TÉMA

Lutych

V Belgii a Nizozemsku vypukly po fotbalové výhře Maroka nepokoje. Dva policisté byli zraněni

V několika belgických a nizozemských městech vypukly nepokoje po nedělní výhře Maroka nad Belgií na mistrovství světa ve fotbale. V Bruselu policie nasadila na rozehnání davu vodní děla a slzný plyn. V metropoli zadržela zhruba desítku lidí a dalších osm ve městě Antverpy na severu země. V nizozemském přístavu Rotterdam byli zraněni dva policisté. Informovala o tom agentura AP.
27. 11. 2022|

Za hvízdání na ženu mohou v Belgii doplatit. Na obtěžující v ulicích číhá policie v přestrojení

Belgické úřady se už druhý rok snaží bojovat proti obtěžování žen na veřejnosti, a to nejen fyzickému, ale i slovnímu. Policie v Lutychu na to vyčlenila dokonce zvláštní tým a s výsledky je spokojená. Podobnou jednotku teď zřizují i další města. Věří, že svými akcemi muže od nepatřičných poznámek na adresu žen odradí. Podle organizací na ochranu ženských práv to ale zdaleka nestačí.
22. 6. 2022|

V čínské laboratoři se koronavirus přenesl z extrémně infikované kočky na jinou

Čínští vědci zkoumali přenos nemoci COVID-19 mezi kočkami. Tři zvířata nakažená extrémně velkým množstvím viru zavřeli do klece nedaleko zdravých a na jednu z nich se nemoc kapénkami přenesla. Výzkum zatím nebyl recenzován. Pokud se potvrdí, může to odhalit jednu z cest šíření nemoci, protože z předchozích výzkumů se zdá, že virus se může přenášet z člověka na kočku. O přenosu opačným směrem zatím není nic známo.
2. 4. 2020|