česko.Digital Radka Horáková.
24. 12. 2020|

Oprava zámků, hřbitovů či klášterů. Dobrovolníci letos pomáhají hlavně v Česku

Dobrovolnická práce o letošních prázdninách přilákala víc nadšenců než loni, zájem mají hlavně o záchranu nebo úklid památek. Kvůli koronaviru zůstávají hlavně v Česku. ČT to sdělily organizace, které tyto akce připravují. Dobrovolníci letos pomáhají například s opravou zámku Veselí nad Úhlavou, kláštera Porta coeli nebo historického srubu ve Všenorech.
18. 7. 2020|

Režim na hranicích se pro řidiče kamionů zjednoduší, opatření má zabránit kolonám

Řidiči nákladních vozidel nad 3,5 tuny budou mít na hranicích jednodušší režim, aby nevznikaly kolony. Ministerstvo vnitra také potvrdilo, že svateb, které se mohou konat od pondělí 20. dubna, se bude moci zúčastnit jen deset lidí včetně oddávajícího či překladatele. Změní se pravidla nařízených karantén, nově je bude ukončovat praktický lékař až po provedení vyšetření na přítomnost protilátek s negativním výsledkem.
16. 4. 2020Aktualizováno16. 4. 2020, 23:10|

Skauti a sousedé nosí seniorům nákupy, studenti míchají dezinfekci

Skauti budou pomáhat starším lidem, kteří požádají o pomoc na bezplatné Lince seniorů. Linku s číslem 800 200 007 dlouhodobě provozuje organizace Elpida. Informace z ní bude přebírat web skautskapomoc.cz, kde se dobrovolníci budou moct přihlásit k pomoci konkrétním lidem ve svém okolí. Kromě skautů pomáhají ostatním i jednotlivci.
20. 3. 2020|

Dárcovské úterý jako protipól vánočního konzumu. Lidé můžou věnovat peníze i potraviny

V řadě zemí včetně Česka se v úterý koná charitativní akce Giving Tuesday neboli Dárcovské úterý. Lidé i firmy mohou darovat nejen peníze, ale i potraviny a oblečení nebo nabídnout dobrovolnickou práci. Giving Tuesday se slaví ve světě sedm let, v Česku to letos bude počtvrté. Při loňském ročníku se na dobročinné účely vybralo téměř 32 milionů korun.
3. 12. 2019|