TÉMA

Nákaza

Americké krávy se nakazily ptačí chřipkou. Virus pronikl i do mléka

V mléce krav v Kansasu a Texasu se našel virus vysoce nakažlivé ptačí chřipky, informovali tento týden úředníci ministerstva zemědělství Spojených států amerických (USDA) a Texaské komise pro zdraví zvířat, kteří potvrdili nález viru A H5N1 v některých vzorcích nepasterizovaného mléka.
před 7 h hodinami|

Přibylo případů tuberkulózy, riziko nákazy je ale nadále nízké

V Česku loni výrazně přibylo případů tuberkulózy (TBC), meziročně o sedmnáct procent. Téměř polovinu ze 447 případů ale tvořili cizinci, většinou z Ukrajiny, oznámil na tiskové konferenci vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou Jiří Wallenfels z Fakultní nemocnice Bulovka. Počty jsou podle něj předběžné. Očekává, že může být dodatečně hlášeno až zhruba celkem 460 případů. Zároveň doplnil, že mezi Čechy a cizinci se šíří různé kmeny nemoci. Riziko nákazy pro běžnou populaci se tak podle něj nezvýšilo.
11. 3. 2024|

Aljašské neštovice mají první oběť. Vzácným virem se zatím nakazilo jen sedm lidí

Aljašští zdravotníci v polovině února oznámili, že v lednu zemřel muž, který se nakazil virem známým jako alaskapox neboli aljašské neštovice. Jde o nově objevený virus, který se mezi lidi dostal až v jednadvacátém století.
16. 2. 2024|

Výskyt legionelly je oproti loňskému lednu dvojnásobný. Jeden člověk zemřel

Legionelózou, onemocněním způsobeným bakteriemi legionelly, onemocnělo letos v lednu 44 lidí. Jeden z nich nákazu nepřežil, sdělil ČT Státní zdravotní ústav. Oproti loňskému lednu je nárůst více než dvojnásobný. Tehdy se legionelózou v celé republice nakazilo dvacet lidí.
15. 2. 2024|

Liberečtí včelaři se potýkají s hnilobou, veterináři při ní vyžadují likvidaci úlů

Včelaři na Liberecku se poprvé potýkají s hnilobou včelího plodu. Krajská veterinární správa nařídila mimořádná opatření. Kolem šesti odhalených ohnisek vyměřila tříkilometrové ochranné pásmo, do kterého spadají také obce mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.
25. 10. 2023|

Nákaza legionellou se objevila v dalších polských regionech. Vyšetřuje to kontrarozvědka

Počet obětí bakterie legionella ve městě Rzeszów na jihovýchodě Polska stoupl na devět. Nákaza se zároveň objevila v dalších dvou regionech – v sousedním Malopolsku a ve Velkopolsku na opačném konci země. Uvedla to v pondělí na svém webu zpravodajská televize TVN 24. Šíření nákazy začala vyšetřovat i kontrarozvědka ABW.
28. 8. 2023|

Každé desáté klíště přenáší boreliózu. Nakažených je o čtvrtinu víc než vloni

Během května vzrostl počet nakažených lymskou boreliózou o 151 případů. Celkově se tak tento rok nakazilo 567 lidí, to je o čtvrtinu víc než ve stejném období vloni. Nemoc aktuálně přenáší každé desáté klíště. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Naopak počet nakažených klíšťovou encefalitidou se oproti loňsku nemění. Podle meteorologů jsou tento týden klíšťata vůbec nejaktivnější za celou dosavadní sezonu, vloni to bylo o dva týdny dřív. Případů tak bude podle odborníků ještě výrazně přibývat.
8. 6. 2023|

Za hromadným úhynem racků stojí nový genotyp ptačí chřipky, potvrdili veterináři

Vyšetření hromadných úhynů racků potvrdilo nový genotyp viru ptačí chřipky. Podle veterinářů z něho rovněž vyplývá, že genotyp napadající kolonie racků je shodný s variantou, která se objevila u mořských racků v západní Evropě. Masivní úhyn racků způsobený ptačí chřipkou zaznamenali veterináři v uplynulých dnech na Hodonínsku a Kladensku a ve čtvrtek se ptačí chřipka potvrdila také u hromadného úhynu racků na Kroměřížsku.
6. 4. 2023|

Veterináři zavádějí opatření kvůli výskytu afrického moru prasat. Omezení pocítí na severu Čech turisté i myslivci

Na 200 kilometrech čtverečních na severu Čech bude možné chodit pouze po značených cestách. O omezení volného pohybu v přírodě rozhodli veterináři v souvislosti s nálezem divočáka uhynulého ve Frýdlantském výběžku na nákazu africkým morem prasat. V ochranném pásmu bude také zakázán lov divočáků. Chovatelé musí přestěhovat prasata do vnitřních prostor, nesmí je ani pouštět do venkovních výběhů. Veterináři zároveň vyhlásili opatření v souvislosti s výskytem ptačí chřipky na Jindřichohradecku.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 17:48|

Uganda se obává eboly. V zemi se šíří varianta, proti níž nemusí fungovat vakcína

Uganda zaznamenala po třech letech první případy eboly. Nákazu úřady potvrdily u víc než tří desítek pacientů, z nichž pět zemřelo. Šíření krvácivé horečky vyvolává ve východoafrické zemi obavy i proto, že jde o kmen, proti kterému není potvrzená účinnost vakcíny. Preventivními opatřeními na hranicích zareagovala i sousední Keňa. „Riziko v regionech východní Afriky existuje dlouhodobě a trvale,“ uvedl lékař a expert z Kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce František Stejskal.
30. 9. 2022|

Šíření covidu v Česku zrychluje. Jsme v jiné situaci než minule, rizikové skupiny by se ale měly očkovat, řekl Dušek

Šíření covidu v Česku zrychluje a podle predikcí i dál bude. Za úterý přibylo, stejně jako za pondělí, přes tři tisíce případů. V nemocnicích leží v souvislosti s nákazou kolem osmi set pacientů. Podle odborníků čísla během podzimu porostou.
14. 9. 2022|

Vakcíny na nové varianty covidu dorazily do Česka. K dispozici jsou zhruba tři tisíce dávek

Do Česka dorazily upravené vakcíny na nové varianty koronaviru od firmy Pfizer/BioNTech. Ve čtvrtek s nimi začíná očkovat například pražská Fakultní Thomayerova nemocnice, k dispozici má zhruba 2800 dávek. Očkovat mohou začít také další místa, kde se vakcíny podávají příchozím bez předchozí registrace. Hlásit dopředu na vybraný termín bez čekání se lidé budou moci zřejmě od 12. září, uvedlo ministerstvo.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 23:02|

Na Česko se valí vlna planých neštovic. Bude však zvladatelná, tvrdí Fabiánová ze SZÚ

V Česku roste počet případů planých neštovic. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle jeho zástupkyně vedoucího oddělení epidemiologie infekčních nemocí Kateřiny Fabiánové by mohlo do konce roku přibýt mezi pětapadesáti a pětašedesáti tisíci nakažených, což je však zvladatelné.
18. 8. 2022|

Nemocnice mají léky proti covidu za stamiliony, některé už prošly. Ministerstvo řeší, jak je uhradit

Některé nemocnice mají v zásobách léky proti covidu-19 za miliony korun, kterým už vypršela nebo brzy vyprší doba použitelnosti. Ministerstvo zdravotnictví nyní hledá cestu, jak nemocnicím výdaje za tyto léky uhradit. V případě krajských nemocnic to ale může být problém, protože jejich zřizovatelem je kraj. Celkem se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jedná o léky za asi 300 milionů korun.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 15:11|

Epidemie covidu v Česku dál zpomaluje. Počet nakažených klesl i v Německu

V pondělí přibylo v Česku 6553 potvrzených případů nákazy, o čtvrtinu méně než před týdnem. Podobně klesl i počet podezření na opakovanou nákazu, kterých laboratoře odhalily 1275. Méně se ale také testovalo, nadále klesá incidenční číslo. Na sto tisíc obyvatel připadá v zemi za posledních sedm dní 370 nakažených. Počty nakažených nadále klesají i v Německu. Čeští podnikatelé mohou od úterý žádat o pomoc z programu COVID 2022. Čína rozšířila uzávěru Šanghaje kvůli rostoucímu počtu nakažených na celé město.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 17:50|

V nemocnicích je nejméně covidových pacientů od začátku roku. Epidemie slábne i v dalších evropských zemích

O víkendu klesl počet pacientů v nemocnicích nakažených covidem-19 pod 1500, což je zároveň nejnižší hodnota od začátku roku. Podobné to je i s počty nově nakažených. V Česku v neděli přibylo 1658 nových případů covidu-19, u dalších 313 lidí je podezření na opakovanou nákazu. Je to téměř nejnižší letošní počet – méně pozitivních testů bylo pouze na Nový rok. Proti minulému týdnu je to pokles zhruba o 600 případů. Nejnižší od začátku roku – dokonce nižší než 1. ledna – byl ovšem i počet provedených testů.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 17:04|

Nově nakažených covidem bylo v Česku ve středu podle testů méně než o týden dříve

Pozitivní test na covid-19 mělo ve středu v Česku 10 199 lidí. Ve srovnání s předchozím týdnem jich bylo méně. V předchozích třech dnech počty nakažených mezitýdně stoupaly. Ubývá i hospitalizovaných osob. V Německu jsou testovací kapacity na hraně možností.
17. 3. 2022Aktualizováno17. 3. 2022, 21:55|

Čínu zasáhla nejvyšší covidová vlna za dva roky, v Česku počty rostou mírně

V pondělí prokázaly testy nejvíce nových případů covidu-19 od 1. března. Bylo jich 10 829, přičemž u dalších 2064 pozitivních testů je podezření na opakovanou nákazu. Opět poněkud stoupla týdenní incidence. V nemocnicích je více lidí než o víkendu, ale méně než na začátku minulého týdne. Čína ohlásila za uplynulý den nejvíc případů koronaviru za dva roky. Německo zaznamenalo za uplynulý den téměř dvě stě tisíc nakažených.
15. 3. 2022Aktualizováno15. 3. 2022, 15:43|

Respirátory v obchodech končí

V neděli potvrdily testy v Česku nákazu koronavirem u 3173 lidí, více než před týdnem. Dále však ubylo hospitalizovaných, a to ve srovnání se sobotou i s minulým týdnem. Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval, že varianta omikronu BA.2. tvoří už téměř 37 procent pozitivních vzorků, které laboratoře v Česku podrobněji vyšetřily. Skončila povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorách. Od pondělí jsou povinné pouze ve veřejné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 22:28|

V neděli přibylo přes tři tisíce případů covidu. Testování ve firmách bylo v souladu se zákonem

V neděli přibylo v Česku nejméně nových případů covidu od začátku roku, testy jich potvrdily 2572. V mezitýdenním srovnání je to asi o 750 nakažených méně. Laboratoře odhalily také 461 případů reinfekcí. Dál ubývá i provedených testů. Setrvale klesá také incidenční číslo, na sto tisíc obyvatel za sedm dní připadá nyní 506 nových případů nákazy. Nemocniční péči na konci víkendu vyžadovalo 2095 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Nejvyšší správní soud také rozhodl o tom, že plošné testování ve firmách z přelomu roku bylo v souladu se zákonem.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 17:47|

Hospitalizovaných s koronavirem je nejméně od konce ledna

V sobotu přibylo v Česku 4567 potvrzených případů nemoci covid-19, což bylo téměř o pětinu méně než před týdnem. Testy odhalily také 825 reinfekcí. Dál klesal také počet hospitalizovaných nakažených koronavirem. V sobotu jich bylo 2116, což bylo nejméně od konce ledna. Znovu se však snížilo i množství provedených testů, takže vzrostl podíl pozitivně testovaných.
6. 3. 2022|

Ve středu testy potvrdily covid u 13 tisíc lidí, ubývá lidí v nemocnicích

Testy ve středu potvrdily nákazu koronavirem u 13 221 lidí. Je jich méně než minulou středu, i když pokles není tak výrazný jako o den dříve. Incidence klesla pod osm stovek případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní. V nemocnicích je nejméně covidových pacientů za poslední tři týdny.
24. 2. 2022|

Přibylo téměř 51 tisíc nakažených. Vládní poslanci dostali falešné SMS zprávy o karanténě

Ve čtvrtek testy v Česku odhalily 34 740 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což bylo o devětadvacet procent více než před týdnem. Zároveň se objevilo rekordních 16 248 reinfekcí u již dříve pozitivně testovaných. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Roste také počet hospitalizovaných s nemocí covid-19, který oproti předchozímu čtvrtku stoupl téměř o pětinu na 1967. Vážně nemocných ale naopak opět ubylo na 192. Několik vládních poslanců ODS a TOP 09 dostalo falešné SMS zprávy o nutné karanténě, resort zdravotnictví kvůli tomu podá trestní oznámení.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 18:22|

V Česku přibylo nejvíc případů koronaviru od poloviny prosince. Posilující dávku očkování mají tři miliony lidí

Testy v Česku v úterý potvrdily 12 366 případů koronaviru, zhruba o pětinu víc než před týdnem. Jde o nejvyšší denní přírůstek od poloviny prosince. Na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 440 nakažených, o dvacet více než o den dřív. Pacientů s covidem-19 v nemocnicích dál ubylo na 2216. Vakcínu proti covidu-19 v úterý dostalo 80 852 lidí, posilující dávku už mají celkem víc než tři miliony Čechů. Fakultní nemocnice Brno odhalila dalších 70 případů varianty omikron. Ombudsman se připojil k řízení Ústavního soudu o zrušení části vyhlášky o povinném očkování proti covidu.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 20:10|