TÉMA

Úmrtí

Zemřel nobelista Higgs, předpověděl „božskou částici“

Zemřel britský vědec a nositel Nobelovy ceny za fyziku Peter Higgs, napsala s odvoláním na Edinburskou univerzitu agentura AP. Teoretický fyzik už v roce 1964 předpověděl existenci „božské částice“ nazvané později Higgsův boson. Teorii vědci potvrdili v roce 2012. Higgs zemřel ve věku 94 let.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 23:41|

Řidič dítě neviděl, nemohl nehodě zabránit, řekl znalec o tragédii na závodech

Řidiče, který je mezi obžalovanými z úmrtí dítěte při závodech trucků v Černuci před dvěma lety, se u soudu zastal znalec. Uvedl, že dotyčný nemohl z technického hlediska střet s dítětem odvrátit. Chlapec, který vběhl mezi závodící tahače, byl podle něj těsně u vozu a šofér tak jeho pohyb ani neviděl. Z usmrcení z nedbalosti jsou obžalováni čtyři lidé, kromě řidiče také pořadatel závodu a strýc a teta zemřelého dítěte. Všichni vinu odmítají.
9. 4. 2024|

Nemocných s černým kašlem je v Česku téměř 6400, za týden jich přibylo 1100

Za týden přibylo 1100 nových případů černého kašle, jde letos o druhý nejvyšší týdenní nárůst. Celkem lékaři od začátku roku evidují 6397 nakažených, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Podle údajů ze zdravotnických ročenek bylo více případů na českém území jen v roce 1959, tedy rok po zahájení povinného očkování.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 17:24|

Zemřel poslanec SPD Jaroslav Bašta, bylo mu 75 let

Ve věku 75 let zemřel po dlouhé nemoci poslanec SPD a kandidát na prezidenta v roce 2023 Jaroslav Bašta. Informovala o tom mluvčí hnutí Barbora Šťastná. Podle informací médií z konce loňského května byl Bašta v nemocnici ve vážném stavu, zhruba od poloviny května se ze schůzí sněmovny omlouval ze zdravotních důvodů. Poslanci uctí v úterý v úvodu schůze Baštovu památku minutou ticha, sdělila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V dolní komoře také vznikne pietní místo.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 12:53|

Na východě Slovenska se rozjel zaparkovaný autobus a srazil několik lidí, tři dívky zahynuly

Autobus ve Spišském Podhradí v okrese Levoča na východě Slovenska srazil několik lidí. Tři dívky nehodu nepřežily, další dívka je ve vážném stavu v nemocnici. Zranění utrpěli i další lidé. Podle policie se rozjel zaparkovaný autobus. Z něj vystupovali účastníci církevního setkání mladých lidí, kteří postávali před vozidlem. Akce byla podle spišského biskupa Františka Trstenského zrušena.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 14:25|

Policie odložila prověřování několika úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně

Kriminalisté odložili prověřování série úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně jako nedůvodné. České televizi to řekl mluvčí dozorujícího státního zástupce Hynek Olma. Společnost, která v Brně provozuje dvě zařízení následné intenzivní péče, jakékoliv protiprávní jednání už dříve odmítla.
5. 4. 2024|

Komplic útočníka na štrasburské vánoční trhy dostal třicet let vězení

V souvislosti s útokem na vánoční trhy ve Štrasburku v roce 2018, při kterém zemřelo pět lidí, udělil soud v Paříži třicetiletý trest vězení. Dostal ho muž, který podle obžaloby útočníkovi pomohl obstarat si zbraň, píše agentura AFP. Samotného pachatele zastřelila po dvou dnech od útoku policie.
4. 4. 2024|

V Česku zemřel novorozenec s černým kašlem

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) zemřelo dítě nakažené černým kašlem, jeho zdravotní stav komplikovaly další infekce. Zřejmě několikatýdenní pacient byl na Dětskou kliniku FN HK přeložen z jiné nemocnice v kritickém stavu, řekl mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor. Úmrtí potvrdil i resort zdravotnictví. Už dříve s černým kašlem zemřeli dva senioři. Do konce dubna podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) dorazí do Česka více než sto tisíc vakcín proti černému kašli.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 19:39|

Případů černého kašle je letos už přes pět tisíc, víc za rok bylo naposledy v roce 1960

Případů černého kašle bylo podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos do konce března 5297. Z dat zdravotnických ročenek vyplývá, že více případů za celý rok bylo jen ve třech letech těsně po zahájení očkování v roce 1958, v roce 1960 jich bylo 5568.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 13:12|

Zemřel kardiolog Tomáš Kára. Stál u zrodu Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně

Zemřel lékař a spolutvůrce Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně (ICRC) Tomáš Kára. Trpěl rakovinou, bylo mu 56 let. O úmrtí informovala Nemocnice Milosrdných bratří, kde Kára pracoval. Byl výjimečnou osobností české i mezinárodní medicíny, předním expertem v oblasti kardiologie a spánkové medicíny, uvedla nemocnice. Letos získal Cenu města Brna pro rok 2023 v oblasti lékařské vědy a farmacie.
27. 3. 2024|

Pohřešovaní v Baltimoru jsou zřejmě po smrti, policie pozastavila pátrání

Šest dělníků pohřešovaných po pádu mostu v Baltimoru na východě Spojených států je pravděpodobně po smrti. Pátrání bylo pozastaveno, uvedla policie ve státě Maryland. Čtyřproudový most se v noci na úterý částečně zřítil v důsledku nárazu nákladní lodi do jednoho z pilířů. V tu dobu na něm pracovalo nejméně osm lidí, dva se podařilo zachránit. S odklízením trosek pomůžou specialisté, na místo dorazí tisíc armádních ženistů, kteří dodají sonary a odklízecí techniku. Potápěčům se podařilo z havarované lodi získat zařízení zaznamenávající data o trase.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 15:54|

Migrace si za posledních deset let vyžádala přes 63 tisíc životů. Nejtragičtější byl loňský rok, ukazují data OSN

Na „cestě za lepší budoucností“ zemřelo podle OSN za posledních deset let přes 63 tisíc běženců. Poslední zpráva Mezinárodní organizace pro migraci navíc hovoří o tom, že většina z nich utonula, skoro polovina z těchto obětí pak přišla o život ve Středozemním moři. Situace se navíc v posledních letech zhoršuje.
27. 3. 2024|

Pobaltí si připomnělo výročí sovětských deportací. Na Sibiři přišly o život tisíce lidí

Sovětský svaz před 75 lety zahájil deportace obyvatel Pobaltí do Ruska. Nucené vystěhování občanů Estonska, Lotyšska a Litvy mířilo proti odpůrcům násilné kolektivizace a dalším nepřátelům režimu. Během pouhých čtyř dní Sověti deportovali 94 tisíc lidí. O zrůdnosti operace svědčí fakt, že přes 44 procent tvořily ženy a téměř 30 procent děti. Víc než čtyři tisíce z nich zahynuly během prvního roku ve vyhnanství.
26. 3. 2024|

Už téměř 11 milionů. Počet obyvatel Česka loni dále rostl

Počet obyvatel Česka během loňského roku stoupl ze zhruba 10,83 milionu na 10,90 milionu. Nárůst zajistila jen migrace. Počet narozených dětí totiž znovu meziročně klesl, a bylo jich tak nejméně za posledních 22 let, oznámil Český statistický úřad. Díky stěhování ze zahraničí přibylo loni asi 94 700 obyvatel České republiky. Naopak přirozenou výměnou, tedy rozdílem mezi počtem zemřelých a narozených, 21 600 obyvatel ubylo. Celkový přírůstek tak činil asi 73 tisíc obyvatel.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 20:11|

Zemřel Thomas Stafford. Astronaut , který v kosmu nabídl přátelskou ruku Sovětům

Ve věku 93 let po dlouhé nemoci zemřel někdejší astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Rodák z Oklahomy čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975 se v době vrcholící studené války ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo setkal se sovětskými kosmonauty. O jeho úmrtí s odvoláním na šéfa NASA informoval veřejnoprávní rozhlas NPR.
19. 3. 2024|

Při pokusu překonat Středozemní moře zemřelo několik desítek migrantů, uvádějí přeživší

Až šedesát lidí zemřelo při pokusu překonat Středozemní moře mezi Libyí a Itálií, tvrdí přeživší migranti, které ve středu zachránila po sedmi dnech na moři loď neziskové organizace, informovala agentura Reuters. Organizace SOS Méditerranée zachránila pětadvacet lidí ve velmi špatném stavu, dva z nich upadli do bezvědomí a byli helikoptérou dopraveni do sicilské nemocnice.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:01|

Provoz vlaků mezi Řevnicemi a Karlštejnem stál několik hodin, padající sloup zabil dělníka

Pád sloupu vysokého napětí na trakční vedení zastavil ve středu po poledni na přibližně pět hodin provoz na trati Praha–Beroun v úseku mezi Zadní Třebaní a Řevnicemi. České dráhy původně odhadovaly, že omezení potrvá až do 20:00. Dopravce zároveň zajistil náhradní autobusy. Omezení se týkalo Západních a Bavorských expresů, rychlíků Berounka a osobních vlaků linky S7. Podle mluvčí policie Michaely Richterové zemřel po pádu sloupu u Zadní Třebaně dělník, dva další jsou zranění.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:04|

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, zařizoval návštěvu ruských agentů ve Vrběticích. Že by byl zapojen do jejich operace, odmítal

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, kterého policie prověřovala v souvislosti s výbuchy v muničním areálu ve Vrběticích. On sám nicméně zapojení do operace, kterou české orgány přičítají ruským tajným službám, odmítal. O Šapošnikovově úmrtí informovaly Český rozhlas Radiožurnál a server iRozhlas.
13. 3. 2024|

Zemřel Eric Carmen. Jeho hit All By Myself zpívala Bridget Jonesová, Céline Dionová i Karel Gott

Ve věku 74 let zemřel americký zpěvák a skladatel Eric Carmen, známý hitem All By Myself. Nazpíval také skladbu Hungry Eyes z filmu Hříšný tanec.
12. 3. 2024|

Domovnice v Thajsku našla mrtvého českého turistu. Podle policie spáchal sebevraždu

V Thajsku zemřel devětačtyřicetiletý český turista. Ministerstvo zahraničí potvrdilo informaci thajského zpravodajského webu Bangkok Post, podle kterého byl muž nalezen v turistickém středisku Pattaya oběšený. Policie se domnívá, že spáchal sebevraždu.
10. 3. 2024|

Podle Palestinců zemřely v Gaze desítky lidí čekající na humanitární pomoc. Izrael přiznal střelbu do davu

Palestinské zdroje tvrdí, že při izraelském útoku v Gaze zemřely desítky lidí čekající na humanitární pomoc. Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládané teroristickou skupinou Hamás tvrdí, že obětí je přes sto. Jeruzalém střelbu přiznal s tím, že způsobila smrt deseti lidí. Ostatní podle Izraele zemřeli při vzájemných násilnostech. Informace ve válečném prostředí nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Incident znepokojil Spojené státy, řada dalších států ho ostře odsoudila. Mimořádně se kvůli němu schází i Rada bezpečnosti OSN.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 22:20|

Státní zastupitelství obžalovalo ředitele ústavu ve Vejprtech, kde při požáru zemřeli klienti

Ředitel Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech na Chomutovsku Viktor Koláček půjde před soud. O podání obžaloby informovala ČT Eva Seifertová z Okresního státního zastupitelství v Chomutově. Policie muže viní z obecného ohrožení z nedbalosti v souvislosti s požárem v domově pro klienty s mentálním handicapem v roce 2020. Požár patří mezi nejtragičtější v Česku, vyžádal si celkem devět obětí.
29. 2. 2024|

Při pádu laviny ve Střední Asii zemřeli tři Češi a jeden Slovák

Na hranicích Kyrgyzstánu a Kazachstánu zemřeli tři čeští občané po sesuvu laviny, prohlásila Mariana Wernerová z odboru komunikace českého ministerstva zahraničí. Agentury AFP a TASS předtím s odvoláním na kyrgyzské úřady informovaly o čtyřech českých obětech. Slovenské ministerstvo zahraničí později potvrdilo úmrtí jednoho Slováka při neštěstí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 21:07|

Zemřel zakladatel pražské dopravní fakulty Petr Moos

Zemřel Petr Moos. Spoluzakladateli Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), někdejšímu prorektorovi této školy a bývalému ministru dopravy z úřednické vlády Josefa Tošovského bylo 78 let. O jeho úmrtí informoval Liberecký kraj, pro který v poslední době Moos připravoval projekt rozšíření nemocnice.
23. 2. 2024|