TÉMA

Omezení pohybu

Lidé v izolaci nebudou moci hlasovat v komunálních volbách. Malé obce se obávají ovlivnění výsledků

V komunálních volbách tentokrát nebudou moci hlasovat lidé, které covid-19 poslal do izolace. Právě omezení pohybu z důvodu ochrany veřejného zdraví je podle zákona překážkou ve volebním právu. Podle opozice to může hlavně v menších obcích ovlivnit hlasování.
18. 9. 2022|

Pandemie ve světě: Rakousko zavádí lockdown pro neočkované

Lidi bez dokončeného očkování proti covidu-19 čeká v Rakousku od pondělí celostátní uzávěra. Oznámil to kancléř Alexander Schallenberg (ÖVP) po jednání s hejtmany spolkových zemí. V Německu počet nakažených od začátku epidemie překonal hranici pěti milionů lidí.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 21:47|

Švýcaři v referendu odmítli zákaz umělých pesticidů, s protiteroristickým zákonem souhlasili

Voliči ve Švýcarsku v neděli v referendu odmítli trojici návrhů z oblasti životního prostředí, včetně nového zákona o emisích oxidu uhličitého a zákazu umělých pesticidů. Souhlas naopak vyjádřili s protiteroristickým zákonem, který dává policii větší pravomoci pro nakládání s lidmi podezřelými z terorismu, a s covidovým zákonem, který dává vládě více pravomocí pro boj s pandemií, uvedla agentur Reuters.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 21:00|

Soud řeší žaloby na omezení setkávání lidí, odborníci kritizují nejasnost opatření

Nejvyšší správní soud řeší žaloby na opatření ministerstva zdravotnictví, které omezuje shromažďování lidí na maximálně dva lidi uvnitř a dva venku. Výhrady má i Česká advokátní komora. Ta tvrdí, že nelze každé setkávání nazvat soukromou akcí, a tím ho omezit a pokutovat. Policie v týdnu oznámila, že tyto případy kontrolovat a pokutovat nebude.
16. 4. 2021|

O půlnoci končí nouzový stav. Hospitalizovaných s covidem-19 dál ubývá, reprodukční číslo ale stouplo

O půlnoci z neděle na pondělí v Česku končí nouzový stav. Opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem. Řada opatření tak zůstává i nadále kvůli vážné epidemické situaci platná. Proti tomu se ohradili například zátupci horských profesí, cykloprotest pak v neděli organizovalo politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. V sobotu přibylo 2198 potvrzených případů, v mezitýdenním srovnání o čtyřicet víc. Reprodukční číslo stouplo na 0,9. V nemocnicích je nejméně pacientů s onemocněním covid-19 od 27. prosince.
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 17:12|

Francie zavře školy, cestovat se bude smět jen do 10 kilometrů od domova

Ve Francii se nejméně na tři týdny zavřou školy, což bude v této zemi v letošním školním roce kvůli pandemii poprvé. Od sobotního večera také na jeden měsíc začne platit omezení pro pohyb výhradně v okruhu do deseti kilometrů od bydliště pro celou Francii, dosud to platilo jen v 19 departementech. Zpřísnění opatření kvůli epidemii covidu-19 ve středu večer spoluobčanům oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron.
31. 3. 2021|

Věřím, že se děti začnou vracet do škol 12. dubna, řekl Plaga. Zprvu chystá rotační výuku

V pátek bylo na covid-19 pozitivně testováno 7654 lidí. Pokračuje tedy pokles počtu nově nakažených – předchozí pátek to bylo o dva tisíce více, za dva týdny spadl počet na polovinu. Klesá i počet testů. Méně je i hospitalizovaných, 7858. Poslanci v pátek povolili kabinetu prodloužit nouzový stav do 11. dubna s tím, že zákaz pohybu mezi okresy má skončit po Velikonocích. Vyzvali vládu, aby do konce března sestavila plán návratu žáků do škol. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že koncepce návratu existuje již dlouho, čeká se hlavně na svolení epidemiologů. Věří, že to bude možné 12. dubna.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 14:46|

Restrikce zůstanou i na Velikonoce. Vláda povolí vycházky mimo obec, okresy ale zůstanou uzavřené

Od pondělí bude možné chodit na vycházky a sportovat i mimo katastr obce. Hranice okresů ale zůstanou uzavřené. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Další uvolnění restrikcí vláda zatím neplánuje, měly by zůstat přes Velikonoce. Blatný uvedl, že vláda v pondělí projedná žádost o prodloužení nouzového stavu. Slíbil, že opozici poskytne data, která by měla potvrdit důvodnost stávajících omezení.
18. 3. 2021Aktualizováno18. 3. 2021, 21:31|

Vláda musí předložit jasný plán, jaká opatření budou dál pokračovat, shodli se Valachová a Kuba

Vláda musí předložit jasná a srozumitelná pravidla, jak chce v boji s pandemií pokračovat, chová se nepředvídatelně, shodli se poslankyně vládní ČSSD Kateřina Valachová a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Další prodloužení nouzového stavu potřebuje kabinet už jen na omezení pohybu lidí, upozornili Valachová s Kubou v Událostech, komentářích. Prodlužovat nouzový stav považuje poslanec SPD Jan Hrnčíř už za zbytečné.
17. 3. 2021|

Česko bude dál očkovat vakcínou AstraZeneca, oznámil Blatný

Epidemie covidu-19 v Česku stále slábne, ale jen pozvolna. V neděli přibylo 3291 potvrzených případů. Hospitalizováno je přes osm tisíc lidí nakažených covidem-19 a bezmála čtvrtina z nich je v těžkém stavu. Česko podle ministra Jana Blatného (za ANO) nepozastaví očkování vakcínou AstraZeneca jako Německo a další země. Podle něj nebyla prokázána souvislost s případy výskytu krevních sraženin.
15. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 18:02|

Přibylo 6914 potvrzených případů nákazy, počet očkování byl v sobotu nejvyšší za víkendový den

V sobotu přibylo v Česku 6914 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, o 2207 méně než ve stejný den o týden dřív. Byl to nejnižší sobotní nárůst za poslední tři víkendy. Index epidemického rizika PES klesl ze 73 na 71 bodů, což je nejnižší hodnota od 12. února. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Za uplynulý den zdravotníci aplikovali 16 400 dávek vakcíny, což je o 4400 více než před týdnem a zároveň nejvíc za víkendový den od začátku očkování. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v neděli uvedl, že otevření obchodů před Velikonocemi se neočekává.
14. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 20:27|

Teď chceme očkovat ve velkých centrech, potom spoléhat na praktické lékaře, shodují se primátoři

Epidemická situace je v České republice stále vážná. Primátoři tří největších měst se shodují, že kapacity lůžek jsou hraniční. V boji s koronavirem do budoucna chtějí spoléhat na velká očkovací centra a pak na praktické lékaře. Hosty Otázek Václava Moravce byli primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) a primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).
14. 3. 2021|

Vláda na 60 procent požádá o prodloužení nouzového stavu, řekl Vondráček v Otázkách Václava Moravce

Chaotický postup vlády srazil důvěru české veřejnosti na historické minimum. Podrývají ji navíc žádosti o odvolání ministrů z úst prezidenta Miloše Zemana. Na to však v současné situaci není prostor, shodli se předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce. Vývoj nákazy covidu-19 se v Česku zlepšuje jen málo, vláda proto nejspíš opět požádá poslance o prodloužení nouzového stavu. Parlament přitom musí vyřešit i to, podle jakých pravidel se bude volit v podzimních sněmovních volbách.
14. 3. 2021|

Policii pomůže s kontrolou protikoronavirových pravidel přes 3800 vojáků, zapojí se i celníci

Téměř čtyři tisíce vojáků pomůže české policii k dodržování nových protikoronavirových pravidel, která začnou platit od pondělí. Budou výhradně chodit ve hlídkách s policisty a na paži budou mít bílou pásku s nápisem policie, řekl na mimořádném brífinku náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Zapojí se také 280 celníků. I s policisty bude nasazeno 30 tisíc lidí. Policie také uvedla, že se okresy Brno-město a Brno-venkov sloučily v posuzování pravidel do jednoho. Zákaz pohybu lidi mezí okresy se tak na ně od pondělí vztahovat nebude.
28. 2. 2021Aktualizováno28. 2. 2021, 19:57|

Počty nových případů covidu v Česku dál stoupají, ve vážném stavu je rekordních 1531 lidí

V Česku ve čtvrtek přibylo přes čtrnáct tisíc případů nákazy koronavirem, což je zhruba o tři tisíce víc než minulý čtvrtek. Tento týden tak počet nových nakažených neklesl ani jeden den pod jedenáct tisíc. Vláda plánuje v rámci zpřísnění současných protiepidemických opatření zakázat pohyb mezi okresy, zavřít se mají školky i školy a další část obchodů. Poté, co v pátek neuspěla její žádost o prodloužení nouzového stavu, vyhlásila nový, který je podle ministrů k novým restrikcím nezbytný.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 20:05|

Bez nouzového stavu může cestu z pandemie řídit souhra ministerstva, hygieny a krajů

V neděli zřejmě skončí nouzový stav. Česko by se v novém týdnu ocitlo bez celoplošných omezení zaváděných kvůli pandemii koronaviru, řadu oblastí by ale mohla dál regulovat souhra krajů a rozhodnutí ministerstva zdravotnictví na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Přinášíme přehled dostupných informací.
12. 2. 2021|

Nejzasaženější regiony počítají se zpřísněním opatření. Jedná se o omezení pohybu

Vláda by mohla ve čtvrtek rozhodnout o cílených opatřeních proti šíření nemoci covid-19 v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Po jednání Ústředního krizového štábu to ve středu řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Spekulace o hermetickém uzavření ale popřel. Jeho slova potvrdil ve středeční Devadesátce také hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN). Oba zmíněné regiony jsou epidemií zasaženy nejvíce z celého Česka – problémy mají zejména s lůžkovou kapacitou nemocnic.
11. 2. 2021|

Slovensko omezuje pohyb lidí bez negativního testu, v USA klesá počet nakažených

Na Slovensku od středy platí v souvislosti s koronavirovou krizí přísnější zákaz vycházení. Potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus je nově až na výjimky potřeba také pro cesty do práce či do přírody. Německo zvažuje drastické omezení letecké dopravy kvůli novým variantám koronaviru, Velká Británie ze stejného důvodu zpřísňuje vstup ze zemí, kde se tyto varianty šíří. Ve Spojených státech se i přes rekordní počty obětí zpomaluje růst nově nakažených a hospitalizovaných.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 22:30|

Kalousek navštívil zavřenou restauraci, omluvil se za to

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v úterý pil pivo v restauraci v Praze na Vinohradech. Informoval o tom server iRozhlas s tím, že Kalousek v podniku strávil čtyřicet minut, a to i přesto, že má restaurace otevřené pouze výdejní okénko. Předseda poslanců TOP 09 tvrdí, že nikoho neohrozil, uznal ale, že návštěva restaurace byla chyba.
4. 11. 2020Aktualizováno4. 11. 2020, 16:25|

Smět se bude jen do práce a na procházku, obchody zavřou. Není to lockdown, tvrdí Prymula

Od čtvrtka začne platit omezení volného pohybu v podobném rozsahu jako na jaře – bude možné chodit do práce, na vycházky a na nákupy. Bude však uzavřen maloobchod s výjimkou prodejen základního sortimentu. Rozhodla o tom vláda, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) dosavadní opatření proti šíření nového typu koronaviru zatím nezabrala. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) odmítl, že by nová opatření bylo možné označit jako lockdown, ten by podle něj byl ještě přísnější.
21. 10. 2020Aktualizováno21. 10. 2020, 22:14|

Izrael vyhlásil kvůli koronaviru celostátní karanténu, potrvá tři týdny

Izraelská vláda schválila v celé zemi třítýdenní karanténu, která vstoupí v platnost od pátku. Bude omezena svoboda pohybu, zavřou školy, nákupní střediska, restaurace nebo hotely. Opatření, jehož cílem je zbrzdit šíření koronaviru, oznámil premiér Benjamin Netanjahu. Podle něj je opatření nutné zavést, neboť podle varování expertů by zdravotní systém nemusel být s to zvládnout předpokládaný nárůst počtu těžkých případů nákazy, pokud se nic nepodnikne. Celostátní karanténu zažil Izrael už letos na jaře a je zřejmě první zemí, která se k ní vrací.
13. 9. 2020Aktualizováno13. 9. 2020, 22:37|

Soud zrušil čtyři vládní opatření. Ministerstvo zdravotnictví podá kasační stížnost

Soud ve čtvrtek zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Podle něj jsou nezákonná. Rozhodnutí pražského městského soudu je pravomocné. Kabinet nicméně podle instrukcí soudu znovu přijal daná opatření v zákonné formě, tedy jako krizová podle krizového zákona. Premiér závěr soudu respektuje, ale vnímá ho jako absurdní. Ministerstvo zdravotnictví proti verdiktu podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.
23. 4. 2020Aktualizováno23. 4. 2020, 22:43|

Francie stále nedosáhla vrcholu epidemie nemoci COVID-19, hlásí přes deset tisíc úmrtí

Hovořit o uvolňování opatření v boji proti koronaviru není dle francouzského ministra zdravotnictví Oliviera Vérana na místě, protože v zemi epidemie ještě není na vrcholu. Francie má podle posledních údajů z úterý přes deset tisíc úmrtí na COVID-19. Co do počtu obětí je nyní Francie čtvrtou nejhůře postiženou zemí po Itálii, Španělsku a USA.
7. 4. 2020Aktualizováno7. 4. 2020, 20:23|

Omezení volného pohybu v České republice kabinet opětovně prodloužil do 11. dubna

Omezení volného pohybu v Česku, které má bránit šíření nového typu koronaviru, kabinet v pondělí opětovně prodloužil do soboty 11. dubna. Restaurace rovněž zůstanou uzavřené do tohoto data. Vláda také prodloužila zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách. Nově budou muset do karantény všichni, kteří se vrací do země.
30. 3. 2020Aktualizováno30. 3. 2020, 20:48|