TÉMA

Bamako

Útočníci se pokusili zavraždit prezidenta Mali. Ten vyvázl bez zranění

Dva muži zaútočili na prozatímního prezidenta Mali Assimiho Goitu a pokusili se ho pobodat. Informaci agentury AFP potvrdil prezidentský úřad. K incidentu došlo během modliteb ve Velké mešitě v hlavním městě Bamaku. Hlava státu je v pořádku, píše agentura Reuters. Goita stojí v čele země od června. V posledním roce stál za dvěma převraty.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 13:36|

Armáda cvičí novou jednotku do Mali. Tamní vojáky posílí dělostřelci z Jinců

Česká armáda od uzavření okresů začátkem března omezila polní výcvik jen na nezbytné případy. Patří k nim například příprava devadesáti dělostřelců z Jinců, kteří se chystají na operaci v africkém Mali. Pluk by tam měl sloužit od května až do konce listopadu. Čeští vojáci jsou v africké zemi nasazeni už osmým rokem, příslušníci dělostřeleckého pluku budou tvořit už šestnáctý kontingent.
28. 3. 2021|

Čeští vojáci chrání v Mali základnu mise EU

Vojáci v rámci mise Evropské unie v africkém Mali cvičí šest stovek nových příslušníků tamní armády. Koncem ledna mají být připraveni k boji s islamistickými povstalci. Instruktory při výcviku v terénu chrání český kontingent. Češi také mají na starosti ostrahu dvou hlavních spojeneckých základen.
17. 1. 2021|

Mali čeká po převratu jeden a půl roku přechodného období, shodli se vyjednavači

Junta, která v srpnu převzala kontrolu v Mali, přistoupila v rozhovorech o příštím uspořádání země na rok a půl trvající přechodné období. Skupina důstojníků svrhla 18. srpna prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu a ujala se moci. V Bamaku do soboty tři dny jednalo asi sto zástupců armády, politických stran a občanské společnosti o budoucím uspořádání.
12. 9. 2020|

V Mali se jedná o obnovení civilní vlády. Armáda chce tříleté období pro sebe

Delegace Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) se o víkendu dohodla se zástupci vojenské junty v Mali na některých aspektech dalšího směřování země po armádním převratu z minulého týdne. Obě strany to oznámily po nedělních jednáních, přičemž podle agentury Reuters doplnily, že u vícero otázek zatím shoda nepanuje. Podle zdrojů agentury AFP navrhla junta tříleté přechodné období s představitelem ozbrojených sil v čele země.
24. 8. 2020|

Zajatý prezident Mali odstoupil z funkce. Demisi podá i premiér a vláda

Prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita odstoupil z funkce jen několik hodin poté, co jej společně s premiérem Boubouem Cissém zajali armádní vzbouřenci. Podle agentury AFP to prezident oznámil ve státní televizi s tím, že demisi podá rovněž vláda a bude rozpuštěn parlament. Vojáci, kteří převzali moc v zemi, nad ránem oznámili, že usilují o politickou změnu v zemi a v „rozumném termínu“ uspořádají všeobecné volby.
19. 8. 2020|

V Mali se vzbouřili vojáci. Zadrželi prezidenta i premiéra země

Vzbouřenci v Mali oznámili, že zadrželi prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu a premiéra Bouboua Cissého. „Můžeme vám říct, že prezident a premiér jsou v našich rukou. Zadrželi jsme je v (prezidentově) domě,“ uvedl voják, který nechtěl být jmenován. Později zadržení obou politiků potvrdily i oficiální státní zdroje. V Mali působí i zahraniční vojáci, včetně českých, kteří tam pomáhají s bojem proti islamistům.
18. 8. 2020Aktualizováno18. 8. 2020, 22:58|

Mali zvolilo parlament. Teroristům, únosu šéfa opozice i koronaviru navzdory

K volebním urnám ve městech západoafrického Mali se od nedělního rána dostavil zatím skromný počet voličů. Již několikrát odložené parlamentní volby tentokrát tamní vláda nezrušila. Konají se tedy pandemii koronaviru či únosu hlavního představitele opozice navzdory. V zemi působí v rámci mezinárodní protiteroristické operace i čeští vojáci.
29. 3. 2020Aktualizováno29. 3. 2020, 19:58|