TÉMA

Miloslav Kabeláč

„Meky navěky,“ potvrdily čtyři ceny Anděl za Posledné veci Mira Žbirky. Do Síně slávy vstoupil Zdeněk Svěrák

Zpěvák a skladatel Miro Žbirka se stal jednoznačným vítězem cen Anděl za rok 2022. Nominován byl in memoriam ve čtyřech kategoriích – a čtyři sošky mu také náleží. Včetně té za album Posledné roky a sólového interpreta. Jako nejlepší sólová interpretka vzešla z hlasování České hudební akademie Lenny. Kapelou roku je Vypsaná fiXa. Do Síně slávy vstoupil textař Zdeněk Svěrák.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 23:00|

K poslechu: Česká filharmonie zahájila sezonu bez Mahlera, ale ne bez chuti hrát

Česká filharmonie vstoupila do 125. sezony zahajovacím koncertem, který odehrála v polovičním obsazení a před nezaplněným hledištěm. Chuť hrát ale přednímu tuzemskému orchestru stále zůstává. Záznam večera se skladbami Šostakoviče a Dvořáka pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova si lze do 24. října poslechnout i v iVysílání.
25. 9. 2020|

Nemůžeme hrát, ale můžeme snít. Česká filharmonie představuje 125. sezonu

Skladbami Dmitrije Šostakoviče a Gustava Mahlera se chystá Česká filharmonie začít svou 125. sezonu. V ní filharmoniky čekají mimo jiné rezidence v San Sebastianu a Edinburghu, cesta do Číny či koncerty k výročí sametové revoluce. S ohledem na opatření proti šíření nemoci COVID-19 nepředstavil přední tuzemský orchestr připravované novinky ve svém sídle v pražském Rudolfinu, ale ve videu.
26. 3. 2020|