TÉMA

Kynžvart

Na zámku Kynžvart zrestaurovali unikátní středověký kodex ze třináctého století

Unikátní kodex ze třináctého století se dočkal obnovy. Rukopis na pergamenu, který je součástí rozsáhlé knižní sbírky zámku Kynžvart na Chebsku, byl v havarijním stavu a nebylo možné jej ani digitalizovat. Obnovit se ho podařilo díky soukromým dárcům. Kodex bude vystaven v knihovně kancléře Metternicha pouze při vybraných příležitostech, řekl kastelán Ondřej Cink.
8. 4. 2022|

Pražská Baba a brněnský Nový dům. Funkcionalistické vilové kolonie jsou Evropským dědictvím

České vilové kolonie získaly označení Evropské dědictví. Osada Baba v Praze a brněnská kolonie Nový dům spolu s dalšími vilovými komplexy v Evropě vznikly po první světové válce a jsou ukázkou funkcionalistické architektury. Návrh tří desítek pražských a šestnácti brněnských vil byl součástí mezinárodního projektu, do kterého se zapojili světoví architekti.
11. 4. 2020|

Značku Evropské dědictví získaly i české památky. Mezi nimi je zámek Kynžvart či kolonie Baba

Na seznam významných památek oceněných značkou Evropské dědictví přibylo deset nových lokalit, mezi nimiž jsou i tři české. Porota z přihlášených zájemců vybrala západočeský zámek Kynžvart a soubor meziválečných experimentálních sídlišť moderní architektury, mezi nimiž jsou i pražská kolonie Baba a brněnská kolonie Nový dům. Informovala o tom Evropská komise.
31. 3. 2020|