TÉMA

Starověké Řecko

Britské muzeum pátrá po ukradených pokladech. Obrátilo se na veřejnost s žádostí o pomoc

Britské muzeum v úterý zveřejnilo fotografie předmětů podobných těm, které byly ukradeny z jeho sbírek. Požádalo přitom veřejnost o pomoc s pátráním. Na radu policie nedalo k dispozici přesný seznam odcizených pokladů, ale jen obecné popisy, jak by mohly vypadat. Muzeum postrádá například kameje a drahokamy ze starého Řecka nebo zlaté náušnice i prsteny ze starší doby bronzové.
26. 9. 2023|

Nebyl to kyj, ale dřevěný pyj, zjistili archeologové u římského artefaktu

Britští archeologové prozkoumali dva tisíce let starý dřevěný předmět, který je podle nich jediným známým umělým penisem z doby římské v životní velikosti. Podle deníku The Guardian možná nebyl používán jako sexuální hračka, ale jako tlouček ve tvaru pyje nebo součást sochy, které se lidé dotýkali pro štěstí.
20. 2. 2023|

Prvním známým spisovatelem v dějinách byla žena. Svět na ni zapomněl na čtyři tisíce let

Nejstarší jmenovanou spisovatelkou či spisovatelem v historii byla Encheduanna – básnířka, kněžka a princezna ze starověké Mezopotámie. Její dílo podle všeho pomohlo sjednotit Akkadskou říši skrze jednotný náboženský systém, modernímu lidstvu ovšem zůstávalo dlouho neznámé, což vysvětluje i její přetrvávající nízkou popularitu, napsal server BBC.
31. 10. 2022|

Kráska z ruin. Před 200 lety svět znovu spatřil nejpůvabnější Venuši antiky

Působivá socha obnažené bohyně lásky s chybějícími pažemi celé dekády dráždí fantazii kunsthistoriků i umělců – a platí za příkladnou ukázku antického umění a i jednu z nejslavnějších soch světa. Venuše Mélská, cenný artefakt ze sbírek pařížského Louvru, spatřila  světlo světa (v novodobé historii) před rovnými dvěma sty lety: 8. dubna 1820.
8. 4. 2020|