TÉMA

Znakový jazyk

Z Ukrajiny do Česka přišly tisíce lidí s handicapem. Potřebují bydlení bez bariér či naučit znakový jazyk

Zvlášť komplikovaně si zvykají na život v Česku uprchlíci z Ukrajiny s handicapem. Ti, kdo mají potíže s pohybem a jsou odkázáni na vozík, si museli po příjezdu začít hledat ne jakékoliv bydlení, ale bydlení bezbariérové nebo alespoň nějaké s minimem bariér. Ti, kdo neslyší, se musí začít učit zcela nový znakový jazyk a třeba rodiče dětí s epilepsií musí kromě všech ostatních nezbytností hledat i péči a úlevu pro ně.
23. 2. 2024|

Že přednáší v zámoří, spolužáci gymnazisty Matyáše ani netušili. Vyvinul překladač znakové řeči

Pražský gymnazista Matyáš Boháček ještě neodmaturoval, ale už spolupracuje s vědci z amerických univerzit. Největší odezvu vyvolala jeho aplikace, která překládá znakový jazyk do slov. Představil ji i v OSN.
11. 5. 2023|

Tlumočníků do znakového jazyka je málo. Důvodem je i nejasnost v potřebném vzdělání

Na služby tlumočníka do znakového jazyka v některých krajích čekají i týdny. Z odhadů asociace neslyšících a nedoslýchavých vyplývá, že na jednoho tlumočníka připadá až sto padesát klientů. Důvodem je podle zástupců organizací třeba nejasnost v tom, jaké mají mít vzdělání.
25. 9. 2021|

Česká televize reaguje na distanční výuku, opět povolala UčíTelku

V reakci na zavedení distanční výuky se od čtvrtka vrací do vysílání České televize vzdělávací program UčíTelka. Učit se s ním mohou prvňáčci i žáci vyšších ročníků prvního stupně. Dětem i učitelům je k dispozici také vzdělávací web ČT edu, kde potřebné materiály najdou i studenti středních škol.
14. 10. 2020|

Objednat nákup nebo získat informace. Brněnská univerzita nabízí neslyšícím komunikaci přes video

Dobrovolníci z Akademického centra studentských aktivit v Brně nabízejí novou službu pro neslyšící. Prostřednictvím videohovorů tlumočených do znakové řeči si mohou lidé domluvit pomoc s nákupy nebo získat odpovědi na otázky související s pandemií koronaviru. Právě dostatek informací a sociální kontakt potřebují v současné době neslyšící nejvíc.
5. 5. 2020|

Roušky ztěžují porozumění a vládní brífinky jsou psychicky náročné, říká tlumočník do znakového jazyka

Skryté titulky nebo tlumočníci do znakového jazyka jsou v hlavních zpravodajských pořadech České televize samozřejmostí. V době mimořádných opatření jsou ale na obrazovkách ještě častěji – neslyšícím divákům tlumočí třeba tiskové konference ústředního krizového štábu nebo vlády. Ty jsou náročné zejména psychicky, konstatuje tlumočník do znakového jazyka Jaroslav Švagr.
28. 3. 2020|