TÉMA

Ministerstvo

O půlnoci končí lhůta pro zájemce z řad státních institucí o zámek Štiřín

O půlnoci skončí lhůta pro případné zájemce o zámek Štiřín z řad státních institucí. Zatím se nikdo nepřihlásil, a tak se začne připravovat jeho prodej. Nemovitost od ministerstva zahraničí převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). O historické vybavení mají zájem památkáři.
2. 10. 2023|

V rámci škrtů nezasahujeme do sociálního systému, tvrdí Jurečka. Podle Juchelky by vláda měla zrušit část ministerstev

V rámci úspor nezasahujeme negativně sociální systém, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu Události, komentáře s tím, že při přípravě státního rozpočtu na příští rok bude škrtat mimo jiné v provozních výdajích svého resortu i v platech úředníků. Místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka podotkl, že opozice bude v případě škrtů a rozpočtu obezřetná. Podle něj má vláda šetřit především na sobě a zrušit některá ministerstva.
29. 8. 2023|

Ministerstvo zdravotnictví chce od dubna zrušit automatickou izolaci kvůli covidu

Ministerstvo zdravotnictví navrhlo, aby všem lidem s pozitivním testem na covid-19 už nebyla automaticky nařizovaná sedmidenní izolace. Lékaři nebo hygienici mají rozhodnout podle rizika. Změna by podle resortu měla začít platit od dubna.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 14:38|

Schodek státního rozpočtu v listopadu vzrostl na 337,1 miliardy. Plán dodržíme, říká Stanjura

Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu vzrostl na 337,1 miliardy korun z říjnových 286,7 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Podle šéfa resortu Zbyňka Stanjury (ODS) stát za celý rok dodrží plánovaný schodek 375 miliard korun. Loni byl ke konci listopadu deficit 401,5 miliardy korun, což byl nejhorší průběžný výsledek hospodaření od vzniku Česka.
1. 12. 2022|

Za vyšším schodkem stojí pomoc s energiemi, řekl ve sněmovně Stanjura

Za dodatečným navýšením rozpočtového schodku pro letošní rok je rozhodnutí vlády vložit do státního rozpočtu víc peněz na úsporný tarif i na pomoc firmám s vysokými cenami energií. Před poslanci to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), když vysvětloval, proč bude deficit zřejmě o 45 miliard vyšší, než vláda původně navrhla. Dolní komora rovněž v pátek schválila koaliční novelu služebního zákona, která mimo jiné ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech i omezení v počtu náměstků členů vlády. Část změn ve státní službě opět kritizovali opoziční poslanci, zamítnutí předlohy ale neprosadili.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 18:27|

Státu chybí úředníci. Poslanci se přou o novelu služebního zákona, která to má vyřešit

Vládní poslanci chtějí prosadit změnu služebního zákona. Počítají třeba se zrušením takzvaných odborných náměstků na ministerstvech nebo zrychlením výběrových řízení na pozice státních úředníků. Kriticky se k tomu staví opoziční ANO a SPD. Obávají se politizace státní správy. Podle autorů novely je ale potřeba usnadnit přijímání nových úředníků. A také je lépe motivovat.
25. 6. 2022|

Nový Zéland chce zavést emisní povolenky v zemědělství. Nejvíce skleníkových plynů produkují ovce a skot

Nový Zéland zveřejnil návrh zákona, který zavádí placené emisní povolenky v zemědělství. Největším zdrojem skleníkových plynů jsou v této zemi ovce a skot. Pokud začne systém platit, bude Nový Zéland první zemí, kde budou farmáři platit za emisní povolenky pro dobytek, informovala agentura Reuters.
8. 6. 2022|

Vláda chce na ministerstvech zachovat jen politické náměstky

Vládní koalice chce na ministerstvech zachovat pouze politické náměstky. Návrh novely služebního zákona, který předložili předsedové pětice vládních poslaneckých klubů, počítá se zrušením odborných náměstků. Novela předpokládá také další změny ve státní službě, které se týkají například zavedení funkčního období pro vedoucí úředníky a zrychlení výběrových řízení na obsazení míst ve státní správě.
16. 5. 2022|

Paliva zlevnila o víc než korunu za litr. Následovat bude stagnace, míní analytik

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu klesly o víc než korunu za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil od minulé středy v průměru o 1,18 koruny na 42,70 koruny, nafta o 1,52 koruny na 45,10 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Navzdory zlevnění jsou ale pohonné hmoty stále výrazně dražší než před rokem. Tehdy platili motoristé za litr benzinu o 11,27 koruny méně, nafta byla levnější o 15,57 korun.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 12:37|

Vnitro vydalo už přes 220 tisíc speciálních víz. Zdravotníci z Ukrajiny by se mohli snáz zapojit

V Česku dosud obdrželo víza 222 847 ukrajinských uprchlíků. Od úterý získávají víza za účelem dočasné ochrany, která nahradila dosud vydávaná speciální dlouhodobá víza. Na cizinecké policii se zatím nahlásilo už téměř 120 tisíc Ukrajinců, informovalo ministerstvo vnitra. Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vládě předloží materiál pro zjednodušení zaměstnávání zdravotníků z Ukrajiny, ti by pečovali hlavně o běžence. Uznávání kvalifikací řeší bruselské úřady jednotně na úrovni EU.
24. 3. 2022Aktualizováno24. 3. 2022, 21:26|

Taliban omezil Afghánky při cestování. Bez doprovodu nebudou moci dál než 72 kilometrů

Afghánky nebudou moci cestovat samy dál než na vzdálenost 72 kilometrů. Na delších cestách je musí doprovázet příbuzný muž. Oznámilo to v neděli radikální hnutí Taliban, jež Afghánistánu znovu vládne od srpna. V doporučení, z nějž citovala agentura AFP, také Taliban požaduje, aby řidiči do svých vozidel brali ženy jenom tehdy, jsou-li zahalené „islámským závojem“.
26. 12. 2021|

Vládu v pátek prezident Zeman jmenuje i s Janem Lipavským, oznámil Fiala

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) se dohodl s prezidentem Milošem Zemanem, že hlava státu jmenuje novou vládu v podobě, jak ji Fiala navrhl, a to v pátek. Budoucí vládní koalice byla se Zemanem ve sporu kvůli jmenování Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí a ve hře byla i kompetenční žaloba. Výjimkou ale bude ještě kandidát do čela resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je v izolaci kvůli covidu. O důvěru by chtěl Fiala v Poslanecké sněmovně žádat v týdnu od 12. ledna.
13. 12. 2021Aktualizováno13. 12. 2021, 23:08|

Post místopředsedkyně sněmovny je příležitostí překračovat meziresortní příkopy, míní Richterová

„Vnímám to jako příležitost propojovat věci, co spolu souvisejí, aby se tematicky dařilo překračovat příkopy, třeba i mezi jednotlivými resorty,“ řekla možná budoucí místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) ke svým cílům ve funkci. Zdůraznila, že post nebude zastávat nikdo z hnutí SPD. Zároveň je názoru, že porušování koaliční smlouvy ze strany Starostů je velmi závažné a bude se šetřit interně. Místopředsedkyně Pirátů byla hostem Interview ČT24.
9. 11. 2021|

30 let zpět: Založení České lékařské komory

Po více než čtyřiceti letech totality se čeští lékaři opět mohli začít profesně sdružovat; na ustavujícím sjezdu v říjnu 1991 v Seči u Chrudimi založili Českou lékařskou komoru. Do jejího vedení sjezd zvolil Miloše Štejfu. S odstupem tří dekád je na reportáži zajímavé i to, že v ní vystupuje i dosud aktivní člen občanské demokracie Bohuslav Svoboda.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 10. 2021|

30 let zpět: Učitelé demonstrují za odbornější vedení

Protest několika set pedagogů u budovy ministerstva školství dal najevo nespokojenost českých učitelů. Ti se dožadovali řešení nahromaděných problémů. Například chtěli více odborníků na ministerstvu nebo znát jeho budoucí koncepci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 2. 2021|

Zdravotnictví očekává kvůli koronaviru výpadek příjmů vyšší než 30 miliard korun

Výpadek příjmů poskytovatelů zdravotní péče kvůli omezením v důsledku epidemie koronaviru dosáhne letos podle ministerstva zdravotnictví 30,5 miliardy korun. Resort počítá s přímou kompenzací ve výši 27 miliard.
17. 5. 2020|

Letos prudce dolů, příští rok rychle nahoru. Tak ministerstvo financí odhaduje vývoj hospodářství

Ministerstvo financí letos očekává kvůli dopadům šíření koronaviru pokles ekonomiky o 5,6 procenta. Příští rok by ale měla podle úřadu česká ekonomika vykázat růst o 3,1 procenta. Informovalo o tom v pondělí ministerstvo financí ve své nejnovější prognóze.
6. 4. 2020|