TÉMA

Kozy

Ve Španělsku začala transhumance. Hlavním městem prošlo tisíc ovcí

Více než jeden tisíc ovcí plemene merino a sto koz retinta prošlo v neděli centrem Madridu. Svátek transhumance je tradiční sezonní přesun lidí a jejich stád hospodářských zvířat mezi letními a zimními pastvinami. Stádo se vrátilo do regionu poté, co strávilo letošní léto na pastvinách v severním Španělsku. Zvířata se vydala na cestu 25. září z Kantaberského pohoří a prošla s pastevci několik velkých měst. Nyní se očekává, že skupina opustí Madrid a přesune se do města Colmenarejo, kde stráví zimu.
26. 10. 2021|

Dopady vyhánění dingů z přírody jsou viditelné z vesmíru, ukázaly satelitní snímky

V australských oblastech, ze kterých lidé vyhnali psa dinga, se hůř daří vegetaci. Je to přitom viditelné i z vesmíru. Poukázala na to nová analýza satelitních snímků, jejíž výsledky publikoval časopis Landscape Ecology.
28. 2. 2021|

Vědci rozluštili záhadu, proč mají některé kozy a ovce čtyři rohy. Může za to mutace jediného genu

Turovitým zvířatům mohou výjimečně vyrůst čtyři rohy, jak se to děje u některých druhů ovcí nebo alpských koz. Důkazy o existenci takzvaných polycerátů jsou staré několik staletí, genetická příčina této anomálie ale byla až doposud pro vědce záhadou. Nyní uvádějí, že za touto fyziognomií může být jediný gen.
21. 2. 2021|

Z pastvin do ulic. Vylidněné městečko ve Walesu okupují kozy

Prázné ulice, lákavé trávníky a živé ploty. Malé množství lidí a vhodný zdroj potravy nálakal divoce žijící kašmírské kozy do centra městečka Llandudno ve Walesu. Kvůli pandemii koronaviru a doporučení nevycházet si rohatí návštěvníci mohli nerušeně užít atmosféru liduprázdného přímořského města.
1. 4. 2020|