TÉMA

Dněpr

„Na bojové pozice se už šedesát okupantů nevrátí.“ Ukrajina hlásí další útok na ruský výcvikový prostor

Ukrajinské síly zasáhly ruský výcvikový prostor na levém břehu Dněpru na jihu Ukrajiny, přičemž zemřelo zhruba šedesát ruských vojáků, uvedla ukrajinská armádní mluvčí Natalija Humeňuková. O podobném ukrajinském útoku s asi šesti desítkami obětí z řad okupační armády informovala média i ve středu, ruský investigativní portál Važnyje istorii mezitím zveřejnil jmenovitý seznam zabitých.
22. 2. 2024|

Rusové zpomalili útoky u Avdijivky. Postoupili zřejmě u Robotyne, které Ukrajinci osvobodili při protiofenzivě

Ruské operace u Avdijivky v Doněcké oblasti po obsazení tohoto města „dramaticky zpomalily“, píše Institut pro studium války (ISW). Tamní ruská ofenziva si podle něj po stažení ukrajinských jednotek pravděpodobně vyžádá operační pauzu. Rusové naopak útočí u Robotyne v Záporožské oblasti, tedy na území, které Ukrajinci osvobodili během své loňské protiofenzivy, uvádí ukrajinská armáda. Okupanti se také nadále snaží o vytlačení Ukrajinců z předmostí, které si vytvořili na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 17:00|

Ukrajinská města a vesnice jsou bez pitné vody. Rusové cílí na vodovody záměrně, tvrdí experti

Ruské útoky od začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu míří i na běžné obyvatele země. Za poslední měsíc se razantně zvýšil počet zabitých nebo poraněných civilistů. V bojích jsou navíc opakovaně ničeny nejen domy, ale i infrastruktura pro dodávky plynu, elektřiny a především pitné vody. Podle OSN se bez ní ocitl více než milion Ukrajinců především v malých obcích v okolí zničené Kachovské přehrady. Otázku, co budou pít a z jaké vody vařit, si ale musí každý den položit i lidé ve velkých městech. Pro Reportéry ČT natáčel Jan Řápek.
23. 1. 2024|

Rusové obsadili v Záporožské oblasti některé pozice, které Ukrajinci osvobodili v létě, píší analytici

Ruské invazní síly nedávno postoupily v ukrajinské Záporožské oblasti a znovu obsadily některé pozice, které ukrajinská armáda osvobodila během letošní letní protiofenzívy, píše ve své poslední analýze vývoje bojů americký Institut pro studium války (ISW). Jeho analytici se domnívají, že ruský postup nyní není významný, ale může se jím stát, pokud se Kyjevu nedostane západní podpory. Ukrajinský armádní generální štáb tvrdí, že Ukrajinci dál rozšiřují předmostí na levém břehu Dněpru.
28. 12. 2023|

Sebevražedné mise nebo očistec. Ukrajinci popisují situaci na předmostí za Dněprem

Ukrajinská námořní pěchota už dva měsíce vede útok přes řeku Dněpr na jihu Chersonské oblasti, aby znovu dobyla zpět svá území. Tato operace je zatím posledním pokusem armády okupované země v rámci protiofenzivy s cílem prolomit ruskou obranu a zvrátit vývoj války. Někteří vojáci, kteří se přechodů řeky zúčastnili, ho ovšem označili za marný. Vlny ukrajinských jednotek byly totiž dle jejich výpovědí sraženy na břeh nebo do vody ještě dříve, než se dostaly na druhou stranu.
18. 12. 2023|

Při ruských úderech na Ukrajinu zemřeli čtyři lidé, uvádí Kyjev

Ukrajinská armáda posílá nové útočné oddíly na levý břeh Dněpru v Chersonské oblasti, tvrdí podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ruští prováleční komentátoři. Píší o tom, že na levém břehu Dněpru u obce Krynky je v současnosti asi tři sta až čtyři sta ukrajinských vojáků. Ruské jednotky mezitím pokračují v úderech na ukrajinském území, Kyjev hlásí mrtvé z Chersonské a Doněcké oblasti.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 14:59|

Nepřítel na levém břehu Dněpru neformuje síly k protiútokům, hlásí mluvčí Bratčuk

Ukrajinská námořní pěchota dosáhla důležitého válečného cíle. Překročila řeku Dněpr a vytvořila předmostí. Podle mluvčího Ukrajinské dobrovolnické armády Jih Serhije Bratčuka obsadili vojáci okupované země několik předmostí, která se jim daří držet bez ohledu na palebný tlak ze strany nepřítele, jenž používá všechny typy zbraní včetně letectva.
23. 11. 2023|

Ukrajinci vytlačili ruské jednotky několik kilometrů od Dněpru, tvrdí Kyjev

Ukrajinským silám se podařilo v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny zatlačit ruská vojska tři až osm kilometrů dál od levého břehu řeky Dněpr, tvrdí mluvčí jižního velení ukrajinské armády Natalija Humenjuková. Výrok však nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Ruské síly už podle ní nemohou ostřelovat pravý břeh z minometů, i když pokračují v palbě pomocí jiných zbraní. Invazní jednotky pak v noci na neděli pokračovaly v útocích na ukrajinské území, hlavní město Kyjev hlásí několik náletů bezpilotních letounů.
19. 11. 2023Aktualizováno19. 11. 2023, 11:53|

Držíme pozice na několika předmostích na levém břehu Dněpru, tvrdí ukrajinská armáda

Ukrajinské síly provedly řadu úspěšných operací na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti a udržují tam pozice na několika předmostích, napsalo v prohlášení na Facebooku ukrajinské námořnictvo. Ukrajinci kromě toho v oblasti způsobili vážné ztráty ruským silám, stojí v tomto oznámení. Podobná prohlášení nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 14:40|

Rusko zasáhlo bytovku v Selydove, v troskách zemřeli dva lidé. Rakety okupantů zabily i záchranáře

Nejméně dva lidé zemřeli ve městě Selydove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny pod sutinami čtyřpatrové bytovky, kterou zasáhla v noci na středu ruská raketa. Podle serveru BBC News to uvedla ukrajinská státní služba pro mimořádné situace. Pod troskami by mohli být ještě další lidé, vyplývá z oznámení předsedy oblastní správy Ihora Moroze. Nejméně tři lidi zabily dva raketové útoky v Záporožské oblasti na jihu země. Jsou mezi nimi i dva záchranáři, kteří pomáhali po prvním z útoků, sdělil ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko.
15. 11. 2023|

Ruské agentury stáhly zprávu o přeskupování u Dněpru. Ukrajinci za řekou postoupili, tvrdí americký institut

Ruské tiskové agentury v pondělí informovaly o přeskupování sil okupantů na východním břehu ukrajinského Dněpru a jejich přesunu k výhodnějším pozicím, během několika minut ale zprávu stáhly. Upozornil na to portál Meduza. Agentura RBK posléze na sociální síti Telegram uvedla, že ruské ministerstvo obrany vnímá rozšíření zprávy o přesunu sil jako provokaci. Americký Institut pro studium války (ISW) během neděle přitom informoval, že ukrajinské síly v obci Krynky na východním břehu Dněpru postoupily.
13. 11. 2023|

Kyjevem zněly výbuchy, metropole čelila vzdušnému úderu poprvé od září

Ukrajinská metropole Kyjev se v sobotu ráno poprvé od konce září stala terčem ruského raketového útoku, uvedly ukrajinské úřady. Podle nich v Kyjevské oblasti tlaková vlna ze sestřelené rakety lehce poškodila několik domů.
11. 11. 2023Aktualizováno11. 11. 2023, 12:37|

Zasáhli jsme a potopili dvě ruské lodě u Krymu, tvrdí ukrajinská vojenská rozvědka

Ukrajina v noci na pátek u poloostrova Krym zasáhla dvě malé ruské výsadkové lodě s posádkou a obrněnci, uvedla podle agentury Unian ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). Později na platformě Telegram sdělila, že obě plavidla se po útoku námořních dronů v zátoce Vuzka potopila. Rusko zatím zprávu nekomentovalo.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 21:33|

Ukrajinci přesunuli obrněnce na levý břeh Dněpru. Státy G7 ujistily Kyjev o podpoře

Ukrajinská vojska přesunula na levý břeh Dněpru v Chersonské oblasti nevelký počet obrněné techniky, uvedl americký Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na ruské proválečné internetové komentátory. Ministři zahraničí ekonomicky vyspělých zemí G7 ve středu mezitím ujistili, že zůstanou jednotní v podpoře Ukrajiny, která od loňského roku čelí plnohodnotné ruské invazi. Učiní tak navzdory mezinárodnímu dění v Pásmu Gazy. Nová slovenská vláda odmítla návrh dalšího balíku vojenské pomoci Ukrajině.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 13:12|

Rusové mají u Avdijivky 40 tisíc vojáků, Ukrajinci chtějí odříznout okupovaný Bachmut od zásobování

Na východě Ukrajiny pokračují nejtvrdší boje u Bachmutu a také Avdijivky, kde Rusové nasadili podle zpravodajky ČT v zemi asi 40 tisíc vojáků. Na jihu se podle ruských proválečných blogerů ukrajinským silám daří držet předmostí na okupovaném levém břehu Dněpru. Ruské síly během nočních náletů zasáhly v Kremenčuku v centrální části země ropnou rafinerii, uvedl šéf regionální správy Filip Pronin. Požár se už podařilo zlikvidovat, podnik ale zastavil provoz.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 15:04|

Rusové povolali posily do oblasti Bachmutu a přešli do útoku. Oděsa hlásí zraněné, Krym exploze

Ruské síly povolaly posily k Bachmutu a přešly do útoku, oznámila ukrajinská armáda. Čtyři zraněné hlásí místní úřady po raketovém útoku na přístavní infrastrukturu v černomořské Oděse. V okolí Dnipra na jihovýchodě Ukrajiny protiletecká obrana v noci sestřelila dvě ruské rakety. Moskva jmenovala podle ruské agentury TASS nového velitele skupiny Dněpr na Ukrajině. Stal se jím náčelník vzdušně-výsadkových sil generálplukovník Michail Teplinskij.
30. 10. 2023|

Rusové zvyšují tlak na Avdijivku, Ukrajinci pronikají na levý břeh Dněpru

Rusko pokračuje podle amerických analytiků ve vysílání posil na úsek fronty u Avdijivky. Ukrajinská média pak uvádějí, že si jejich vojáci vybudovali už druhé předmostí na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti. Ukrajinská protivzdušná obrana uvedla, že v noci na pondělí sestřelila všechny vzdušné cíle. Terčem ruských náletů byla především Oděsa.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 20:05|

Ukrajina hlásí masivní ruské ztráty, u Avdijivky údajně přišli o padesát tanků a přes sto obrněnců

Ukrajinské jednotky čelí novému ruskému útoku u Avdijivky v Doněcké oblasti. V uplynulém dni tam údajně zlikvidovaly na padesát ruských tanků a více než stovku obrněnců. Ve čtvrtek okupanti podle ukrajinského generálního štábu přišli o více než třináct set vojáků, z toho devět stovek právě u Avdijivky. Tato čísla nelze nezávisle ověřit. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední analýze bojů píše, že současné ukrajinské útoky na levém – Rusy okupovaném – břehu Dněpru v Chersonské oblasti se zdají být větší než dříve pozorované taktické přepady.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 20:47|

Ukrajinci postupují na levém břehu Dněpru, píší analytici. Nepřímo to potvrzuje i Kyjev

Ukrajinská armáda v posledních dnech operuje na levém, okupovaném břehu Dněpru v Chersonské oblasti. S odkazem na ruské válečné blogery to uvádějí analytici z Institutu pro studium války (ISW). Působení na levém břehu řeky nepřímo potvrdil i ukrajinský generální štáb. Podle serveru Kyiv Post pronikly na levý břeh části dvou ukrajinských elitních námořních brigád, které osvobodily dvě vesnice tři až čtyři kilometry ve vnitrozemí. Mariňáci prý na místě budují zákopy. Podle některých ruských zdrojů ale Rusové dokázali Ukrajince zatlačit zpět k břehu.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 12:55|

Hromadné zabíjení civilistů raketami provází ruskou strategii na Ukrajině po celou dobu invaze

Hroza, znamená v překladu do češtiny bouřka. Název východoukrajinské vesnice jako by napovídal tomu, co se ve čtvrtek v místní kavárně stalo. „Brutální ruský zločin“, označil atak prezident Volodymyr Zelenskyj. Počtem obětí se zařadil mezi nejhorší, které Rusko napáchalo na civilistech od začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu. Seznam je však dlouhý a snaha o zlomení morálky Ukrajinců prostřednictvím nepravidelného ostřelování civilních cílů je v ruské strategii zjevná.
6. 10. 2023|

Ruský útok na Cherson si vyžádal oběti, ukrajinská obrana čelila i dronům

Při ruském ostřelování Chersonu na jihu Ukrajiny zemřeli dva lidé. Ve čtvrtek o tom informoval šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Tamní vzdušné síly předtím uvedly, že v noci na čtvrtek zničily při masivním ruském dronovém útoku většinu z asi tří desítek nepřátelských dronů. Také Rusko obvinilo Ukrajinu z dronových útoků, které podle něj způsobily výpadky proudu v příhraniční oblasti. Ukrajinské síly obvinila Moskva také z použití kazetové munice, která údajně zranila jednu ženu.
5. 10. 2023|

Ruské útoky zabily dva lidi v oděském přístavu a šest v Chersonské oblasti

Rusko zaútočilo na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, uvedla agentura Unian. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila všechny drony a většinu střel, škody ale i tak utrpěla přístavní infrastruktura včetně obilných sil a v areálu zahynuli dva lidé. Zničen byl i nepoužívaný hotel v přístavu. Šest lidí zabily ruské útoky v Chersonské oblasti. Zbraně létaly i opačným směrem. Guvernér ruské Kurské oblasti prohlásil, že při dronovém útoku na Kursk došlo k poškození střechy administrativní budovy a několika obytných domů.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 22:03|

Ukrajinci prý pravidelně přeplouvají Dněpr. Malé týmy se brodí močály a vzdorují nepříteli

Ukrajinské síly patrně severně od Chersonu překročily řeku Dněpr a zaútočily tam, ačkoliv není jasné, zda se jim na levém, tedy východním břehu podařilo pozice udržet, píše ve své analýze Institut pro studium války (ISW). List The Kyiv Independent mluvil s vojáky, kteří se za frontovou linií brodí močály, obsluhují drony a odstraňují miny pro potenciální budoucí průlom.
11. 8. 2023|

Z vody vystoupila „kozácká Atlantida“. Dněpr po zničení Kachovské přehrady odhaluje potopenou historii

Zničení Kachovské přehrady na začátku června způsobilo na dolním toku Dněpru rozsáhlé záplavy a humanitární i ekologickou katastrofu na jihu Ukrajiny. Poté, co voda z rozsáhlého vodního díla po protržení hráze odtekla, se ale odkryla také takzvaná „kozácká Atlantida“, píše Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Odkazuje tak na území, jež bylo domovem záporožských kozáků, kteří před staletími vytvořili útvar známý jako Záporožská sič.
30. 7. 2023|