TÉMA

Samantha Cristoforettiová

SpaceX nese další čtyři astronauty na ISS, start se odkládal téměř dva týdny

Čtveřice astronautů z americké agentury NASA a Evropské vesmírné agentury (ESA) ve středu zamířila na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) při dalším ze série letů zajišťovaných technologiemi společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska. Start modulu nazvaného Freedom se téměř dva týdny po původním termínu zdařil a posádka se za několik minut dostala na oběžnou dráhu.
27. 4. 2022|

Dvě stovky Čechů se chtějí stát evropskými astronauty. Hledá se i zájemce s postižením

Astronautem Evropské kosmické agentury (ESA) se touží stát bezmála 22 600 lidí. Vyplývá to ze zprávy, kterou agentura zveřejnila po skončení lhůty pro podávání přihlášek. Počet kandidátů je zhruba 2,5krát vyšší než při posledním náboru v roce 2008 a vzrostl i počet žen, které mají o jedinečnou pozici zájem. ESA se přihlásily i přes dvě stovky Čechů.
24. 6. 2021|

Evropská kosmická agentura hledá prvního paraastronauta i další zájemce o cesty do kosmu

Evropská kosmická agentura (ESA) oznámila otevření výběrového řízení na nové astronauty. Poslední podobný konkurz se uskutečnil před 11 lety. Vzhledem k programům, do kterých je agentura zapojena, se zřejmě noví astronauti podívají na Měsíc a možná dokonce na Mars. Do řízení se mohou hlásit od konce března do konce května občané členských států ESA včetně Čechů.
17. 2. 2021|

Třináctiletí chlapci navrhli základnu na Měsíci. Za odměnu si popovídali s astronauty

Za návrh základny na Měsíci, se kterým skončili první v juniorské kategorii soutěže Evropské vesmírné agentury (ESA), si dva třináctiletí studenti Vojtěch Dvořák a Jan Vávra z Roudnice nad Labem mohli na dálku popovídat se dvěma astronauty, Samanthou Cristoforettiovou a Lucou Parmitanem z evropského vesmírného programu.
5. 6. 2020|

Rutina, cvičení a chuť zkoušet něco nového. Astronauti i experti na izolaci radí, jak přečkat karanténu

Kvůli koronaviru se ocitly v nedobrovolné izolaci stovky milionů lidí, kteří se nyní musí vyrovnat s tím, jak dočasně žít bez osobního kontaktu. Rady ostatním proto nabízejí představitelé profesí zvyklých na osamění, od posádek ponorek po astronauty. Řešení nabídla i Evropská kosmická agentura (ESA), která přes internet odvysílala pětihodinový program Vesmír nás spojuje, ve kterém astronauti, vědci a umělci hovořili o tom, jak zvládnout nucené sociální odloučení.
27. 3. 2020|